[]

flac; ne kadar kayıpsızdır?

Tamam flac kayıpsız da; misal albümü aldık flac yaptık sonra o flac yaptığımızı audio cd türüne çevirsek/yaksak, orijinali ile aynı kalitede mi olur?
Benim "kayıpsız"dan anladığım budur ama gerçekten de öyle mi?



 
flac ile alakam yok ama kayipsiz deniyorsa dediginiz gibi olur. ayni kalitede cd'ye cevirebilirsiniz. nasil ziplenmis text dosyasini actiginizda her hangi birsey kaybedilmiyorsa.


  • badseed  (08.05.09 06:04:37) 
flac'in kalitesi, eğer çeviri için düzgün bir converter kullanılmışsa (converter önemli) bildiğiniz audio cd ile aynıdır. çok ender durumlarda, bazı şarkılarda ~%0.05'lik sapma olabilir. bu sapmayı converter'ların flac çevirisinden sonra yarattığı log dosyasında görebilirsiniz.

soruya gelirsek, evet, flac dosyalarını cd'ye yazdığınız zaman, orjinal cd'nin bir kopyası olur elinizde. hiç bir kayıp olmaz.
  • kabraxis  (08.05.09 10:08:02) 
ben aynı fikirde değilim. analog (gerçek) bir verinin "kayıpsız" dijitalize edilmesi mümkün değildir.


  • desdinova  (08.05.09 10:30:01) 
elbette analog bir veri kayıpsız bir şekilde alınamaz ancak flac'i rar gibi bir sıkıştırma algoritması gibi düşünmek lazım. sıkıştırdıktan sonra tamamen eski veriyi elde edebiliriz. yani audio cd'deki dosyaları kayıpsız bir şekilde sıkıştırıp boyut azaltabiliyor mp3 gibi kayıp vererek işlem yapmıyor.


  • montreal  (08.05.09 12:21:25) 
@desdinova : Audio CD dediğin şey zaten dijital, analog bir veriyi örneklemiş olmuyorsun zaten örneklenmiş geliyor eline.


  • skatheist  (08.05.09 12:25:16) 
flac'ten audio cd'ye geri çevirirsek, birebir aynısı olmaz ama ses kalitesi aynı olur. pratik anlamda birebir aynısı olacaktır ama teoride öyle değil.

bunu da sırf kafa karıştırmak için yazdım.
  • co2s2  (08.05.09 13:06:52) 
evet tamamen ayni olur, teoride de pratikte de. kayipsiz compression boyle bir sey. CD zaten dijital bir medya oldugundan birler sifirlar girer, ve ayni sayilar geri cikar.


  • kurukafa  (08.05.09 13:53:51) 
ben soruyu yanlış anlamışım.
kayıpsız sıkıştırma kayıpsızdır.

  • desdinova  (08.05.09 16:59:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.