[]

Evde çiğ süt pastörizasyonu

Efendim çiğ süt alıyoruz. Birçok kaynak 71.66 dereceye (celcius) getirip 15 saniye bekleyip 4 dereceye soğutun diyor pastörizasyon için www.wikihow.com
1) Evde hanım ille 5 dakika kaynat diye ısrar ediyor, çocuklar içtiği için pastörizasyonun diğerinden daha sağlıklı olduğunu iddia ediyoru, doğrudur değil mi?

2) Yoğurt yapmak için ideal sıcaklık 45 derece, yoğurt yapacağım kısmını 45 dereceye kadar soğutup mayalasam olur mu?
sağolun

 
Ben yaklaşık 1 yıldır evde yoğurt yapıyorum. Derece falan hiç ölçmedim. Klasik anne yöntemini kullanıyorum. Küçük parmağımı sokuyorum 8 yada 9' a kadar sayıyorum. Eğer parmağım yanmadan içinde duruyorsa mayalamak için ideal sıcaklığa gelmiştir. Sende öyle deneyebilirsin bence.


  • Dr_Stat  (05.01.14 11:26:13) 
E nasıl yapacaksın peki onu, sanayide pastorizasyon işleminde, ısıyı yükseltip aniden düşürebiliyorlar. Ev şartlarında nasıl olacak bu iş? Valla bir çözüm bulursan bana da söyle çünkü bu şekilde besin değeri kaybolmuyor. Ama ben de klasik anne yöntemi en az 5 dakika kaynatıyorum.


  • old possum  (05.01.14 11:54:08) 
1. anne yönteminden şaşma.

2. evet. serçe parmağını sokup 8-9 saniye tutabildiğin sıcaklık iyidir, eğer dereceniz yoksa.
  • goldentitan  (05.01.14 12:10:01) 
arkadaşlar, linki okuyun lütfen, buna benzer 3-4 ayrı doküman okudum biri üniversite yayını olmak üzere. 71.6 derecede 30 saniye tutun ve sonra soğutun diyor. Ben tencereyi içine buz attığım lavaboya koyuyorum.


  • spankenstein  (05.01.14 12:19:39) 
Süt içmek için bu kadar eziyet çekilir mi :/ Ben bunlarla uğraşmaya kalksam, sütten soğur, içmeyi bırakırım. Doğal, sağlıklı, hormonsuz olacak diye telef oluyoruz, yazık bize.

Sütünü aldığınız ineklere antibiyotik içirilmediğinden eminsinizdir inşallah? Diğer türlü bütün emekleriniz çöpe gidiyor zaten :(
  • istinyede bekle  (05.01.14 13:14:20) 
Bu konulara vakıf olduğunu düşündüğüm birisine sordum, şöyle bir cevap verdi
"71 derecede pastörize işini doğru yapıyorsunuz. Fakat yoğurt yapmak için kaynatmanızı ve 45 dereceye gelince mayalamanızı öneririm. Sebebi protein zincirlerinin kırılmasını sağlamak ve yoğurdun ki bu bir lkatik telemedir, daha iyi olmasını sağlamak. Yani yoğurt için kaynatın -hanımın dediği gibi, ve içmek için yaptığınız gibi pastörize edin."

@istinyede bekle
Hiçbir şeyden emin değiliz ama sütün kaynağını biliyoruz en azından ve tadı güzel. Markette satılan sütün tadı hiç iyi değil. Ben süt tüketmiyorum arada yoğurt yiyorum.
  • spankenstein  (05.01.14 13:28:05) 
rani varsa yakınlarda
pastorize keçi sütleri çok güzel yoğurt oluyor.

  • joepiscopo  (05.01.14 20:15:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.