[]

6 senedir sigortasız çalışma

mahkemeye verilse, şikayet edilse ne kazanılıyor? maddi manevi?
bilenler aydınlatırsa minnettar kalırım...



 
Hayir devlet o gözle bakmaz. Hakkini alirsin. Isveren boku yer.

6 sene cok onemli bir zaman. Mutlaka hakkini ara sonra kafani taslara vurursun.
  • bilan  (28.12.13 22:03:27) 
İşyerinde yerel denetimi gerçekleştiren Sosyal Güvenlik Denetmeni sigortasız çalışan kişiye işyerinde ne zaman işe başladığını sorar, eğer kişi işyerinde yapılan denetim tarihinden önce işe başlamışsa, denetim tarihinden önceki çalışmalara delil olacak belgeler işçinin elinde mevcutsa ya da şikayet sahibi sigortalının, işyerinde çalışan diğer sigortalıların, denetim sırasında işyeri mahallinde bulunanların, işyeri adresinde yapılan çevre soruşturmasında veya işyeri işvereninin beyanından sigortasız çalışan kişinin önceden beri o işyerinde çalıştığı tespit edilebiliyorsa, sigortasız çalışan kişiye denetim tarihinden geriye dönük olarak hizmet kazandırılabilir.


Bunu okuyabilirsiniz sgkrehberi.com
  • dibini gor  (28.12.13 22:04:03) 
benim annemde olmuştu aynısı. işten atılınca mahkemeye verdi aldı primlerini.


  • bunlarolmaz  (28.12.13 22:09:17) 
sigortasız çalıştırma konusunda devlet hassas diye biliyorum. geriye dönük primlerini kazanabilirsin. belge, fotoğraf, şahitler vs ile bi şekilde kanıtlaman gerekebilir. mutlaka peşine düş derim. bi kaybın olmaz, aksine kazancın olur.


  • elorelia  (28.12.13 22:11:04) 
delillerini topladıktan sonra önce şirkete yatırmasını talep et, gidip kendi yatırırsa çok daha az para ödeyecektir. ancak böyle bir konuşmanın işe yaramayacağını düşünüyorsan cezalı olarak ödeyecektir.


  • modesttiago  (28.12.13 22:20:54) 
Tabi gerçekçi bakarsak hakkını alıp işsiz kalabilirsin.


  • dibini gor  (28.12.13 22:20:59) 
yardımlar için teşekkürler önemli bir konuydu bu. arkadaşım ısrar ediyor uzun süredir çalıştığını adamları satmak istemediğini söylüyor. belki alacağı miktar yardımıyla kandırabilirim :D
teşekkürler...

  • odiyus  (28.12.13 22:22:58) 
elinize nakit para geçmez, sigorta primini işveren ödemek zorunda kalır.

ben kötü niyetli işveren olsam, sizle de sözleşmesi brütse, daha önce verilen paralardan sgk'nızı keser ve iade etmeniz için dava açardım. (size yardımcı olması için söylüyorum, bunu yapabilir yani)

sgk konusunda çok büyük cezalar mevcut, ödeyeceği primleri 3'e 5'e katlar cezası.
  • [silinmiş]  (28.12.13 22:56:02) 
@douchebag sgk'yı kesmek işçiler için işverenin sorumluluğunda size brütü verip hadi git sgk nı yatır diyemez ki zaten isteseniz de yatıramazsınız. bir kere şirketteki kişilerin sgk sı ayrı ayrı görünmez ödemede. Bunun tek bir yolu var, yabancı diplomatik bir kurum olup, doğrudan siz Türkiye'ye vergi vs. ödeyemeyeceğiniz için, Türkiye ile anlaşıp brüt maaş ödersiniz, çalışanlarınız kendi sorumluluklarını yerine getirir. ki bu durumda daha çok gelir vergisi için uygulanır, sgk yine neredeyse hepsi tarafından ödeniyor.

@modesttiago eğer sgk primi ödeyeceklerse biz bunu 6 yıldır unutmuşuz gibi bir şey deme şansları yok, yani denetim veya şikayet olmadığı sürece geriye doğru kayıt oluşturup borç ödeyemezsiniz, yani her şekilde o prim borcunu faizi ve cezası ile öderler bir de kendilerini ihbar etmeleri gerekir. Ancak kendini ihbar da anlaşma isteyebilir ki bu cezayı affettirmiyor ancak faizde ödeme kolaylığı sunabilirler belki. Ama demek istediğiniz anlaşın parayı kendinize alın şeklindeyse onu da önermem sonradan bir denetim birşey olur başı yanar arkadaşın, bildiğin tehdit ile para almaya girer bu durum.
  • cursor  (28.12.13 23:30:36) 
cursor, 3000 brütten anlaşılmış ve 3000 ödüyorsa, aradaki gelir vergisi ve sgk'yı isteyebilir.


  • [silinmiş]  (28.12.13 23:44:10) 
arkadaşımın kazancı olmaz mı maddi yönden?


  • odiyus  (28.12.13 23:48:46) 
emekliliğinde olur.


  • [silinmiş]  (28.12.13 23:51:05) 
@douchebag isteyemez, brütten bile anlaşılmış olsa kesintileri yapmak işverenin görevidir, sgk ödemeyi aktaramaz, ancak belli durumlarda gelir vergisi sorumluluğunu işçiye bırakabilir. işçi her yıl gelirini beyan eder ve vergisini öder. isteğe bağlı sigorta hariç sgk başlangıç ve diğer işlemlerini ancak işletme yapabilir. Brütten anlaşmak sadece iş verenin yıl sonuna doğru masrafı arttıran gelir vergisi kalemlerinden kurtulmasını sağlar.

mesleğin ne bilmiyorum, eğer yanlış biliyorsam beni de aydınlat, ben de işverenim bu arada.

@odiyus arkadaşın şuan kıdem tazminatı ve emeklilikten yararlanamıyacak durumda, bu da ilerisi için çok büyük gelir kaybı ve sorun teşkil eder.
  • cursor  (29.12.13 00:36:22 ~ 00:39:13) 
Arkadaşlar bilmeyen yorum yazmasın lütfen ki bilgi kirliliği olmasın. sigortasız içşi çalıştırmak tamamiyle işverenin suçudur ve işçiden hiçbir şey talep edemez. deli gibi ceza yer.

bunun haricinde, arkadaşın büyük ihtimal ile kovulunca ya da işten ayrılmaya karar verince şikayet etmeyi düşünüyordur ki hemen işsiz kalmasın :D ama dikkat etsin. şirketin anlaşmaları varken, para kazanıyorken hakkının peşine düşsün. sonra şirket batar duruma gelir veya işveren işlerini başka bir şirkete kaydırır, bu şirketi de sürekli zarar gösterip batırır. adam da ortadan kayboldu mu işte o vakit anca 3'ün 1'ini alır.
  • bilan  (29.12.13 04:27:37) 
cursor
bir bebe mağazasında çalışıyor hem satış hem montaj falan yapıyor bebe mobilyası beşik çocuk arabası vs..

  • odiyus  (29.12.13 13:37:43) 
sonuç olarak şuan kaybım yokmuş sanmakta ama mesela işten atıldığında 6 sene için 12 brüt maaş kıdem tazminatı hakkı var, sonra uzun süre çalıştığı için işsiz kalacak olursa işsizlik maaşı hakkı yanmakta şuan, ayrıca emeklilik dersen hak getire...

hem ayrıca şuan sigortasız görünüyorsa bir de boş yere gss ödemesi gerekecek,yani nereden bakarsan zarar. hele allah korusun montaj sırasında işte başına birşey gelirse sonra daha fazla uğraşması gerekir.

ayrıca yasa önünde bilerek sigortasız çalışmak suç değil, işçiyi bu şekilde çalıştırmak suç. hani başıma birşey gelirse diye korkuyorsa, bilgi vermek istedim.

edit: imla
  • cursor  (29.12.13 15:28:00 ~ 21:17:04) 
teşekkür ederim yardımlar için son olarak diyelim ki mahkemeye düştü ve kazandı arkadaşım. yine işten çıktığı için kıdem tazminnatı işsizlik maaşı vs faydalanabiliyor mu?


  • odiyus  (29.12.13 21:09:22) 
o mahkeme sonuçlanasıya kadar işsizlik maaşı yalan olur. ama diğer haklarını kazanırsa alabilir, tabi eğer şirket batıp iflas etmez ise.


  • cursor  (29.12.13 21:16:24) 
teşekkür ederim yardımlar için :)


  • odiyus  (29.12.13 21:34:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.