[]

6 yaşındaki Ali'ye okumayı öğretmek

öğretmeni Ali'den memnun değil. annesi de öğretmenden memnun değil. zaten şimdiki sistemde kimse hiçbirşeyden memnun değil malum.

öğretmeni Ali için, çok çalışması lazım falan demiş. şimdi bakıyorum çocuk süper sosyal über zeki. çalıştıkları dergilere falan bakıyorum çok sikko. annesi öğretmek istiyor okumayı ama neredeyse hiç vakti yok. ben hep evdeyim çalıştırayım öğreteyim dedim.

ben azıcık teknik bilsem çok rahat okumayı öğretirim bu çocuğa. ama teknik olarak yanlış bişeyler yapmaktan korkuyorum.

aramızda bu konuyla ilgili bir şeyler bilen biri varsa bana yardımcı olsa ne güzel olur. nasıl bir yol izlemeliyiz?

edit: bir de şimdi el yazısı olayları var. elyazıyla harfleri öğretirken standart harfleri de göstersem kafası karışır mı?

 
bu kadar korkmayın, alfabeyi öğretmekten başlayın işe. her ders 2 harfi öğretin, yazdırın, ezberlesin. tüm alfabeyi ezberleyince okumaya başlayın. ali ata bak vs devamı gelir zaten


  • GibsonRules  (17.12.13 19:19:33) 
okuma yazma öğretiminde artık tümdengelim yöntemi uygulanmakta.Düz yazı ve ali ata bak ezberletmek tarihte kaldı.Günümüzde herkes öğretmenden daha fazla işi biliyor nedense.Kimse kimseyi sevmek zorunda değil ayrıca.Okuma yazma öğretmeye çalışmaktansa ailenin yardımcı olması ve destek olması çok daha önemli.


  • fikox  (17.12.13 20:13:57) 
6 yaşındaki ali okuma yazmayı öğrenmek zorunda değil ki! sistemden memnun değilseniz neden çocuğu altı yaşında birinci sınıfa gönderiyorsunuz?

yeterli büyüme ve olgunlaşma düzeyine erişmeden öğrenme gerçekleşmez. okuma yazma öğrenimi için bireysel farklılıklar çok önemli. çocuğun hazırbulunuşluğu yeterli düzeyde değilse istediğiniz kadar çaba sarfedin öğrenemez ya da yeterli olgunlaşma düzeyine erişen bir çocuğu engellemek de sakıncalı. hazırbulunuşluk; psikomotor gelişimi, olgunlaşmayı, önöğrenmeleri, güdülenme düzeyini kapsar. bir çocuğun okuma yazmayı öğrenebilecek zihinsel düzeye yaş-zeka-sinir sitemi koordinasyonuna sahip olması ve buna istek duyarak olumlu tutum sahibi olması gerekir. yani sadece çocuğun zeka düzeyiyle ilgisi yoktur. bir de öğretmeye çalışırken çocukta gerçekleşecek telafisi zor yanlış öğrenmelerden bahsetmek bile istemiyorum.

bence sorunun nerden kaynaklandığını bulmaya çalışıp ali'yi bu yıl anasınıfına göndermelisiniz. gelecek yıl nasıl kolay öğrendiğine çok şaşıracaksınız. ben okul öncesi öğretmeni olarak bunu öneriyorum. geçen yıl okul açıldıktan birkaç ay sonra bir çok öğrenci anasınıfına geri döndü.
  • my december  (17.12.13 20:37:42) 
Okuma-yazma öğretimi bizim zamanımızdan farklı olarak hece temelli (yani artık ata falan bakmalar, fiş defterleri vs. yok) değil, ses temelli öğretiliyor. Belli ses grupları (örneğin u k i y s d, i n o r m vb.) harfler tek tek seslendirilerek öğretiliyor. Mesela 'm' sesini Mmmm şeklinde seslendirerek öğretmek gibi.
Yalnız şöyle bir durum var. Çocuk über zeki diyerek olmaz, her çocuğun öğrenme hızı ve zamanı aynı değil. Çocuk belki şimdi değil, bir zaman sonra takır takır okuyacak, biraz sabredin. Yukarıda hocamın bahsettiği durum geçerli. Geçen sene yaşı küçük olduğundan dolayı ilerleme kaydedemeyen bir öğrenci şimdi su gibi okuyor.

  • poyrass  (17.12.13 20:45:40 ~ 20:47:41) 
benim okulda gördüğüm kadarıyla birinci sınıf öğretmenleri sesleri öğretiyor çocuklara. yazarak anlatmak zor tabii ama sss, pppı gibi. sınıfta tıslıyorlar sürekli, direkt bakın bu t harfi demek yok yani artık. yine aynı şekilde eskisi gibi cümle, kelime, hece üzerinden öğretilmiyor. anladığım kadarıyla amaç hecelemeden daha akıcı okumalarını sağlamak. mesela sı sı sı diyip duruyorlar s harfini görünce:D buna uygun kartları var duvarlarda asılı, s harfi ve altında sıra yazıyor mesela, aynı zamanda sıra resmi var. sizde netten bu tür kartlar bulup gösterirseniz aklında kalır bence. çok hoşlarına gidiyor bunları o kartlara öğrenmek.


  • strangerinhere  (17.12.13 21:05:57) 
evet 6 yaşında okula başladık ama anasınıfına. 0-2 yaş kreş, 2-4 yaş yuva, 4-6 yaş anaokulu, 6 yaş anasınıfı. okulda böyle öğrendim:) ben de anasınıfına 6 yaşında ilkokula 7 yaşında başladım. ama yeni yasayla anasınıfı 5 yaşa, ilkokul 6 yaşa düşürüldü.


  • my december  (17.12.13 21:33:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.