[]

Kime oy versek ?

Chp,ldp ya da boş oy atmayı düşünüyorum. fakat boş oy atarsam oyum akp'ye gider mi ?




 
oy vermek sadece iktidar için yapılan birşey değildir..demokrasi bu değildir..sen aynı zamanda muhalefeti de seçmekle yükümlüsün..kimsenin iktidarından yana değilsen en iyi muhalefet yapacağını düşündüğün partiye oy at..

bu arada evet..dolaylı olarak sandıktan çıkan partiye yarıyor boş oy..
  • dedim dedim de kime dedim  (27.12.13 06:51:06 ~ 07:01:52) 
normal şartta senin firini gösterir ama bizim sistemde en çok oyu alan artinin işine yarar. boş oy atma +1


  • halanne  (27.12.13 07:03:00) 
yani yakın olduğum bir parti yok aslında ldpye versem adamlar %1 gibi mi ne oy alıyorlar, chpyi kılıçdaroğlu yüzünden sevmiyorum, boş oy atmakta akp'ye gidiyorsa ne yapacağımı hiç bilmiyorum. zaten akp yine alır gibime geliyor.


  • volkanaydin152  (27.12.13 07:18:11) 
Bos oy iktidara yarar. Cogunluk muhalefet kimdeyse ona at.


  • gadanallah  (27.12.13 07:18:25) 
Baraji gecemeyen partilerin oyu da iktidara gidiyor. Chp yi sevmiyorsan mhp ye ver o zaman. Valla benim de sevmedigim siyasetciler var ama nefret ettigim insana gitmesindense begenmedigime gitsin.


  • gadanallah  (27.12.13 07:20:33) 
Ülkemizdeki ileri demokrasi sayesinde meclise giren ve sevmediğin partilerden en az sevmediğine oyunu atmadığın sürece başa en çok sevmediğin kişiler gelir. Bi anlam ifade edeceğini bilsem ben de boş oy atardım, ama öküz dağa küsmüş dağın haberi olmamış hesabına dönüyor iş.


  • su ustunde yasayan balik  (27.12.13 07:50:53) 
seçimlerde atılan oyların yüzde şu kadarı boş çıkarsa seçimler yenilenecektir vs. gibi bir kural olsaydı boş oy atmak çok güzel bir tepki olabilirdi. ancak %10 barajından bahsediyoruz, atılan her boş oy maalesef sandıkta en çok oy alan partinin işine kolaylaştırıyor, sandalyesini artırıyor.


  • imla kilavuzu  (27.12.13 08:02:45) 
işte akp böyle adamlar sayesinde 10 senedir iktidarda. he canım he ldp'ye bas sen :)ldp gelecek dertler bitecek.


  • tomofilli hasan  (27.12.13 08:08:10) 
aslinda sandiga gitmeyenlerin oylar sayilmaz. Yani iktidara da gitmez. Ama sandikta gecersiz, bos oy atarsan, bu iste sandikta birinci cikan partiye yarar. Akp de zaten herkes sandik basina gidip bari orada gecersiz oy kullansin diye, oy kullanmayanlari parayla cezalandiran bir yonetmelik cikarmisti.


  • comptrol  (27.12.13 08:08:24) 
boş oy atmak iktidara yarıyor neyin kafası arkadaşlar?

birisi de akp insanlar sandığa gelmemektense, gelip boş oy atsın da işine yarasın diye kanun çıkarttı diyor, şaka gibi :S

geçersiz oylar ve kullanılmayan oylar hesaplamaya katılmaz. seçimde hiç bir etkisi yoktur. nasıl oluyor da iktidara yarıyor birisi açıklarsa seve seve dinlerim.
  • dafuq  (27.12.13 08:12:47) 
@dafuq

d'hondt sisteminin nasıl uygulandığına bakarsan cevabı göreceksin. tr.wikipedia.org
  • imla kilavuzu  (27.12.13 08:19:44) 
Bir ülkede 100 kişi oy kullanacak olsun. İlkinde 50 kişi a partisine, 30 kişi b partisine, 20 kişi de c partisine oy vermiş olsun. İktidar olan parti %50 oy almış oldu.

İkincisinde ise 50 kişi yine a partisine oyunu versin. Muhalefete küsenlerden ötürü 20 kişi b partisine, 10 kişi de c partisine oy versin. Kalanlardan 7 kişi d partisine, 13 kişi de boş oy versin. İktidar partisinin oy oranı, meclise girmeye hak kazanan 80 kişinin 50sinden oy aldığı için %63'e yükseldi.

Ahanda bu kadar basit boş oy atmanın iktidara yaradığı gerçeği.
  • su ustunde yasayan balik  (27.12.13 08:27:46) 
partiden çok adaya oy verin. sarıgül, mansur yavaş bunlar doğru adaylar.


  • c1b2k3  (27.12.13 10:21:52) 
oy vermeyen insanların ise seçimlerden sonra şöyle böyle demeye hakkı olduğunu da düşünmüyorum açıkçası.


  • c1b2k3  (27.12.13 10:22:38) 
Boş oy da bir seçimdir fakat benim son zamanlarda uyguladığım politika;
"İktidarı desteklemiyorsan muhalefeti güçlendir"

  • livaneli kadir  (27.12.13 11:11:38) 
livaneli_kadir +1


  • adivar  (27.12.13 11:18:13) 
@temofilli hasan ilk defa oy kullanacağım, ldp partisini yeni duydum bir kaç görüşü hoşuma gitti onun yüzünden yazdım. zaten bana göre bir parti yok ki ateist ve sonuna kadar özgürlükçüyüm, hiçbirisi benim görüşüme yakın değil zaten olmaz.


  • volkanaydin152  (27.12.13 11:33:31 ~ 16.01.14 02:55:27) 
benim bu konuda görüşüm biraz farklı. liberal eğilimlerin de var ise duymak isteyebilirsin diye tahmin ediyorum.

ucundan kıyısından biraz bana uyar diyebileceğim bir parti var aslında. eskiden o partiye veriyordum oyumu. ancak bana göre dandik olan bu yönetim sisteminde (seçim sisteminden bahsetmiyorum) herhangi bir partinin fazla güçlenmesi durumunda halka zarar verdiğini düşünüyorum.

bu zarar da genellikle özgürlükler boyutunda oluyor. ekonomi, istihdam vs. bunların iyi olması, kötü olması konjonktürel olarak belirleniyor. ülkenin ekonomi politikalarının etkisi bence sınırlı.

fakat aşırı güçlenen bir partinin ilk işi toplumu kendi doğrularına göre dönüştürmeye çalışmak oluyor.

işte benim sorunum bununla. geçmişteki örnekler de, mevcut örnekler de hep bunu doğrulamış durumda. özgürlükleri kısıtlayan, halkı kendi doğruları doğrultusunda gütmeye çalışan bir zihniyete hiçbir koşulda onay vermem. zira bence özgürlük fikri bir insanın ulaşması gereken en temel bilinçtir.

bu sebepten dolayı artık seçimlerde bir partinin fazla güçlenmemesi için ne şekilde oy kullanmam gerekiyorsa o şekilde oy kullanıyorum. birinci önceliğim toplumun özgürlüğüne düşman insanların aşırı güçlenmesini engellemek. bu doğrultuda bugün a partisine oy veririm, ertesi gün b partisine.

bu sırada da bahsettiğim özgürlük bilincinin tabandan tavana doğru yayılması için çaba gösteririm.

not: koalisyon zamanlarını hatırlayan bir insanım.
  • jaaaccckkk  (27.12.13 15:35:39) 
@jack aşırı güçlenen bir partinin ilk işi toplumu kendi doğrularına göre dönüştürmeye çalışmak oluyor. sana aynen katılıyorum benimde aslında demek istediğim bu.


  • volkanaydin152  (28.12.13 10:33:33 ~ 29.12.13 13:56:30) 
Boş oy da elbette bir demokrasi belirtecidir ancak bu denli ileri bir demokratik işlemin işe yaramasını ancak "boş oy atmanızın sebebini anlayabilecek, bu boş oyu sorgulayabilecek" hükümetlerin olduğu gerçekten ileri bir demokratik sağlayabilirsiniz.

Bu durum maalesef bizim ülkemiz şartlarında mümkün olmadığından, şu ortamda boş oy atmak vatana ihanet gibi geliyor bana.

Dolayısıyla sizin tercihleriniz arasında en mantıklı seçim CHP.
  • pandispanya  (28.12.13 10:37:50 ~ 10:39:30) 
Eğer AKP'nin güçsüzleşmesini istiyorsan rasyonalist düşünüp HDP'ye oy verebilirsin. Matematik ortada. Eğer HDP meclise girerse akpnin sandalye sayısı 50'ye yakın düşüyor.
Eğer siyasete ilkesel bakıyorsan yine HDP'ye oy verebilirsin. Mesela CHP aldığı oy aşağı yukarı belli olduğu halde çıkıp ben Diyaneti kapatacağım gibi bir açıklama yapamaz. O kadar omurgalı hiç olmadılar. Ama HDP bıçak sırtındayken bile ilkelerinden vazgeçmiyor. Darbe kurumlarını kapatacağız diyor.
Barışçıl bakıyorsan HDP'ye verebilirsin. Evet bu tepki toplayacak ilk bakışta. Ancak çözüm sürecinde AKP- HDP karşılaştırmasında kimin gerçekten barış yanlısı, kimin çözüm yanlısı olduğu ortaya çıktı. HDP seçime parti olarak gireceği günden itibaren AKP çözüm süreciyle ilgili gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Kağıtlar yollarda düştü. Söylemler ülkü ocağı düzeyine indi.
not: Kürt değilim. Rize'liyim.
  • koca dost dev  (12.05.15 17:19:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.