[]

norveç'i nasıl bilirsiniz?

oslo'da hayat nasıl sizce gençler? nereye yazacağımı bilemedim. imkansız gibi görünen bir iş var. kanımın son damlasına kadar uğraşacağım ve eminim ki yüzde 99.9 olmayacak ama ben o 00.1'e inanmayı çok istiyorum.

peki hayat nasıl? ayda 5000€ maaş yeterli mi, eşim çalışmasa yeterli mi?

ben dışarda araştırmaya devam edeceğim ama duyuru'da çok acayip bir kitle var biliyorum, buraya sormadan duramadım.

 
Öncelikle inanın.
Bence maaş yeter ama buradan gidince garip bir bunalım yaşarsanız şaşmayın.

İsterseniz hala Norveçte okuyan arkadaşım var güncel fiyat listesini isteriz yollar
  • colorwithnotexist  (11.01.14 00:17:07) 
valla bilmiyorum da umarim istediğiniz olur,

ben de kac zamandır bi tarafımı yırtıyorum suraya gidis yolu bulmak icin, eğer giderseniz evlatlık alın da beni de kurtarın, yük olmam yeminlen.
  • obaa  (11.01.14 00:30:48) 
Oslo ve Istanbul yasam gidererleri kirilimli karsilastirma:

www.expatistan.com?

Ortalama maaslara bakilirsa 5K EUR rahat yeter.
  • crown  (11.01.14 00:36:08) 
o kıyaslamadan buldum ben de... iş öyle değil tabii :)

www.numbeo.com

hani yaşam nasıl? çok yabancı var mı? yabancılara bakış açıları nasıl? o dili öğrenmek eminim zordur ama ingilizce kullanımı ne durumda? biliyorum dünyanın en huzurlu ama diğer yanda en pahalı şehri. yinede havada güneş yoksa biz akdenizlilerin yaşaması çok zor oluyor onu biliyorum :) orada yaşamış, tecrübe etmiş biri şart :/
  • herospower  (11.01.14 00:47:44 ~ 00:48:06) 
ben norvec degil isvecte yasiyorum ama bu cografyada yasam benzerdir. hemen hemen herkes ingilizce bilir. kasiyerine kadar. fakat barinma konusu cok pahali olur diye dusunuyorum. buyuk sehirde olacaginiz icin pek sikilmazsiniz, o kadar bunalim olmaz bence. kisin hava 4 saat falan aydinlik olur, yazin da hava kararmak bilmez. 5000 euro gecinmek icin yeterli bir miktardir diye dusunuyorum ama kira falan zorlayabilir dedigim gibi. bi de ev bulmak pek kolay olmaz.

ayrica oslo bu, boru mu. ben olsam denerdim.

dilleri cok zor degil ama bilmek gerekmez bence.
  • groove salad  (11.01.14 00:53:47 ~ 00:54:17) 
iskandinavlar ingilizlerden güzel ingilizce konuşuyor. ingilizce konusunda sorun yaşamazsınız:)

eğer büyükşehir yaşamına alışmışsan sıkıcı gelebilir. şehir ufak, insan az, kaos yok vs. ama ormana (yani şehrin en dışına) tramvay ile 15-20 dkda gidebiliyorsunuz. doğa-sever biriyseniz hoşunuza gidebilir.

para durumunu bilemiyorum. hayat çok pahalı. yani almanya pahalı diyoruz ya bazen, ondan daha da pahalı.

çok fazla somalili, hintli var. onlarla sorun yaşayanlar olmuş. belli mahallelerde dikkat etmek gerekebilir. ama hepsi için konuşmuyorum elbette. sadece norveç'e mi geldim yoksa hindistan'a mı diye düşünüyor insan bazen.

bunun dışında her şey çok kaliteli. sırf yapıların detaylarına bakarak bile anlayabilirsiniz. işçilik mükemmel. (türkiye'de hilton otelinin girişindeki iki cam arasında silikonlar taşmış iken, norveç'in köyünde bile öyle bir görüntüye rastlamazsınız:)

sağlık sistemi çok iyi değil. bizim ki de süper değil ama kuzeye çıktıkça doktora ulaşmak için takip etmeniz gereken prosedür artıyor.

son olarak insanları soğuk denir. ama bence değiller. oldukça yardımseverler hatta. sadece nüfus/arazi oranı ve kültür dolayısıyla bireysellik ön planda yetişiyorlar ve kişisel alan çok daha fazla oluyor.

bir de güzeller:)
  • goldentitan  (11.01.14 01:04:45) 
Ne isin var kardeşim. Hani guzelleri icin gideceksin desek karin da varmis. Bak arkadas 4 saat aydinlik diyor. Hayat gecer mi orda. Is mi kalmadi dunyada?


  • bilan  (11.01.14 01:05:49) 
işi bir anlatsam. sırf "etiketinden" sizde atlar gelirdiniz :D

şaka bir yana yaptığım iş türkiye'de "yapılmasa da olur" tarzda olduğu için... bıkıyorum dönem dönem. haketmiyoruz böyle yaşamayı.
  • herospower  (11.01.14 01:17:05 ~ 01:18:02) 
yazılanlara ek olarak, norveççenin çok zor bir dil olduğunu düşünmüyorum. telaffuzu iğrenç ama en azından yazılı norveççeyi ingilizceniz varsa kısa sürede çözersiniz.

15 yaşındayken falan popmundo'da tromsö'nün valisi olayım diye köpek gibi çalışmış ve gazete okuyacak kadar norveççe öğrenmiştim mesela. gramerini kavramak çok zor olmuyor.

5K EUR da gayet güzel bir rakam. tabii ki aile/iş/psikoloji durumunu bilmediğim için direkt olarak cevap yapıştıramam ama ben 5,000€ maaş alacak olsam arkama bile bakmadan oslo'ya yerleşirdim. yolunuz açık, önünüz aydınlık olsun.

lykke til!
  • der meister  (11.01.14 01:46:00) 
Norveç'in kralı olmak değilse iş gitmem. etiket kalsın norveçliler takar.


  • bilan  (11.01.14 13:21:31) 
bende yakın bir ülkede bir süre yaşamış biri olarak yazayım
5000 yeter ama ara sıra sıkaşabilirsiniz ev kirası en büyük sıkıntı olur
bir süre sonra güneş görünce insan mutlu oluyor
insanlar soğuk hakkaten soğuk,yapıları böyle
ama hayat güzel markette kasiyerle selamlaşıyorsun,otobüse binerken vs.
her şey sistemli, huzurlu
  • yol  (11.01.14 13:28:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.