[]

Hukukun Ilkeleri

selam,
bu hukuk olaylari falan benim cok ilgimi cekiyor ama oyle kalin kalin yasalari okuyacak veya 4 sene fakultesine gidecek durumum da yok. yasalarin, kanunlarin dayandigi hukuk ilkelerini ogrenebilecegim kaynak var midir? veya olaylari hukuki olarak yorumlayabilmem icin neleri bilmem, neler okumam gerekir?



 
1. sınıfta okutulan hukuka giriş kitapları var. yardımı olabilir.

yasaları okusanız da zaten doğru yorumlamanız için kitap da okumanız gerekiyor.
  • m e l t e m  (03.01.14 10:28:31) 
hukuki olayları yorumlayabilmen için hukuk fakültesi okuman gerek ya da kalın kalın yasaları okuman gerek, hukuk kurallarını bilmeden uygulamanın hukuka uygun olup olmadığını yorumlayamazsın anca mantık yürütürsün. onun dışında temel ilkeleri öğrenebilmen için hukuka giriş (hukuk başlangıcı), ceza hukuku ve insan hakları kitapları alabilirsin. hukuka giriş kitabında hukuk kurallarının yapılışında dayanılan temel kurallar, ceza hukuku kitabında cezai anlamda uygulamalarda ve kanunların yapılışında dikkat edilen temel hususlar, insan hakları kitabında da genel anlamda ve anayasa ile uluslararası hukukla korunan insan temel hak ve özgürlüklerini öğrenebilirsin.


  • ornitorenk  (03.01.14 10:31:39) 
hangi hukuk olayları? hangi olayı, hangi hukuka göre yorumlayacaksınız? yolsuzluk soruşturmasını ceza hukukuna göre mi yorumlayacaksınız, idare hukukuna göre mi, yoksa usul hukukuna göre mi? önce tam olarak neye ilgi duyduğunuzu bulmaya çalışın.

hukuka giriş kitapları, "ya bu hukuk dedikleri şey varmış, ney o?" diyenler için işe yaramaz. çok kabaca özetleyecek olursak, o kitaplar hukuk denen kavramın tarih boyunca nelerden etkilenerek şu anki haline evrildiğini filan anlatır. daha da özetle, teorik kitaplardır (en azından benim rastladıklarım öyleydi). "hukuk ilkelerini öğrenebileceğim." yazmışsınız, o açıdan biraz yardımcı olabilirler ama hans kelsen, rousseau falan filan diyerek iyice bayabilirler de.

ben daha ziyade kpss veya açıköğretime yönelik hukuk kitaplarını önerebilirim. kısa oluyorlar, rahat okunuyorlar.
  • starborn  (03.01.14 16:27:14 ~ 16:29:48) 
Dedigini yapmak icin insanlar fakulte okuyorlar zaten o yuzden oyle bir kisayol yok. Ama simdi guncelligini kaybetmis de olsa de olsa Bilge Umar'in Hukuk Baslangici kitabini okursan temel ilkeler hakkinda saglikli bir fikir sahibi olman mumkun.


  • espandon  (03.01.14 18:17:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.