[]

Dikkat ve konstanstrasyon eksikliğinin tedavisi var mı?

Yıllardır böyleyim ben, biri birşey anlatır, dakikasında dalarım, uzun muhabbetleri dinler gibi yapıp başka alemlere daldığım için bazen zor durumda kaldığım da oluyor. Senin fikrin ne sorusu karşsıında filan dağılıyorum. Yurtdışındayım, ehliyet değiştirmek için yanında bağımsız bir hoca ile topu topu 20 dk araba kullanıp ehliyetini o ülkenin ehliyetine çevirme hakkın var. Bu da tek seferlik, kalırsan herşeye sıfırdan başlıyorsun ki, nasıl bir zulümdür hiç girmeyeyim. 15 senelik ehliyet sahibi adamım, Buraya gelmeden önce arabamı sattım bak hesap et. 20 dk tek hatasız kullanıp tam artık bitti derken benim konsantrasyonu kaybedip kocaman kırmızı girilmez tabelalı yola girmem sonucu kaldım sınavdan herşeye sıfırdan başladım. Tekrar ders aldım, sanırım 18 ders filan oldu. Her bir ders yaklaşık 180 lira, hesap et nasıl göçtüğümü. Hala o tabelaları, yerdeki çizgileri göremiyorum. Sürerken dalıp gidiyorum mesela ee bu şekilde 100 ders de alsam farketmeyecek. Sınav haftaya bu arada

Hayatımın her alanı böyle, kendi ilgi alanıma girmeyen bir şey varsa saniyesinde kafa gidiyor. İlgi alanındaki şeyleri ise hayvan gibi farkediyorum, yani B kompleks vitamini eksikliği filan değil bu net. Kafeinden mi dedim bir süre çok çok azalttım ama pek fazla değişen bir şey olmadı. Zaten redbull filan da içsem bir işe yaramıyor bende. Ne algım açılıyor ne uykumu kaçırıyor. Hiç bir etkisi yok diyebilirim.

Çevremde hep dalgın olarak anılmaktan bıktım, yanlış tramvaya binmekten, yanlış durakta inmekten, eşyalarımı bir yerlerede unutmaktan, en basit hataları bile yapmaktan hakikaten sıkıldım. Nedir bu olay, nasıl uyanık ve dikkat sahibi bir insan oluruz, fikir verebilecek olan var mı?

 
tedavi olan gördüm ama benim gördüğüm çocuktu ve erken tedavi olmuştu
redbull vs iyileştirmez kötüleştirir durumunu

yetişkinlerde de iyileşme gördüm ama sıfırlanan görmedim

bir de dikkat bozukluğu ile unutkanlık ayrı şeyler
  • la noix  (07.01.14 11:29:15) 
kahvaltıda ASLA ve KAT'A karbonhidrat yemeyin. Şekerli, unlu şeyler yemeyin yani. Genel olarak şekerden uzak durun. Kahvaltıda sadece protein yiyin.

ilgi alanınızdaki şeyleri hayvan gibi farketmenizin sebebi, dikkat eksikliği hastalığı olan kişilerdeki 'hyperfocus' unsuru.

sevdiğiniz ve ilgi gösterdiğiniz şeylere, normal insanlar, sizin konsantre olabildiğiniz kadar iyi konsantre olmazlar.

Her bir derse 180 lira vermek ve bunu tekrar almak zorunda kalmak beyninizi zorlayıcı bir faktör olabilir.

'Buraya gelmeden önce arabamı sattım bak hesap et' cümlesi, sizin bir süre araba kullanmış olabileceğinizi düşündürüyor. Peki hiç kaza yapmadınız mı bu kadar dikkat eksikliğiyle? Yapmadıysanız neden yapmadınız? Araba kullandığınız anlarada beyniniz 'hyperfocusing' mekanizmasını harekete geçirmiş olabilir mi? Cevap evetse, beyninizi, hayatınızın başka alanlarında da, hyperfocusing hâline geçirebilmek için eğitemez misiniz?

Bulunduğunuz ülkede GNC, Vitamin Shoppe benzeri bir mağaza varsa, oradan, omega-3 alıp kullanın. L-carnitine de kullanın.

Karbonhidratsız kahvaltı, sırf proteinle
Hyperfocusing yeteneğinizi hayatınızın başka alanlarına da uygulayabilmek için aktif çaba
Omega-3 ve L-carnitine takviyesi

bunlara rağmen hiç ama hiçbir iyileşme olmazsa, psikiyatra gidip (bkz: biofeedback) konusunu ve ilaç konusunu konuşmak...

yapabileceğiniz şeyler bunlar...
  • compadrito  (07.01.14 12:20:56 ~ 12:52:58) 
@compadrito,

Çok teşekkür ederim ayrıntılı bilgilere.

Kaza olayına gelince, arabayı ilk aldığımda dalgınlıkla kaldırıma (2 teker) çıkıp o şekilde bir süre gitmeyi saymazsak hayır, başka bir kazam olmadı. Zaman zaman dalıyorum ama sanırım her insan araba kullnırken biraz dalıyor. Nedenini bilmiyorum.

Hyperfocusing olayını inceledim, verilen örnekler mi uç bilemiyorum ama ben de o çişe gitmeyi unutup böbreklerine zarar verecek kadar focus olmuyorum ama tabiki diğer durumlarla karşılaştırdığınızda arada büyük bir farkın olduğunu söyleyebilirim.

Omega-3 ve L-Carnitine deneyeceğim, kahvaltı olayına gelirsek, çok denedim ama kahvaltı da şekerli bir şeyler yoksa (bal/tahin-pekmez-reçel-nutella vs.) o kahvaltıdan hiç zevk alamıyorum. Gerçi bu tarz kahvaltıları da zaten hafta sonları yapabiliyoruz. Müsli+süt oluyor genelde kahvaltım.

biofeedback ve diğer çözümler de oldukça enteresan görünüyor.

Tekrar teşekkür ederim
  • beholderrulez  (08.01.14 21:31:34) 
kahvaltıdan zevk almak size pahalıya patlayacak. bi ders 180 lira, kaza yapma ihtimaliniz var, işten atılma ihtimaliniz var v.s.


  • compadrito  (09.01.14 04:21:25) 
haklısın compadrito,

azaltıp hayattan çıkarmak lazım bunları eğer faydası olacaksa.
  • beholderrulez  (10.01.14 08:53:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.