[]

uçak sorusu - rakım

tinyurl.com

bu haberde diyor ki; "Bogota (2548 m) ve Meksika’nın (2230 m) sahip olduğu yüksek rakımın İstanbul’dan direk uçuş yapılmasını imkânsız hale getirdiğini belirten Temel Kotil, Haziran 2014 veya Temmuz 2014’te açılması planlanan yeni hatların başlangıçta haftada 4 sefer olarak gerçekleştirileceğini ifade etti."

yüksek rakım neden uçuş yapılmasını imkansız hale getiriyor, atıyorum 100 metre rakımlı bir yerden kalkan bir uçak 2000 rakımlı bir yere konamıyor mu? çok basic bi soru olabilir ama oturtamadım ben pek.

 
yuksek rakimda atmosferin seyreltik olmasiyla bi ilgisi olmali bunun. yani oraya konabiliyodur da, ordan kalkip Istanbul'a donecekken, havanin cok seyreltik olmasindan dolayi, kalkmak icin bi zorluk mu yasiyodur kine?

bibip: Federal Aviation Administration yani bu konunun en baba kuruluslarindan biri sunu yazmis ama, okumadim.

www.faasafety.gov[hi-res]%20branded.pdf

link kiriliyo yapistirirken,

Density Altitude FAA diye gugillarsan gelir...
  • compadrito  (29.12.13 18:46:05 ~ 18:53:22) 
iztanbul'dan kalkan uçak (2-3 mt rakım) erzurum'a inebiliyor. (1800 küsür).
o durum çok saçma olur.

  • yatagants  (29.12.13 18:48:27) 
hot and high deniyor o tür havalimanlarına. hava daha hafif ve daha az yoğun olduğundan uçakların buradan kalkışta özel hazırlanması gerekiyor, daha az ağırlık ve daha uzun kalkış süresi gibi.

yani thy filosundan bir 777'yi mexico'dan istanbul'a gondermek için yakıt yükünü düşürebilirsin ki rahat kalksın (agirligi dussun) hot and high havalimanından. ama bu sefer de o mesafeye yakıt yetmeyeceğinden aktarma yapmak zorunda kalacak.

yani 100'den kalkıp 2000'e inmekten ziyade sorun 2000'den kalkıp 100'e inmek.
  • kuja  (29.12.13 18:49:00 ~ 18:50:13) 
Arkadaşlar aşağı yukarı açıklamışlar,
Motorun güç üretebilmesi için gerekli şey hava ve yakıttır hava yoğunluğun ne kadar fazla ise motor performansın o kadar yüksektir.
Bunun yanında uçağı kanatlar üzerinden geçen havanın basınç farkı kaldırır hava yoğunluğu düşükse uçağın kalkması zorlaşır.
Hava yoğunluğu az ise büyük gövdeli uçaklar uzun menzilli uçuşları için gerekli yakıtı alıp kalkamazlar(ağırlık). Bu sebeple oralara uçuş düzenlemek çok akılsızca olur.
Küçük menzilli uçaklarda bu sorun daha kolay çözülebilir. Yani bu havalimanından 500 km öteden bir 737 ile seferler düzenleyebilirsin ağırlık ve performans dengesini daha kolay ayarlayabilirsin,
ama söz konusu 2000-3000 km uzağa gidecek bir 777 ise bu sorun çözülemez.
  • basond  (29.12.13 22:01:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.