[]

İtalya seyahati

CTRL ALT Del Piero kardeşler, 10 güne kadar İtalyaya gidiyorum. Venedik, Padova, Vicenza, Bologna, Floransa, Siena, Arezzo ve Pisa mıntıkalarına gitme niyetindeyim.
Nereler görülür, ne yapılır, ne yenir, ne içilir, ne alınır bilenler deyiversin allah rızası için.



 
venedik; dere tepe düz yürüyeceksin, eğer bir kaç gün kalıcaksan vaporetto'lara günlük vs bilet al yoksa ateş pahası. ulaşım için değil de büyük kanalın keyfini çıkarmak için binilebilir. 1 veya 2 numaralı olsa gerek dışardan değil de venediği ortadan boydan boya bölen canale grande üzerinden seyrediyor. bu şekilde canale grande boyunca dizilmiş şahane binaları seyretme şansın olur. rialto koprusu basilica di san marco mutlaka görülmeli kuyruk bile olsa basilicaya girmek için ısrarlı olun muhteşem altın mozaikleri var. dışında istanbuldan getirildiği söylenen at bronz heykellerin repliakaları vardır üst kat müzesinde de asılları görülebilir. italyanın bence en güzel basilicalarından biri.
onun dışında ara sokaklarda dolanıcaksınız, pazarlık yapın her alışverişinizde türist kazıklamak için hazırda bekliyorlar. yeme içme olara çok beklentiniz olmasın türistik bir coğu.
campo santa margherita universite gençliğinin akşam takıldığı bolge lokaller filan var onun dışında terk edilmiş hayalet bir kasabaya dönüşüyor ama yine de keyfli.
cam yapımı ile ilgileniyorsan murano adasına gidilebilir fabrikalarda mini showlar yapıyorlar. murano'da gördüğün cam işçilikleri venedikte daha ucuza oluyor, yerinde daha ucuzdur mantığı işlemiyor. daha sürüyle şey var, dolaştıkça keşfediceksin.

padova bence olmasa da olur ama yolunun üstünde, ortaçağ italyan şehri, üniversitesiyle ünlü aklımda kalan mutlaka gör dediğim bir şey yok (göz alışkanlığından farklı gelmemişti pek bana)

vicenza, çok güzel şehir, palladio'nun şehri. yapılarını gör dolaş kesinlikle. adamın klasik mimarideki yeri apayrı.
vicenza'da güzel bir restoran var kartını bulursam ismini eklerim. yemeğin üstüne naneli dondurması kesinlikle yenmeli efsane!
hava eğer güzel olursa vicenza aynı zamanda manzarasıyla meşhur. monet'in esinlendiği peyzajlar bütün vicenza cevresinde. arabayla yapılıcaksa bu tur kendin gidebilirsin veya turlar vs oluyor bir göz atın.

bologna aynı şekilde çok bişey ifade etmiyor bana, öğrenci şehri 2 adımda bitiyor :) burda çok fazla türk'e denk gelirsiniz ucuz ama klasik italyan yemekleri yapan bir yer var onun da adını eklerim. kulesine çıkabilirsini, jaz konusunda önemli bir yere sahiptir hollywood misali yerlerde zamanında gelip sokak konserleri veren müzisyenlerin yıldız içinde isminin yazıldığı bir soak var.
bir de bolonyanın 7 gizemi diye bir olay var, ona bir bakın internetten unuttum ne olduklarını. bir tanesi neptün heykeliyle alakalı, biri sokaklrdan birinde gizli bir pencere var açıldığında venedik'miş gibi görünüyor vs vs gibi eğlencelik şeyler.

floransa, dere tepe geziceksiniz. her yer görülmesi lazım. vait varsa ve ilgini cekiyorsa ufizzi dolaşılmalı ama önceden rezervasyon şu bu bir bak fena kalabalık oluyor.
yine duomo'su fazlasıyla ünlü, davut heykeli şu bu var. bildiğin her yer rönesans.

siena; daha görmedim ama italyanın en güzel ortaçağ kentlerinden biri.

pisa; gidip duomo'yu vaftizhane'yi ve eğik çan kulesini dönüp geliceksiniz başka bir numarası yok.

eğer programa dahil edebiliyorsan biraz rotanın dışında kalıyor ama verona'yı da tavsiye ederim.

edit:

vicenza'daki restoran "antica casa della malvasia" adresi de contra delle morette 5, meydanın hemen arkasında kalıyor. (nispeten kalburüstü bir yer, çok menun kaldık.

bologna'da "osteria dell'orsa" via mentana 1 (ogrenci işi ucuz güzel italyan yemeği)
  • nwnd  (09.01.14 10:06:55 ~ 11:50:20) 
Bologna'daki Osteria dell'Orsa cidden çok güzel. Bolonez Tagliatelle 6 euro, litrelik açık şarap 7 euro idi en son. Yine Toto adında bir pizzacı var, pizzaları şahane ve çok ucuz. Eğer arabayla seyahat edeceksen Bologna-Floransa yolu üzerinde, Bologna'dan çıktıktan bi 10-15 dk sonra (otobana girmezsen tabii) Ristorante Kris diye bir yer var. Hayatımda yediğim en güzel pizzayı ben orda yedim. Dört peynirlisi ayrı güzel, margheritası ayrı güzel.

Ayrıca Neptün heykelinin orda galiba bir kulenin altına gizlenmiş dörtgen bir yer mevcut. Çarpraz köşelere geçip yüzünüzü duvara döndüğünüzde birbirinizin sesini duyabiliyorsunuz fısıltıyla bile konuşsanız.

Dondurma seviyorsan çoğu şehirde Grom diye bir mağaza var. Gelatoları ve Sorbetleri çok güzel. Siena'da bir cmt akşamı geçirdim, gençler sabaha kadar eğleniyor. Il Campo meydanı gecenin bir yarısında bile çok güzeldi. Siena ise bugüne kadar gördüğüm en güzel kentlerden biriydi. San Gimignano'ya da gittim ama Siena çok daha güzeldi.

Floransa'daki Duomo kadar güzel bir yapı görmedim ben bu arada. Saatlerce etrafını gezip didik didik incelemek isterdim ama zamanım olmadı.
  • gzg  (09.01.14 12:04:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.