[]

Manyetik Rezonans Görüntüleme Sorusu

Bu görüntüleme tekniğinde yüksek derecede manyetizma kullanılıyor değil mi? (1.5 tesla falan diyolar) Peki bu manyetizma kandaki demir nasıl oluyor da bundan etkinlenmiyor bu sorunun cevabını bilen varsa ve beni meraktan kurtarırsa çok sevinicem.




 
bilesik halinde olmasi muhim degil. hemoglobin, icindeki demirin valans degerine (2+, 3+, 4+) bagli olmak uzere degisen manyetiklige sahip olsa gerek ve aradaki fark da muhtemelen mr ile tespit edilebiliyordur. (usenmeyip aradim tespit edilebiliyormus ve hatta buna gore calisan 'blood oxygen level dependent contrast' adi verilen bir goruntuleme teknigi bile varmis kandaki oksijen seviyesine bagli olarak goruntu ureten)

sorunun "nasil oluyor da kanimiz bu manyetik alan altinda damarlarimizdan fiskirmiyor" ya da "nasil oluyor da kan bir yerimizde toplanmiyor" gibi oldugunu varsayiyorum. birincisi hemoglobinin manyetik susceptibilitysi (bunu alinganlik diye cevirmisler, ben etkilenebilirligi demeyi tercih ederim) metallere kiyasla cok cok cok dusuk olmali. yani bir manyetik alan altinda hemoglobine etkiyen elektromanyetik kuvvet bir metale etkiyene kiyasla cok dusuk. dolayisiyla o manyetik alanlar icinde metal cisimler kendilerine etkiyen kuvvet nedeniyle ucusurken kanimiz damarlarda akmaya devam edebiliyor.

ikincisi de , mri icindeki manyetik alan surekli degil. daha dogrusu surekli olan kimsinin yanisira cok yuksek frekanslarda (RF) degisen bir manyetik alan da var. bu da manyetik alandan etkilenen tum parcaciklarin efektif yer degistirmesini azaltiyor. cok kabaca bir benzetmeyle icine bir tutam toz attigin suyu oylece birakirsan yercekimi nedeniyle tozlarin cokecegini ama calkalarsan bulanik kalacagini goreceksin. burada yercekimi ile manyetik kuvvetleri benzer nitelikte dusunebilirsin. mri icinde aslinda cok kucuk hareketlerle calkalaniyorlar gibi dusunebilirsin.
  • feeling the blanks  (06.05.09 18:04:11) 
Anladım dediğini.

Ama yine de hemoglonin rezonansa uğrayarak konumsal da olsa bi değişiklik yapıyor değil mi? Aslında merak ettiğim bu fiziksel değişikliğin sonucunun ne olduğu? Ayrıca sadece fiziksel değişimlerden bahsedilebilir mi?

Ne bileyim kanın akışı üzerinde bir etkisi olabilir bunun. Ya da uzun vadede organizmada bazı olumsuz değişimlere de yol açıyor olabilir. BUnu merak etmiştim.
  • hayali arkadaş  (06.05.09 23:27:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.