[]

Fiyatlandırma

Ben satıcıyım ve büyük bir kurumsal şirkete perakende mağazalarında satmaları için ürünlerimi tanıtacağım.

Ürünler ithal ve henüz ithalatına başlanmadı. Tanıtım görüşmesi olacak.

Malum, sipariş miktarları belli olmadığı için kesin fiyat veremeyeceğiz. Gümrükçüm vergileri vs çıkardı, ama tam fiyat çıkarmak için yetersiz, zira miktar durumu var.Tahmini fiyat verme olayına girmek istemiyorum, afaki olur. 1000 ürünle 50 ürünün, 20000 ürünle 5000 ürünün fiyatı aynı olmaz malum.

Ben tedarikçi firmanın bana verdiği -Tavsiye edilen raf satış fiyatları- nı döviz haliyle sunumuma eklemeyi düşündüm.(TL'ye girersek iş ani değişebilir, piyasalar fazla hareketli) En azından tavsiye edilen raf fiyatını, tedarikçinin bana verdiği şekilde verirsem, alıcının kafasında bir şeyler oluşur diye düşündüm. Adam marjını biliyor sonuçta, sektörün de öncülerinden, kafasında direk bir şeyler çakar. Fiyat konusunda fikri olmuş olur.

Yanlış mı düşünmüşüm, yoksa olur mu? Bir yanda da hiç fiyat konuşmayıp, sadece tanıtmak var ki o olmaz sanki, fiyatsız ürün mü tanıtılır?

Başka ne yapabilirim acaba? Her türlü fikir önemlidir bu kardeşiniz için.

 
miktar aralıklarına göre fiyat belirlenebilir. örneğin, 0-50 adet için 1,00$, 50-100 adet için 0,95$, vs. gibi.


  • f atih  (26.12.13 23:01:02) 
haftada iki üç farklı pazarlamacıyla sohbet şansım oluyor, ürün tanıtımı ya da yeni ürün tahsisi ayda 1-2 kez oluyor. şimdi düşünüyorum, karşıma senin gibi biri çıksa açık söyliyim iplemem. ipleyemem. iplemem için asrın ürününü getirmiş olman gerekiyor.

başta güven vermiyorsun. çünkü fiyatın belli değil, ürünün elinde değil, kaç adet üretileceği belli değil, devamı olup olmadığı belli değil, elinde örneğin yoksa kalitesi şüpheli, yarın bir gün ürün beklerken gümrükte kırmızıya düşebilirsin, vs vs.

bunlar bize anlatıyorsun da, firmaya anlatamazsın. Firmanın karşısına jilet gibi çıkacaksın. Tak Tak Tak! koyacaksın masaya. Dik olacaksın, emin olacaksın, şeffaf olacaksın...

Çok didaktik yaklaştım, affına sığınıyorum.
  • nezaretten taharet  (26.12.13 23:08:18) 
1000 tane almanla, 5000ma.arasinda ciddi fiyat farki olacaginibsanmiyorum

insanlara daha somut birşey vermen lazim.
mal yok, alis belli degil, satis belli degil...
en azindan ortalama ayda.kac ürün satabilir, ayda ne kadar mal getirir onu soyle
  • ceycey e  (27.12.13 10:17:40) 
eski bir satıcıdan geliyor tavsiye.

"x kadar alırsanız y fiyat olur, z kadar alırsanız t fiyat olur" gibi bir yaklaşım olmaz, olamaz.

şöyle düşünmelisin, adamlar bu ürünü ne kadar satacaklar? satış başladığı anda müşterinin aklından bu geçmeye başlayacak: "ne kadar satacağım?"

sen yönlendirmelisin; gerçekçi bir tahmin koymalı ve şunu müşterine anlatabilmelisin;

"bu ürünü ayda ortalama x adet satacaksınız, y fiyatından alacaksınız. y*1,15 fiyatla satacaksınız. ben size ayda x adet kadar bu üründen tedarik edeceğim. gerektiğinde size x/50 kadar daha ürün temin edebileceğim. ayda ortalama olarak z kadar kar elde edeceksiniz."

ne sattığını bilmeden, genel mantığı ancak bu kadar anlatabildim. ama sanırım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. @nezaretten taharet'in dediği gibi, her şeyi net bir şekilde ortaya koyabilmelisin. net cümleler ortaya koymayan bir satıcı hiçbir şey satamaz.

yapacağın satış tahminlerinin ne kadar hayati olduğunu söylemiş miydim?

çok önemli bir şey daha söyleyeyim;

son kullanıcıya ürün satmıyorsun, dolayısıyla ürünü beğendirmek değil asıl mesele. adamların para kazanacağına inanması.

not: benim yazdığm oran ve rakamlar tamamen hayalidir. seninkiler sakın ha öyle olmasın. :)
  • jaaaccckkk  (27.12.13 15:58:55 ~ 16:00:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.