[]

aynı ağırlıkta dizel mi benzin mi daha verimli, verim litreden ötürü mü?

selam hesaplayan adamlar, kimden ötürü, soru kısa olsun diye anlamda düşüklük oldu, dizel ve benzin arasında anladığım kadarıyla yoğunluk ve bu sebeple ağırlık farkı var, 1000lt dizel yakıt 830kg civarı iken, 1000lt benzin 770kg arası, wikipedianın verileri bunlar, asıl mühim olan dizelin daha ağır olması, yani aslında kg ile alıyor olsak dizelin avantajı kalmayacak gibi duruyor, öyle mi?(burda öyle mi derken ali ece gibi soruyorum, isyan ederek)




 
genelde iki yakıt kıyaslanırken şöyle bir hesap yapılıyor, 100km'de biri 5lt iken diğeri 7lt yakıyor deniliyor, fakat bu miktarlarda yaklaşık olarak aynı ağırlığa sahipler, dizel yakıt sistemini bilmiyorsanız cevap vermeyin ltfn tşk pls, gaz ne alaka aq, illa biri çıkıp böyle bir cevap verecek.


  • the coon  (23.12.13 11:28:21) 
Selamlar,

dizel yakıt kullanan araçların kilometre başına daha az yakıt harcaması yalnızca yoğunluk farkından değil. Benzin ile dizelin kimyasal yapısı farklı ve dizel yaktın içerisindeki enerjinin kullanılması daha kolay. Motorlu taşıtlarda dizel yakıtın içerisindeki potansiyel enerjinin yaklaşık %40'ı kullanabiliyorken benzinli araçlarda bu oran %25-30 civarı. O yüzden aynı işi yaparken daha az (hacim olarak ve ağırlık olarak) dizel yeterli oluyor.

Bu oranlar 5 sene önce falan üniversitede kaba olarak verilen değerler. Bugün bu oranlar artmıştır mutlaka ama böyle temel bir fark var iki yakıt tipi arasında.
  • burfak  (23.12.13 11:51:46) 
dizel: 45.5 MJ/kg (megajule/kilogram)
benzin: 45.8 MJ/kg

dizel: 36.9 MJ/litre
benzin: 33.7 MJ/litre
  • hiko seijuro  (23.12.13 12:42:15) 
aradaki fark daha çok çevrimden kaynaklanıyor. tüm ısı makineleri bir termodinamik çevirmine göre çalışırlar. jet motorları brayton çevrimi, benzinliler otto, dizeller dizel çevrimi gibi.

dizel, otto (benzin) çevrimine göre daha verimli. Aslında eğer sıkıştırma oranları aynı olsaydı otto çeviriminin verimi daha yüksek olurdu. ancak dizel'in sıkıştırma oranları otto'ya göre daha yüksek olduğunda böyle bir avantaj yakalıyor. ayrıca otto çevriminde yanma işlemi teoride sabit hacimde gerçekleşirken dizel çevriminde sabit basınçta gerçekleşiyor (yine teoride), tıpkı jet motorlarında olduğu gibi. yanmanın sabit basınçta gerçekleştiği çevrimlerde ortaya çıkan ısı enerjisinin bir kısmı genleşme için harcandığından verim açısından dezavantajlı. ancak bahsettiğim gibi sıkıştırma oranının yüksek olması dizeli öne geçiren faktörlerden biri.
  • puc  (23.12.13 13:09:21 ~ 13:09:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.