[]

Musluman - Katolik evliligi

Pek degerli duyurucular,

Er kisinin(ben) musluman, hatun kisinin katolik oldugu bir iliskim var, yaklasik 4 yildir beraberiz ve artik evlenmek istedigimize karar verdik.

Biraz daha detay vereyim, kendim biraz ibadet veya dini gerekleri yerine getirme konusunda eksik ama imani, inanci yerinde bir insanim. Hanim ise her pazar kiliseye giden biraz dindar diyebilecegimiz turden bir katolik.

Kendisi yasamis/yasayan ya da yakinlari, tanidigi vs araciligiyla tanik olmus kisiler cevaplarsa sevinirim.

Katolik kilisesine gore her iki kisinin de yazili olarak; katolik geleneklerine uygun yasayacaklarini ve cocuklarini katolik olarak yetistireceklerine dair bir belge vermeleri gerekiyor(mus). Sonrasinda papaz veya piskopos bunu okuyup bizim evlenip evlenemeyecegimize karar verecek(mis). Bu konuda benim musluman olarak fikrim, papaza ne yazdigim degil benim Allah'a karsi ne sorumluluk hissettigim onemlidir seklinde. Hakkaten islam dinini cok iyi bilen birilerinin yorumunu almak isterim.

Diger bir soru ise, cocugumuz oldugunda ne olacagi. Benim dusuncem, her iki taraf da kendi dinini ogretir, cocugun akli ermeye basladigi zaman kendi secimini yapar. Ama hatuna gore kiliseye soz verdigi icin cocugun katolik olmasi sart, olmazsa kendisi gunahkar oluyormus. Bu konuda fikri olan?

Sonuc olarak ikimiz de evlenmeyi istiyoruz, ama bu problemleri de her iki tarafin aklina yatan bir sekilde cozmek istiyoruz. Bi yol gosteriverin :)

 
nasıl yani resmi bir makam yok mu nikah kıyan? yoksa kız katolik olduğu için mi kiliseye gidiliyor?. bana kalırsa papaza da eşine de he de geç.


  • rhollor  (17.12.13 22:55:54) 
Yahu gidin resmi nikah yapin ugrasmayin kilise ile imamla. Ha, bir de yarin obur gun bu cocuk dese ki ben katolik olucam sence zoruna gidecek mi?


  • fortisvita  (17.12.13 22:55:56) 
Çocuk yapmasanız olmuyor mu?


  • amelie poulain  (17.12.13 23:02:50) 
daha evlenmemişsiniz. evlenince çocuk olunca ne olacak diye merak ediyorsunuz. 4 yıldır birliktesiniz bu konuları bence çoktan konuşup bir karak birliğine varmalıydınız.

frekaranın dediği gibi bana da sürekli problemler olur gibi geliyor hayatınızda. bu işin bir de akrabalar boyutu var ki aman allahım.

ya bunların geçin. sadece birbirinize olan saygınız ve sevginizle adam gibi nikah kıyın ve yaşayın. ya da ayrılın.
  • mahone  (17.12.13 23:02:59) 
Resmi nikah zaten olacak ayrica, ama her ikimiz de dini nikah da yapmak istiyoruz. Her iki din acisindan da bu konuda soruda yazdiklarim haricinde bir sıkıntı olmadigini biliyorum.

Cocuk konusunda ben elimden geleni yaparim ogretmek adina, ama buna ragmen katolik olmayi secerse de zoruma gitmez.

Tamamen yanlis yolda olma ihtimalim de var ki su saatten sonra bunu dusunmek zor geliyor.
  • vudin  (17.12.13 23:07:21) 
Katoliklerin inancı çok sıkı ve sert.
Olmaz bu iş.
İslamiyet dinince kolaylık elbet var ama yanlış anlamazsan hak katında tek dinin islam olduğunu belirtmek isterim.
Yani eğer gerçekten Allah'a inanıyorsan ve sorumluluklarının farkındaysan hatunu müslüman yapmalısın.

bu yolun başka çıkarı yok malesef.
İş olsun diye aşk var diye İslami kuralları yok sayacak değiliz.
  • yapma volkan  (17.12.13 23:10:41 ~ 18.12.13 00:21:19) 
Ne yeterince musluman ne de yeterince katolik evliligi hakkinda bilgi sahibiyim bastan belirteyim.

Fikir yurutelim. Musluman sunni hanefi iki insan evleniyor da biri az biraz duskun digeri az biraz umursamaz olunca kocaman sorunlar yasaniyor, sen diyorsun ki dindar katolik!

Ispanyol ise o ortam ne olur sen hic dusundun mu?

Nasil ki bizdeki sofular seni beni begenmez, ispanyol katoliklerde kendinden baskasini begenmez.

Sunnet vaftiz soylenmis, senin de vaftiz olman gerek tabi, o zaman muslumanlik nerede kalir!

Oyle herkes kendi dinini ogretsin sonrada kendi secsin olmaz gibi. Yine fikir yurutelim anne ile baba cocugu cekistirdikce cocuk ikisinden de uzaklasir. Bu is guc okul her konuda boyle din icin de olur.

Zor sikintili, davullar denk degil diyelim.

Bu arada dinle pek alakasi olmayan alman bi erkekle sahane bi iliski yasayan alevi arkadasim asure yapti muharrem orucu tuttu diye erkek arkadasi tarafindan dindar diye nitelenmisti. Sikintili isler..

Yorar.
  • cecilia  (17.12.13 23:19:30 ~ 23:36:31) 
olmaz o is diyenlere gelsin :)

katolik akrabam musluman biriyle evlendi daha yeni. katolik akrabanin ailesi uzun suredir buradaki kiliseyle arasi iyi bastan belirteyim. hic bir problem cikmadigi gibi kilisede gorevli kadin cikti seremoniden once acik acik konustu x hristiyan, y musluman. bunlar artik onemli degil biz z sehri nde boyle boyle hosgoruluyuz diye :) yani katoliklerin kati olmasi, cocuk ne olacak, vaftiz vs. hic biri problem olmadi bunda. kiliseden kiliseye degisiyor demek ki istedikten sonra oluyor.imam nikahi oldular mi bilmiyorum ama.

hatta bu bahsettigim kisinin de dedesi hristiyan babannesi musluman :) birlikte dua ederler falan cok tatlilar bence.

ama kariniz manipule etmeye calisiyorsa sizi katolik olmaya getiriyorsa isiniz zor.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (17.12.13 23:26:22 ~ 23:29:06) 
@freekara

hak katında tek din islam'dır.

sen de aç biraz kuran-ı kerim oku.
göreceksin ki incil denilen sonradan uyduruk kitaptan çok daha iyi.
  • yapma volkan  (17.12.13 23:28:10) 
uzak ihtimal


  • herseyi birakip gitmek istiyorum  (17.12.13 23:32:19) 
Íkinzde ateist olun kökten kurtulun


  • razaor2  (17.12.13 23:41:01) 
@freekara

öncelikli emin ol kimsenin dini inanışı umurumda değil ta ki benim kutsal değerlerimin bulunduğu alana tecavüz edene kadar.

lakin türkçe meal değil de tefsir okumanı tavsiye ederim. Elmalı bir seçenek olabilir. Muhtemelen türkçe meal'i okudun şöyle hızlıca..

biraz tasavvuf kitapları da okuman gerek anlaman için.
nefsin sana durmadan "saçma işte aha saçma" diyecek elbet.
sen de muhtemelen "su saçmalığa bakayım" diye baktın.
  • yapma volkan  (17.12.13 23:55:51) 
"... âyet, ilgili hadisler, örnek uygulama ve ümmetin âlimlerinin icmâına göre Müslüman erkekler, Müslüman veya kitabî (ehl-i kitab) olmayan kadınlarla evlenemezler, evlendikleri takdirde İslâm'a göre nikâhları sahih ve geçerli olmaz. Müslüman kadınlarla evlenme konusunda -başkaca bir engel bulunmadığında- mesele yoktur.

Kitâbî olan gayr-i müslim kadınlara gelince, bunlarla evlenmenin caiz olduğunda da şüphe yoktur; ancak eş seçiminde güzellik, soy-sop ve zenginlikten önce dindarlık ve iyi ahlâkın tercih sebebi olması gerektiğini bildiren ve bunu tavsiye eden hadislere göre -kaide olarak- Müslüman kadınların, kitabî de olsalar gayr-i müslim kadınlara nisbetle tercih öncelikleri vardır. Sosyal veya ferdî ve özel âmiller, sebepler bu kuralı bozmayı gerektirebilir; bu takdirde Müslüman erkekler gayr-i müslim, fakat kitâbî kadınlarla da evlenebilirler.

Gayr-i müslim eş (zevce) Müslüman olmaya zorlanamaz, Müslüman kocasının evinde ve dışarıda (mâbette, dinî âyin ve toplantılarda) inandığı dinin gereklerini yerine getirir, dinini serbestçe yaşar."

yazının tamamı için:
www.hayrettinkaraman.net
  • hicazkar  (18.12.13 01:18:51) 
islam'da imam nikahı diye bir şey yoktur, nikah vardır.

ayrıntılı bilgi için bkz. www.hayrettinkaraman.net
  • hicazkar  (18.12.13 01:26:23) 
Eğer dindarsa olmaz bu iş diye düşünüyorum. Islamda kadının semavi dinlerden olması koşuluyla evlenilebiliyor ve yaşayışına karşılmıyor, ama müslüman kadın gayrimüslim bir erkekle evlenemiyor. Telkinler yapılıyordur tabi arada.
Katoliklerde durumu da @kbkdb açıklamış. Eğer o şartla evlenirseniz sonradan cayamazsınız. Kiliseden çocuklarımı hristiyan yapacağım diye izin almış oluyor çünkü. Ama bu eğitimin sınırları neler, nereye kadar karisamiyorsunuz bilemiyorum. Çocuğun sonuçta diğer dinleri de tanıması, neye inandığını neye inanmadığını bilmesi lazım. Dini eğitime karismayacaksaniz Islami da anne öğretmek zorunda kalır o zaman.

  • Lim5  (18.12.13 02:49:52) 
bazı arkadaşlar bildiğin misyoner görevi üstlenmiş burada. müslüman kimse gayrimüslimle evlenemez. yanıltmayın insanları.


  • tescillimarka  (18.12.13 03:05:07) 
Evlilik yaş hocam. Özellikle çocuk. Hatun ağır katolik, kendi inancına göre çocuğu yetiştirmeye çalışacak ve anne olduğu için de çocuğa daha yakın olacak. Eşit şartlarda olmayacaksınız yani. İleride çok pişman olacağın bir işe girmek üzeresin.


  • arnold schwarzeneger  (18.12.13 07:57:45) 
aynı bu şekilde bir evliliğe şahit oldum, hiçbir güvence müvence verilmedi, resmi nikah yapıldı o kadar. kadın kişisi kiliseye de gidiyor, erkek kişisinin ailesi hacı onlara iftara da gidiyor. herkes kendi inancını yaşıyor yani.

dinin dayatması olmaz. ne söz vermesi yahu. hem katolik geleneklerine uygun yaşayacak mısınız? yoo.
o halde niçin yalan söyleyesin? bu sebeple ayrılacak değilsiniz ya.
ısrar ederse sen de o vakit kıza de ki benim dinim gereği örtünmen gerek, türban tak. olacak iş mi?

oldu olacak boş kağıda imza at onlar doldursunlar. geçiniz bu dayatmaları artık. geçsinler.
  • teoridefeminist pratiktegeysa  (18.12.13 08:29:24 ~ 08:30:21) 
müslüman kadın hiçbir suretle müslüman olmayan erkekle evlenemiyor fakat müslüman erkek -bazı şartlarla- ehl-i kitap* kadınlarla evlenebiliyor. ayrıntılı bilgi için buyrunuz:

"Hür mü'min kadınlarla, sizden önce kendilerine kitap verilenlerin hür kadınları, namusunuzu muhafaza etmek, zina etmemek, gizli dost tutmamak, kendilerine mehirlerini verip nikahlamak şartıyla size helaldır."

www.kuranmeali.org
  • hicazkar  (18.12.13 22:29:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.