[]

elder wand/harry potter sorusu.

iyi geceler herkesee. şimdi bir arkadaşımla yaklaşık bir saat boyunca tartıştık ve kim haklı karar veremedik.

mürver asa, maddi mi manevi mi? yani "ölüm"ün peverell kardeşlere verdiği asa mürver asanın kendisi mi yoksa olay içeriği ile mi ilgili. filmin sonunda harry dumbledore un değil malfoyun asasını kırıp atıyordu.

yani mürver asa dumbledore un o bombeli olan asasının kendisi mi yoksa sadece silahsızlandırıldıkça karşı tarafa geçen bir özellik mi?

ayrıca, filmde oi54.tinypic.com bu asanın mürver asa olduğu söyleniyor.

 
harry'nin kırdığı malfoyunki değil bildiğin mürver asa diye hatırlıyorum, yanlış mıyım?

edit: doğru kitapta kırmıyordu kendi asasını onarıp bırakıyordu..
  • calzoncillos  (30.12.13 00:44:53 ~ 01:03:30) 
mürver asa bir efsane. ama inananları çok. o yüzden bulgar asa yapımcısı -adını unuttum şimdi, victor krum'ın asasını aldığı kişi yani- bu asanın benzerini yaptığını söylüyor. sonra grindelwald asayı ondan çalıyor. vs vs...

ama olay asanın kendisinde. yani güç tek başına geçmiyor asa ile birlikte geçiyor. kişi asanın kazananı olmalı ve asayı kullanmalı. yani diyelim mürver asanın sahibini silahsızlandırdık, asa bize geçti. başka bi asa kullandığımız zaman o asa mürver asa kadar güçlü olmuyor.

veya mürver asayı kazanmadığımız halde kullandığımız zaman da diğer asalar gibi, sıradan bi asa oluyor.


filmin sonunda da harry mürver asayı kırıp atıyor, yanlış hatırlıyosun yani. güç tehlikeli ellere geçmesin hesabı. kitapta ise dumbledore'un mezarına geri koyuyor ve kendisinin doğal yolla öldüğü zaman asanın gücünün de yok olacağını söylüyor.
  • elorelia  (30.12.13 01:44:01 ~ 01:45:39) 
yakın zamanda son kitabı tekrar okudum -zaten her sene tüm kitapları birer kere tekrar okuyorum baştan- peverell kardeşlerin yaptığı bu nesnelerle ilgili olarak, dumbledore varsayımsal konuşuyor gibi sanki, ama diriltme taşı gibi, harry'e babasından kalan görünmezlik pelerini gibi, mürver asa da var. sadece olayı şu: normal asa gibi görünüyor, ama güçlü. aslında hp evrenine göre, asa sadece büyücü kadar güçlüdür, yani asaların kendilerine ait bir sihirli özleri olsa da, büyücü olmadan bir büyü gerçekleştiremezler, daha doğrusu yanlış söyledim: asalar, büyücüler için büyülerini iletmekte kullandıkları bir araçtır, aynı sihirli sözler gibi -gerçi sözsüz ya da asasız büyüler de var, ama bunun nedeni sanırım artık söz konusu büyücünün ya da cadının, madddeyi kendi bedenini kullanarak yönetebilmesi -büyü konusuyla ilgili olarak çok quantum physics tartışmalarımız oluyor da :D sözlerin ve nesnelerin ise maddeyi yapı bozumuna ve tekrar-oluşuma yönelten bir enerjisinin olduğunu falan düşünüyorum :P bilimsel açıklama getirmeye çalışıyoruz da bir kaç arkadaş XD neyse, bunu bırakalım: mürver asa'nın olayı ise, normal bir asadan farklı biraz sanırım, ama yapılmamış bir şey değil, diğer iki yadigâr gibi o da var. benim kitaptan hatırladığım, dumbledore'un grindelwald'dan kazandığı mürver asa'yı kullanıyor olduğu, yani kendi asıl asası ile ilgili ekstra bir bilgi hatırlamıyorum, kendisi ölmeden hemen önce malfoy tarafından silahsızlandırılıyor ve aslında asanın sahipliği malfoy'a geçiyor, bilmemesine rağmen. ve dumbledore da asa ile birlikte gömülüyor. hatta voldemort, düello ile değil de, mezar açarak dumbledore'un asasını aldığı için, asa onda normal bir asa gibi işliyor, yani her zamanki kendi asası gibi. ama aslında aldığı asa dumbledore'un değil de draco'nundu işte.

ben asa kırılması gibi bir şey hatırlamıyorum kitaptan. harry, voldemort ile olan düellosundan sonra, kendi kırık asasını mürver asa ile onarıyor -ki bu bile, mürver asa'nın aslında normalden güçlü olduğuna, diğer asalar gibi alelade bir büyülü araç olmadığına -tabi şimdi burada bir asa olsa, üstüne atlarım, o ayrı :D - bir delil, çünkü ollivander gibi, gregorovich kadar olmasa da, süpersonik bir asa yapımcısı bile, kırık bir asanın hiçbir şekilde onarılamayacağını söylerken, harry gibi daha fybs'lerini bile geçememiş bir büyücü çocuk, mürver asa ile onarabiliyorsa, o asada vardır bir şey.

ha, harry'nin güçleri, evet, iyi. ama diğer gryffindorlular gibi aslında yetenekten ziyade cesareti var, ha bir de voldemort'un istenmeyen hortkuluğu olduğu için, onun sayesinde edinmiş olduğu geçici güçler. zaten o yüzden voldemort'u yenebildi, adamı kendi silahıyla öldürdü resmen -o bloody-son-of-a-bitch'e de iyi oldu, pislik.. aynı benim hocalarımdan birine benziyor, adama cruciatus laneti yapasım geliyor yeminlen! >:( - ha bir de, o yüzden ikisinin asası arasında priori incantatem oldu. aslında kitap yakınında olsa hepsi yazıyor zaten, hafıza tazelemek gerekiyor bazen :/

bu arada, yok, maddi bir asa. sonuçta hp sihir tarihinde kendinden sihirli nesneler var -snitch gibi- o yüzden her ne kadar "asa sahibi kadar güçlüdür." dense de, bu asada bir değişiklik var. ha gene de, dumbledore kendi asasıyla mürver asa'lı grindelwald'ı yenerek ona sahip olabildi, demek ki bir yerde büyücünün gücü ve/veya çevikliği gene daha önemli. ha belki de şu olabilir bir ihtimal: asa çevresinde saçma sapan bir ün oluşmuştur, misal. gene de, harry gibi bir yeni yetmenin, onarılamaz denen bir asayı mürver asa ile onarabilmesi, bana mürver asa'nın varlığının kanıtı gibi geliyor.

hüffff amma yazdım haa! özlemişim seriyi :) ben filmlerini izlemedim pek ama, o yüzden çok da bilemiyorum filmde nasıldır. atm.leri ve oyuncuları iyi olmasına rağmen, çok kesip biçtikleri için sevemedim sanırım.


edit: kitabın sonuna gelince, mürver asa'nın gücünün yitmesi için harry'nin doğal yolla ölmesi ve asa'nın başkasına geçmemesi lazım, o yüzden geldiği yere, yani dumbledore'un mezarına koyuyor mürver asa'yı. gerçi büyük salon'daki düello sırasında, zaten hemen herkes öğreniyor yerini, gene de kimsenin gidip alacağını sanmıyorum. ;) (bkz: hikâyeye kendini fazla kaptırmak)
  • pasp  (30.12.13 02:07:08 ~ 02:11:14) 
hepsi bir yanlış anlaşılmaymış eheh özür diliyorum herkesten. arkadaş yanlış hatırlamış, bu yüzden saatlerce tartıştık, kitabı açtık okuduk sonra da filmi izledik. güzel oldu aslında bir yerde, neyse, harry mürver asayı kırıyor doğru söylüyorsunuz. biz malfoyun asasını kırdı denilince tartışmaya başlamıştık. gerek yokmuş aslında. evet.


  • iste o kavunici balik  (30.12.13 10:16:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.