[]

[ hukuk ] PKK'nın 1 numarası ile görüşen gazeteci?

Milliyet gazetesinden bir gazeteci pkk'nın 1 numaralı ismi tabir edilen kişi ile röportaj yapıyor.. bu konuyla ilgili bir kaç sorum var ama lütfen bu konuda "kesin" cevabı olan arkadaşlar yazsın, tahmin istemiyorum.

1) Gazeteci PKK bölgesi olarak tabir edilen yere nasıl ulaştı?
2) PKK'lılar ile görüşüp röportaj yapmak yasal mı?
3) Bu röportaj öncesi ya da sonrası askerimiz ile iletişime geçilmesi gibi bir durum söz konusu mu?


tinyurl.com

 
Hasan cemal'i diyorsun. bu ilk değil hocam. pkk nın yönetici kadrosuyla yıllardır röportaj yapılıyor. belki basın özgürlüğüyle ilgili bi yasa vardır diyeceğim ama özgürlük yasa falan bizim ülkemizde biraz garip geliyo


  • la grande  (05.05.09 09:58:49) 
propaganda yapılmasına izin vermedikçe hiç bir mahzuru yok. hatta gazeteciler kendi arasında bir nevi askerliği komando olarak yapmak gibi statüde sağlıyor.(bir nevi savaş muhabirliği)yani aponun resmini koyup altına haber yapmak ne kadar yasalsa ; o dağlara çıkıp röportaj yapmak da o kadar yasal. ancak asker bildiğim kadarı ile can güvenliği açısından olası bir çatışma veya bombalamada gazetecinin öldürülmesi durumunda sorumluluk almıyor.


  • ground  (05.05.09 11:02:42) 
1) Kandil dağına gitmenin Zaho'ya gitmekten farkı yok. İran üstünden daha da rahat geçersin hatta. Piranşehr'e giriş açıksa ordan gir zaten karşısı Kandil, yoksa daha aşağıdaki sınır kapısından "Necef'e gideceğim, Şiiyim" dersin, yol biraz uzar ama yakın bir yerlerde inip taksiyle bile gidersin kamplara.

2) İlk yapılan röpörtaj sanırım 1988'deki Birand'ın Apo ile yaptığı röpörtajdı. Başına çok iş gelmişti ama o dönemde bile ceza almadı yanılmıyorsam. Şimdi hiçbir şey olmaz. Yalnızca örgüt propagandasını yapmayacaksın haberi verirken. Tabi vereceğin haber bir şekilde ne yaparsan yap propagandaya hizmet edecektir ama yasalar çok sıkı değil, yırtarsın.

3) Askerle iletişime geçilse dahi olası bir kaza durumunda sorumluluk bireyseldir. Artık yurtiçinde kamp kalmadığı için büyük çaplı zaten askere bilgi verilse de birşey değişmez yurtdışındaki röpörtaja giderken.
  • tekosin  (05.05.09 11:32:15) 
fatih altaylı'da apo ile röportaj yaptı zamanında ama bildiğim kadarıyla hiç bir yerde yayınlanmadan mit el koydu görüntülere. roj tv de falan defalarca gösterildiğini biliyorum ama.

bu tip görüşmeler aracılar vasıtasıyla oluyor diye biliyorum ben. gazeteci belirsiz bir yerden alınıp hiç bilmediği başka bir yerde röportaj gerçekleşiyor olmalı. gazeteci, basın özgürlüğü çerçevesinde haber değeri taşıyan herkese ulaşabilir, görüşebilir. bu durum yasal olmasa birand ya da altaylı mutlaka ceza alırdı zaten - ki benim bildiğim herhangi bir ceza almadıklarıdır.


altaylı bir yazısında, askeriyenin değil ancak mit'in röportajdan sonra kendisiyle görüşerek bilgi aldığını söylemişti. öncesinde bilgi vermesi halinde görüşmenin gerçekleşme olasılığı olmaz gibi geliyor bana.

tahmin istememişsin ama kusura bakma. bilgilerle tahminleri hafif karıştırarak sundum. :)
  • hevipeyra  (05.05.09 12:21:39) 
1) aracılar önceden bağlantı kurmuş olur gazeteciyle. Basın Kanunu'nun 21'inci maddesine göre gazeteci kaynağını açıklamak zorunda değildir, hatta mahkemede bile tanıklıktan çekinebilir.

2) Yasal. Böyle suç yok, olmaz da. Terör örgütünün propagandası suç, ama röportaj propaganda aracı olarak kullanılmadığı sürece suç olmaz.

3) Tamamen askeri / sivil istihbaratın insiyatifinde. Onlar gazeteci ile iletişime geçerler. Gazetecinin haber verme / izin alma gibi bir yükümlülüğü hukuken yok.
  • calendil  (05.05.09 18:09:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.