[]

Politik skandallar euro'yu, dolar'ı vs. neden uçuruyor?

Ya da TL'ye değer kaybettiriyor? En basit sade haliyle ya da detaylı yazarak açıklayabilir misiniz? 5-10 şeref yoksunluğu çeken hırsız istifa etti, yolsuzluk yaptı diye niye euro uçuyor, dolar fırlıyor?




 
Yolsuzluk varsa, yurt dışından ülkeye gelip yatırım yapan veya parasını buraya yatıran adam "lan bu memlekette ne olacağı belli değil. parayı kaybetmeyelim" diyerek başka ülkyee götürüyor meblayı.
hop.. para ülkeden çıkınca, miktarı azalıyor ve değeri artıyor.

  • quaker  (27.12.13 16:05:45 ~ 16:06:08) 
politik istikrarsızlıklar


  • tsubasa  (27.12.13 16:07:27) 
''istiktrar''dan kasıt nedir? istikrarlı olmayan nedir? ekonomi mi? ekonomiyse siyasilerin yaptığı hırsızlık koca ülkenin ekonomisini nasıl çökertiyor?

demek istediğim basit bir örnek üzerinden anneye anlatır gibi adım adım gidebilir miyiz bunu açıklamakta?...
  • kisa bisey olsun istemistim  (27.12.13 16:07:30) 
@quaker

hakikaten bu kadar basit mi ya? korkup parasını çeken yatırımcılar mı sebep oluyor buna? vay arkadaş yaa...
  • kisa bisey olsun istemistim  (27.12.13 16:08:40) 
ekonomimiz üretime dayalı değil, yabancı yatırımcının piyasada dönen parası ayakta tutuyor bizim ekonomiyi. ülkede böyle olaylar patlak verince, bu ülkeye haklı olarak güvenemeyip parasını çekiyor yabancı yatırımcı. döviz ülkeden çıkınca da, ülkede kalan dövizin değeri artıyor haliyle.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (27.12.13 16:09:15) 
en basit şekilde (ki daha detaylısına benim de aklım ermiyor):

yabancı yatırımcı olayı (yolsuzluk, istifa vs.) gördü mü "ouuv elimdeki tahvilleri satayım, euromu/dolarımı alayım." diyor.
  • starborn  (27.12.13 16:13:27) 
ne yatırımcıymış arkadaş? neye yatırım yapmış bu kadar? ayrıca iki-üç bakanın istifa etmesi niye bunlarda ''dövizimi çekmeliyim'' şeklinde düşündürtüyor? zaten değeri yaratan kendisi, parasını çekmediği, ülkeyi dövizsiz bırakmadığı sürece kimsenin tahviline, yatırımına bir şey olmaz. kaç kriz atlattık öğrenemedi mi bu lanet yatırımcılar onlar çekince daha da kötü olduğunu. bir yerde bulursam bu yatırımcıları iki tokat çakıcam yeminle...


  • kisa bisey olsun istemistim  (27.12.13 16:17:39) 
abi yatırımcı dediğin şey, şömine karşısında viskileriyle oturup, paralarını yönlendiren 3-5 kişi değil (şu an aydınlandım: demek ki başbakan, bu düşünce şeması ile faiz lobisi diye bir şey icat etti. hmm.)

milyonlarca insan. 100 kişi çıkıp "lan 2 bakan istifa etti diye niye satayım tahvilimi." dedi. geri kalan binlerce kişinin aynı tercihi yapacağına nasıl güveneceksiniz. öff çok pis işler. paramı vadeliye yatırdım ben.
  • starborn  (27.12.13 16:28:16) 
Düşün ki Amerika'ya yatırım yapacaksın. Orada bir şirket kuracaksın. Hadi fabrika olsun elektronik alet üretip satacaksın. Fabrikanı kurmadan önce şunu düşünmek istemez misin? Yarın öbür gün vergiler nasıl değişecek? Bugün bana izin veren adamlar yarın ne zorluklar çıkaracaklar hatta yarın burda olacaklar mı. Üçüncüsü bugün ben bu ürünü üretip satacam iyi para kazanacam çünkü şu anki devlet politikası bu ürüne ihtiyaç duyuyor fakat 5 sene sonraki hükümet devlet politikasını değiştirip beni göt gibi ortada bırakmasın sakın? Bu tabii en basit örneği. Fabrika olmak zorunda değil. Üretimi o ülkede yapıyor olmak zorunda değilsin. Başka boyutta ticari işlerin de olabilir.

Adam diyor ki hemşerim size yatırım yapmam için 20-30 yıl burada huzur içinde malımı satabilmeliyim. Fakat mal satmayı bırak yarın öbür gün ülkede ne olacağını bile bilmiyoruz. Bizim ülkenin ekonomisinin bel kemiğinin yabancı sermaye olduğunu zaten biliyorduk. Bilmeyen adam düşünmeyen adamdır. Ülkede ne üretiyoruz? Tarımın bile anasını siktik el birliğiyle hamdolsun. Mısırımızı, pirincimizi bile dışarıdan alıyoruz. Şimdi ekonominin bel kemiği yabancı sermayeyi yavaş yavaş çek piyasadan. Hop gümledi ekonomi.

Elinde TL var şu anda. Ama dış ülkelerin sikinde değil elindeki tl. Çünkü senin ülkende iş yapmıyorlar. Hollanda ile Almanya arasındaki bir işte mi kullanacaksın tl'ni? Bu yüzden de tl değer kaybediyor.
  • godsparticle  (27.12.13 16:36:01) 
istikrar o kadar kolay bozulacak bir şey değil. yatırımcı harbiden kaçsa borsa yarı yarıya düşer zaten. bu tarz geçici krizlerdeki düşüşlerin sebebi spekülatörler çoğunlukla. bizim yerli yatırımcıyı silkeliyorlar işte.


  • tescillimarka  (27.12.13 16:37:30) 
Çok daha büyük bir sebep olan, spekulatorler


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (27.12.13 17:58:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.