[]

İş Bankası Kumbara Fonu?

Merhaba arkadaşlar;

Ben 18 yaşına gelmeden önce babam tarafından açılmış ve içine kredi kartından aylık tutarlar halinde kesilerek düzenli olarak para yatmış bir Kumbara hesabım mevcut İş Bankası'nda. Reşit olmamın sonrasında kendi üzerime aldım, ancak hala para yatırılmaya ve düzenli olarak fon alınmaya devam ediliyor. Adresi de yanılmıyorsam şu: www.isbank.com.tr

Bu paranın ortalama getirisi uzun vadede/kısa vadede aşağı yukarı ne kadar oluyor? Borsa gibi, vadeli hesap gibi yatırım enstrumanlarına yatırmak daha mı fazla getiri sağlayacaktır? Şu anda çekip böyle bir işe girişmek sizce mantıklı mı? Önerileriniz nelerdir? Teşekkürler şimdiden...

 
1000 lira 1 yılda yaklaşık 85 lira faiz getiriyor enparada. Yani yaklaşık %8.5'lik bir faiz garanti. İş bankasının nedir karşılaştırmana yardımcı olur belki.


  • su ustunde yasayan balik  (09.01.14 14:05:13) 
mevcut paran 5000 civarı ise şunu önerebilirim. yaklaşık 4 senedir altın piyasasını takip ederim. altının gramı 85tl altına düşer düşmez paranın hepsini yatırabilirsin. tahminim 6 aylık dilim içinde 100tl'ye kadar yükselir. tahminim tutmazsa 1 yıl içerisinde garanti kar edersin.


  • burty  (09.01.14 14:05:59) 
Burada hisse senedi oranı %37,20 olarak verilmiş, borsanın düşüşüyle bir miktar sıkıntı yaşanacak. Devlet tahvillerinin daha büyük oranı mevcut, aradaki farkı kapatmaya yeter mi? Borsa şişik durumdayken almıştık sanırım tüm bu fonları.

@burty, henüz hesabı ayrıntılı incelemedim, para epeydir yatıyordu orada :) ancak bu civara yakın olduğunu tahmin ediyorum. Gram fiyatı sanırım şu anda 86,5 tl civarında. Gram altın mı tavsiye ediyorsunuz? Bu şekilde al-sat yapılınca bankanın komisyonu nasıl olur?
  • sevgikusunkanadinda  (09.01.14 14:16:08) 
işçilik sıfır olan her altını tercih edebilirsin. banka hesaplarından altın almayı kesinlikle tavsiye etmem. bankaların satış fiyatları hep daha yüksek olur. hesaptaki paranı nakde çevirip herhangi bir kuyumcudan alıp yastık altı yapmak en mantıklısı. ufaktan bir hesap yapayım sana. altın gram alışı ile satışı arasında genelde 0,05 tl'lik bir fark olur.

farzedelim 5000 tl var elimizde. bugünün altın kuruyla tüm paramıza altın alırsak; 5000/86,58=57.75 gram altının olur.

gün geldi altının satışı 95 tl oldu. alışı da muhtemelen 94.5 olacaktır. elimizdeki altın 57,75 gramdı. 57.75x94.5=5457.37 tl

bu dediklerim 3 gün içinde de gerçekleşebilir, 2 yıl içinde de. 1 yıl önce altın 109'a kadar yükselmişti. bu ülkede hiçbir zaman görülmemiştir altının 1 yıl boyunca aşırı yükseliş göstermediği. sabredip doğru zamanlarda alıp satarsan iyi bir yatırım aracıdır.
  • burty  (09.01.14 14:39:29) 
borsa bu seviyede iken kumbara fonlarını bozma. yükselene kadar bekle.
birde bankaya gittiğinde müşteri temsilcisi arkadaşa söyle. eskiden "0P" ekranı vardı. o ekranda kumbara fonuna toplamda ne yatırıldığını, güncel değerinin ne kadar olduğunu görebiliyorduk. Söylesin sana.
Belki internet bankacılığından da görebilirsin. Kurcala bakalım.

Ayrıca artık o düzenli fon alma olayını bence iptal edin. Onun yerine bireysel emeklilik ödemelerini başlatın. Farkı göreceksiniz ;)

Ve babanıza dua edin. Akıllı adammış. Onun hatrına parayı çarçur etmeyin. ;)
  • cliquot  (09.01.14 15:41:34) 
yakın zamanda bankaya gidip, paranın son halini öğreneceğim arkadaşlar. otomatik fon alım talimatı yapıldı mı, yapıldıysa hangi aralıklarda bilmiyorum. açıktaki parayı çeker, tavsiyeleri değerlendiririm diye tahmin ediyorum. çok teşekkürler tüm tavsiyeler için..

@cliquot, zaten tüm çabam çarçur olmaması adına :)
  • sevgikusunkanadinda  (09.01.14 17:47:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.