[]

Yabanci Ehliyetle Arac Surme

Internetteki kaynaklarda tutarsiz bilgiler var, belki burada deneyimlemis birisi vardir:

1. "Yabancı ehliyet de olsa Türkiye'deki kural ihlallerinde Türk ehliyeti gibi işlem görür" bilgisi dogru mu? Yani Turk polisi Amerikan ehliyetine el koyabilir mi? Diyelim ki koydu, sonra ABD'de yasayan kisi ehliyetini nasil geri alacak? Turk polisinin verecegi ceza puani ABD ehliyetine nasil islenecek?

2. Yurt disinda yasayan ve hem Turk hem yabanci ehliyete sahip birisi, Turkiye'ye 6 aydan daha kisa sureli ziyarete geldiginde Turk ehliyeti tasimak yerine yabanci ehliyetini kullanabilir mi? Yoksa polis "senin Turk ehliyetin var, onu gostermek zorundasin" diyerek ehliyetsiz arac kullanmaya yonelik islem yapabilir mi?

3. Polis Turk ehliyetine el koyarsa yabanci ehliyetle arac surmeye devam edilebilir mi?

 
yabancı ehliyetini gösterip what is the problem officer? desin tamam kardeşim hadi geç diyip gönderiyorlar.

kesin bilgi, yayalım

hele hele us ehliyeti varsa araba bile çekerler altına
  • GibsonRules  (29.12.13 15:30:17 ~ 15:30:40) 
1. Turk vatandasiysa istedigini yapar. Amerika vatandasiysa sikar.
2. Turk ehliyeti esas.
3. Eder, yakalanmazsan no poroblem.

Alamanci akrabalarimiz bu esaslar cercevesinde araba kiraliyorlar zati.
  • cecilia  (29.12.13 15:30:53) 
yabancı ehliyetlere el koymuyorlar diye biliyorum. onun dışında para cezası ne ise uygulanıyor.

avrupada ve amerikada araç kullandım ofisırlarıyla az çok içli dışlı oldum ceza falan ödedim ama hiç "ver lan ehliyeti geblo!!11!" diyen olmadı.
  • giderbey  (29.12.13 15:38:35) 
1- polis ehliyetine el koyabilir. hatta koydugu gorulmustur. nasil geri alacagini bilmiyorum. tahminen geri verme suresi geldiginde turkiyeye gitmen lazim. ayrica el koyduklari ehliyet nereye tabi ise oraya bildiriyorlar. sure konusunda bir fikrim yok ama basimiza geldi. mesela usa ehliyetini verip 3 gun icinde usa ya geri donup ehliyeti kaybettigini soyleyebilirsin ve yenisini cikarabilirsin ama 15-20 gun ise bilmiyorum ne kadar surede bildirdiklerini. bizim olayda 2 ay gecmisti. arkadas ulkesine dondugunde kaybettigini ve cikartmak istedigini soylediginde senin ehliyet kaptirilmis yok sana ehliyet dendi. ulke belcika.

2- polis turk ehliyetini gostermeni isteyemez, sorarsa yok turk ehliyetim dersin, gbt den bakarsa da yanimda yok dersin ve usa ehliyetinle burada arac surme hakkina sahip oldugunu soylersin. yasa disi bir sey yapmiyorsun.

3- mantiken edilebilir. bir sakinca gormuyorum.

yorum: boyle bir durumda turk ehliyetini vermen daha mantikli. hem daha sonra usa ehliyetinle arac kullanabiliyorsun. hem de usa ehliyetini tumden kaptirmamis oluyorsun. ayrica kisa sure kalacagin yer turkiye. usa ehliyeti asil isine yarayacak ehliyetin.
  • modlar bu benim feykim silebilirsiniz  (29.12.13 17:15:53) 
Alman ehliyetiyle araç süren biri olarak 2 kez kontrol edildim.

Birincisinde pasaportumu sordular, "yanımda yok" dedim, yanınızda taşımanız gerekiyor. Normalde cezası var, bu seferlik bir şey yapmayalım ama bundan sonra yanınızda taşıyınız lütfen" dedi kibar polis amca. Ben de biliyordum bunu ama "bilmiyordum, pardon" falan deyip gazladım.
İkincisinde Alman ehliyetini evirdi çevirdi, "tamam, devam et" dedi. Gazladım. Pasaportum yanımdaydı ama sormadı.

Şimdi gelelim pasaport olayına. Yabancı ehliyetle Türkiye'de belli bir süre ehliyet kullanabiliyorsun. Ülkeden ülkeye değişebilir ama örnek vermek gerekirse bu süre Alman ehliyeti için bir yıl. Bir yıl kesintisiz Türkiye'de kaldıktan sonra ehliyetiniz geçersiz oluyor. İşte polis amcanın da bilebilmesi gerekiyor sizin ülkeye giriş yaptığınız tarihten itibaren bir yıl geçti mi diye. Bu yüzden yabancı ehliyet ile araba kullanırken ülkeye giriş yapmış olduğunuz pasaportun yanınızda olması ve ehliyetle beraber ibraz edilebilir olması gerekiyor. Deneyimlerim bu.

1. El koyabilirler, neden olmasın? Sonuç olarak birinin sırf yabancı ehliyeti var diye buradaki kurallara ve cezalar tabii olmaması çok saçma. Kuralların önemli sebepleri var. En başta da güvenlik geliyor. Yabancıların yollarda güvenliği azaltmalarına neden sebep verilsin.
Ehliyet Avrupa ülkelerinde mesela bizdeki gibi kimlik muamelesi görmez pek. Her işlemi yalnızca ehliyetle yapamazsınız bizdeki gibi. Örneğin bankada işlem yapmak istediğinizde üzerinde İngilizce yazılar olan ehliyetinizi uzattığınızda nüfus kağıdınız daha çok itibar görebilir, tamamen Türkçe de olsa.O yüzde Türk polisi ehliyete nasıl el koyar diye düşünmeyin.
Ceza puanları ABD ehliyetine ABD'de işlenmez. Türkiye'de kaldığı sürece Türkiye'de yeterli ceza puanı toplarsa el konur. Sisteme "ABD Ehliyeti no: bilmem ne" gibi giriş yaparak puanları yazabilir.

2. Sanmıyorum. Ama pasaport detayını atlamayın. Bence Türk ehliyetini göster, kaptıracaksan onu kaptır.

3. Kontrollerde 2. maddede sıkıntı yaşamazsan, bunda da sıkıntı olmaz bence. Ancak kaza gibi ciddi bir durumda derin araştırma yaparlarsa ve ortaya çıkarsa fena olursun. Ehliyetsiz olarak araba kullanmış oluyorsun neticesinde. Senin cezan Türkiye'de araç kullanma hakkının elinden alınmış olması. Ehliyetin fiziksel olarak sen olup olmaması değil önemli olan. Kanunsuz bir iş yapıyorsun.
  • burfak  (29.12.13 20:19:09 ~ 20:27:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.