[]

İstanbul trafiği neden bu hale geldi?

10 senedir aralıksız İstanbul'dayım. Hemen her gün okul, iş nedeniyle trafikte olmuşumdur ama trafiğin hiç bu kadar keşmekeşe dönüştüğünü görmedim.

Nasıl bu hale geldi abi bu sene?


 
yol aynı kalıp binlerce kişilik avmler, residancelar, konut projeleri yapılıyor. projeler inşaat halinde olsa bile her gün o yolu kullanacak hiç yoktan yüzlerce araç peydah oluyor.


  • syangela  (16.12.13 12:39:01) 
syangela'ya ek olarak çok fazla tek kişilik araç var trafikte, toplu ulaşım kullansın herkes tamam ama metrobüste tost olmak da çekilir iş değil. bi de ısrarla kıta değiştirerek işe gidenler var ki o ayrı bir trafik kaynağı.


  • 9kuyruklukedi  (16.12.13 12:52:58) 
Yetkililerin aciklamasina gore, tekil araclar tamam sikinti ama haydi toplu tasimaya! Denilmesi saçma diyorlar cunku toplu tasimada bunu kaldiracak kapasite yok.

Şimdi size bir sahne canlandiracagim ve mevzuyu anlayacaksiniz. Sabah erken saatte avcilar, zincirlikuyu, tuyap gibi ana duraklardan birinden bindiniz. Oyle kapiyi kese kese gidiyorsunuz. Ara duraklarda duruyor 5 kisi biniyor son binen de kapida. Kapi kapanıyor bi ara durak daha. Birileri ittiriyor diyor ortalara ilerleyelim azcik bi kipirdanma oluyor. Sonraki ara duraga gelindiginde cengaver bi abi binilmicek yere adim atiyor orda kapi kapanmaya calisiyor kapanmiyor tekrar aciliyor. Sonra herkes birbirine dayamis vaziyette zorla kapi kapaniyor. Bazdn de o abi dayanamiyor geri iniyor.
Kimbilir bununla kac kez karsilastik, hatirlayanlar cikacaktir. Mevzu su, ortada 1 tane yol var. E6 da toplu tasima olmadigini varsayiyorum. Şehrin merkezi pahali . Halk o yol boyunca upuzun diziliyor konut projeleri de o yonde. Sonra is imkanlari da nispeten merkezde. Ne oluyor? Herkes o yola cikiyor. Tabii ki yetmez. Alternatif gerekli. İstanbul gibi deniz kiyisinda bi memleket ama deniz ulasimi cok sinirli. Metro yok. E cok normal bunlarin olmasi. Koyacaksin vapuru ve vapur ile baglantili metrolari insanlar e5 yerine ona yonelecek.. metrobus yolunun altina da metro yapmalı. Icerilere de metro uzatmali. Oooo cok sey istedim.
  • ykyt  (16.12.13 13:30:06) 
istanbulda toplu taşıma inanılmaz pahalı.
örneğin;

evden metrobüse gitmek: 1,90
metrobüsle zincirlikuyu: 2,95
Zincirlikuyu Beşiktas: 1,50 (en son böyleydi)

6.35 TL sadece gidiş. bi de dönüşü var toplam 12,70 TL.
Eşim ve ben 2 kişi bu yolu hergün kullanmak zorundayız. dolayısıyla her gün 25,40 TL yola vermek zorundayız. bunun yerine arabayla gidiyoruz. haftada yarım depoda daha az yakıt harcıyoruz. en azından insani koşullarda seyehat ediyoruz.
geçen hafta bir kez metrobüs kullanmak zorunda kaldım sabah. yaklaşık 25 dakika metrobüse binemedim, bindikten sonra da mecidiyeköyde 15 dakika inemedim.

eskiden metrobüsün yanısıra e5 üzerinde otobüsler bin tane otobüs hattı vardı. ben mecidiyeköye gitmek için tek otobüse biniyordum.

doğal olarak arabası olan insanlar sıkış tepiş gitmek yerine azıcık fazla veriyim rahat gidiyim diyor. haa trafikten dolayı ne kadar rahat gidiliyor orası ayrı ama en azından bin kişiyle akraba olmuyorsun.
  • köfte  (16.12.13 13:37:34) 
şehirdeki yerleşim alanı çok ciddi genişledi ancak iş olanakları yine merkezde. lüks, fiyatı uygun, dışarıdaki hayattan izole, orta halli klasik türk insanlarına cazip gelen merkezden uzak konutlar tercih edilmeye başlandı. bu insanlar genelde haklı olarak toplu taşımayı düşünmezken, kendi arabalarıyla merkezdeki işlerine gitmeyi tercih ediyorlar. bu da yoğunluk oluşturuyor doğal olarak. açıkçası bu daha bir şey değil, 10 sene sonra görelim bir de bu şehri.

ha sarıgül trafik çilesini bitirecekmiş söylediğine göre, nasıl bitirecekse artık. bir de ironik şekilde, şişli gibi trafiğin en yoğun olduğu ilçenin belediye başkanıydı kendisi, hoş tabi.

öyle şehir planlamacısı falan değilim, kaldı ki şehirde öyle bir planın olduğunu söylemek de güç, bu yüzden istediğim kadar ahkam kesebilirim. trafiği bir nebze rahatlatmanın yolu deniz ulaşımından geçiyor. denizi çok daha etkili ve faydalı bir şekilde kullanmamız gerekiyor. istersen 8 tane köprü yap, çözüm trafik yaratan köprüler değil, direkt olarak deniz üzerinden toplu taşımayı geliştirmektir. tabi geliştireyim derken, yine o araçların insan taşıyacağını unutmamak gerekiyor. yoksa bir metrobüs fiyaskosu daha meydana çıkar.
  • soso  (16.12.13 13:47:15) 
en büyük sorun istanbul'un şehrin modernleşmesi adı altında tam bi konut cehennemine çevrilmesi ve bu sebeple cazip bir şehir haline getirilmesi. bunu örneğin izmir'i ve istanbul'u son 20 yıldır bilenler rahatlıkla görebilir. izmirdeki değişimle istanbuldaki değişim hız açısından da görüntü açısından da inanılmaz büyük. diğer şehirlere yapılan hizmet çok çok azken yöneticilerin hırsları ve kazanma sevdası nedeniyle istanbul çok fazla büyüyor ve kalabalıklaşıyor. buna türkiye insanının araba sevgisi de eklenince, trafik katlanılmaz hale geliyor. insanlar başını sokacak evden önce araba alma derdinde, bi gün bu sevgiyi çözebilmeyi umuyorum...


  • nathanieltroy  (16.12.13 14:20:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.