[]

Evde gündelikçi çalıştırma

Merhaba,

Google abi çok yardımcı olamadı malesef bende bir bilene sorayım istedim:

Şimdi diyelimki haftada bir ev temizliğine bir yardımcı geliyor, amiyane tabirle gündelikçi. Bu kişilere sigorta yapma zorunluluğu çıktı ancak nereden ne kadar nasıl ödeyeceğiz ben onu öğrenmek istiyorum.

Evet ahali, evinde gündelikçi çalıştırıp sigorta yapan, nasıl yaptığını şeklini yolunu yordamını anlatırsa çok sevinirim.

Not: O 4816 sayılı kanunda söylenen yabancıların çalışma izni, bizim gündelikçimiz türk olsun.

 
gündelikçilere sigorta yapma zorunluluğu yeni çıkmadı. hep vardı. şükrü kızılot gündeme getirip panikletti.

şükrü kızılot'un hürriyet'teki yazılarını (sanırım eylül sonu ekim başı civarı) bulursanız anlatıyor kendisi.
  • kibritsuyu  (30.12.13 12:42:57) 
gidip sgk dan kayıt açtıracaksın, kullanıcı adı şifre alacaksın. sonra en düşük (asgari ücret/30)*çalıştığı gün sayısı üzerinden primini ödeyeceksin, bunun için de sgk'ın sistemine bordro yu gireceksin ve ceza yememek için aylık olarak vaktini geçirtmeyeceksin.

kolay gelsin.
  • cursor  (30.12.13 12:42:59) 
haftada bir bile gelse düzenli olarak geldiği için sigortalatmak zorunlu. yanlış yönlendirmeyin.


  • zaidral  (30.12.13 12:58:31) 
Evet haftada 1 de gelse, ayda 1 de gelse sigorta gerekiyor kanuni olarak. Ama bana sorarsan sırf öyle bir kanun var diye yaptırma da devlet 3-5 kuruş daha sömürmesin. Hiç bir şekilde denetlemesini yapamazlar bunun. Eve gelen kişiye iyilik yapmak istiyorsan sigorta primini ona ver. Hem devlete haraç vermemiş olursun, hem sen daha az ödemiş olursun, hem de çalışan daha çok kazanmış olur.

edit: evet başına bir kaza gelirse, siz suçlu çıkabilirsiniz. size kalmış açıkçası, cam falan sildiriyorsanız bilemicem. ben yaptırmam.
  • tembel sinefil  (30.12.13 15:44:01 ~ 18:41:07) 
ama tembel sinefi'nin belirttiği durumda kadının başına senin evinde bir şey gelse veremezsin hesabını.


  • yue  (30.12.13 15:49:50) 
@tembel sinefil in fikri güzel gibi görünse de fazla para verdiğin çalışan sen bir gün onu işten çıkarttığında, şikayet ederse çok güzel bir ceza ödersin misli misli. veya allah korusun gelen kişinin başına en ufak birşey gelse senin başın yanar.

olmaz deme dünyanın bin türlü hali var, hem artık eve gelenler de bu durumları biliyor ve koz olarak kullanıyor.
  • cursor  (30.12.13 15:52:22) 
ben de size bir tüyo vereyim. olur da "beni gündelikçi olarak çalıştırdı, sigortamı yapmadı" derse, siz de diyin ki temizlik hizmeti almak için çağırdım, temizlik yaptı, parasını aldı, fiş fatura falan vermedi.

sigorta yaptırmak süreklilik arz eden işler için geçerli. kanun aynen bu kelimeyi kullanıyor, "süreklilik". sürekliliğin ne olduğunu yazmamış. ama haftada bir sürekli olarak almak da süreklilik, her gün sürekli almak da süreklilik. ama tek seferliğine veya iki seferliğine çağırarak iş yaptırıyorsanız bu süreklilik değil. sigorta falan gerekmez. tam tersine hanım ablanın parayı alıp fatura kesmesi, sigoertasını da bağkur (4b) olarak kendi yatırması gerekir. sürekli olup olmadığının hanım abla tanık getirmezse herhangi bir kanıtı olması zor. siz de aynı kozu kendisine karşı kullanabilirsiniz.

hizmet işlerinde usul, hizmeti yapanın parayı alıp fatura kesmesidir. bütün hizmet işlerinde böyledir bu. gündelikçilere niyeyse ayrı icat çıkardılar. eve getirdiğim elektrikçi, tesisatçı, lağımcı, badanacı falan hep para alıp fatura kesiyor. sigorta falan da yapmıyoruz. temizlikçiyi niye sigorta etmemiz gerektiğini şükrü kızılot dahi açıklayamadı. en kabadayısı "çünkü kanun öyle yazıyor"dan öteye gidemedi.
  • kibritsuyu  (31.12.13 10:00:03 ~ 11:54:57) 
kibritsuyu+1


  • cemiyetin unlu simasi  (31.12.13 10:24:43) 
@kibritsuyu nun haklı olduğu yerler var ama sürekli veya daha doğru tabirle düzenli bir iş yaptırıyorsan, bu işin planı programı var ise ve karışındaki kişi fatura kesebileceğini tebliğ etmediyse o kişiyi işe alıp sigortalaman gerekiyor.

yoksa hiç resmi çalışanı olmayan çalışan herkesin şahıs işletmesi olup patronundan fatura karşılığı parasını aldığı şirketler kurabilirsiniz, bu mümkün ki prodiksiyon şirketleri gibi hizmet alımı yapan şirketler bir çok çalışanı ile böyle çalışır. Ancak önemli olan karşındakilerin fatura kesebilecek bir işletmeye sahip olmaları gerekmektedir. eğer bu yoksa ya gider pusulası düzenleyeceksin, ki süreklilik olduğu için bu da kabul edilmez, ya da sigorta yaptıracaksın.

işin özü temizlikçiyi bir temizlik şirketinden çağırmıyorsanız ve geleceği günleri ve ücreti de konuşuyorsanız, ki bu sözlü iş sözleşmesine girer, sigorta yaptırmanız gerekir.
  • cursor  (31.12.13 22:01:18) 
@cursor: işte onu anlamıyorum. ben niye temizlik şirketinden çağırmazsam süreklilik arz ettiği için sigorta ettiriyorum? bu hanım ayrıca sadece benim evimde çalışmıyor ki, her gün başka yere iş yapmaya gidiyor. fatura kesecek işletmesinin olması gerekirse buyursun tek dilekçeyle şahıs işletmesi kurulabiliyor, kursun? bunun için önceden konuşmma falan gerek yok. bir maliyeci haftanın her günü farklı bir barda gitar çalıp şarkı söyleyen adamı yakaladığında bar sahiplerine gidip "niye sigorta ettirmedin" demiyor. şahıs işletmesi kurdurup bara fatura, serbest meslek makbuzu falan kestiriyor. keza ben bir mali müşavirim. bürom var, serbest çalışıyorum. ama vergi mükellefiyim ve sigortamı kendim ödüyorum. kimse de gidip mükelleflerime "mali müşavirini sigorta ettir" demiyor. temizlikçi kadınla aramda kanunen bir fark göremiyorum. onun yaptığı işin gelir vergisi kanunu'na göre ticari kazanç, benim ise serbest meslek kazancı olmam dışında bir farkımız yok. bu farkın da işletme kurmak/iş sahibi tarafından sigorta ettirilmek gibi bir fark yaratacağını düşünmüyorum. temizlikçi kadın da bunu bir meslek olarak yapıyor ve para karşılığı temizlik hizmeti veriyorsa pekala işletme kurup fatura kesebilir. yapmıyorsa da maliye tepesine binebilir.


  • kibritsuyu  (02.01.14 07:11:02 ~ 07:49:30) 
başına bir kaza gelirse, sigortası olsa dahi sorumlu siz olursunuz. yani sigortayı yaptırdım kafam rahat felan diye düşünmeyin. hatta sigorta yaptırırsanız direk olarak evdeki kazalardan iş veren olarak sorumlu olursunuz.(çünkü kayıtlısınız kaçarınız yok)


  • nuisance  (02.01.14 08:20:12) 
@kibritsuyu sonuna kadar haklısın evet yapabilir ama yapmayanını işe alıyorsan bu deveyi güdeceksin, ya da alacağın temizlikçiye önce vergi levhanı görelim diyeceksin. durmadan bir yerde çıkan müzisyenler, aktörler ve mankenler gerek menajerlik şirketleri üzerinden gerekse kendi şahıs şirketleri üzerinden dediğin gibi fatura ile çalışıyorlar. muhasebecilerin durumu ayrı zaten biliyorsundur. :)

yani vergi levhası olan temizlikçi bulun başınız ağrımasın :D

@nuisance haklısın ama sigortasız olursa, sigorta cezası haricinde bütün masraflar da sizden isteniyor misli misli, iş güvenliği ile ilgili kısımdan kayıtlı olmasanız da kaçış yok.
  • cursor  (02.01.14 12:20:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.