[]

birine sigarayı bırakması için baskı yapmak o kadar kötü bi şey mi?

baskı derken, "şimdi içmesen?" "beni de zehirliyosun" "off sayende dumanaltı oldu burası" "azalt bari" "çok mu güzel, benim de canım çekiyo sen içince, bi tane de bana versene" gibi şeyler söylüyorum.
annemden bahsediyorum. 44 yaşında, 15-20 yıldır sigara içiyor, çok üzülüyorum. yani tamam, o kendi kararlarını verebilen ve istediğini yapma hakkına sahip bi birey ama kendine zarar veriyor. nasıl o beni korumaya çalışıyorsa ben de onu korumaya çalışıyorum. ama işe yaramıyor, bari kadının keyfini mi kaçırmasam acaba? zevkle içse mi? çünkü her uyarımda bir nevi "zehirleniyorsun, öleceksin" mesajı vermiş oluyorum ve onun psikolojisini kötü etkiler bu dimi? bilemedim ki. sizce?



 
Sigara içenler olarak zararlarını biliyoruz ve buna rağmen bırakamıyoruz. Baskı yapan, laf eden, ama bak şöyle zararlı diyen tüm tanıdıklarımı iyiliğimi istediklerini bilmeme rağmen boğazlamak istiyorum!


  • tzum_tzum  (15.12.13 22:49:21) 
şöyle söyleyim, sağlık konusunu kimse takmıyor. kokudan gireceksin. kötü kokuyorsun diyeceksin. benim en büyük fobim kokmaktır mesela. hayatta sigara içmedim,hijyenik biriyim.dersaneye gidiyorum,çıkışta sigara içenler var, koşarak geçiyorum üstüme sinmemesi için.reklamlarda da sağlık yönünden vurguluyorlar.halbuki kokudan vurmak lazım.ne dolmuşum ya.


  • rock n roll  (15.12.13 22:52:14) 
evet kötü.
emin ol, içip de meretin ne boktan birşey olduğunu bilmeyen yok. ama işte birşeyden bırakmak istemiyor insan. zamanı geldiğinde, kendine inandığında bırakmak istediğinde, doğru şartlar oluştuğunda, bırakmak isterse bırakır.

  • aboutablank  (15.12.13 22:53:04) 
söylediğin laflar çok sinir bozucu. annen bu laflara gıcık oluyorsa haklı bence. annen zaten 15-20 yıldır içen biri olarak klendine verebileği zararın allahını vermiş durumda. her seferinde annene sağlığının ne kadar berbat olduğunu hatırlatma.

boşver içsin kadın. içmesine bu kadar takılma.
  • mahone  (15.12.13 22:53:04) 
bence sallamıyor ve sadece sinirini bozuyorsun. Ondan sonra annem şu yaşından sonra çok aksi oldu, evde huzur kalmadı diyebilirsin. Senin yapacağın bir şey yok, benim annem de 50'sinde falan bıraktı kendiliğinden.


  • whoosie  (15.12.13 22:54:13) 
İyi yapıyorsun bence. Bırakma sürecimde bana destek olmasına rağmen halen günde 1-2 dal sigara içen anneme çok sağlam bir konuşma yapmıştım, o günden sonra bir daha yaklaşmadı yanına. Sigarayı bırakamamak diye bir şey yoktur. 2 gün sabredemeyen insanların kendini avutma mekanizmasıdır.


  • japon askeri  (15.12.13 22:56:46) 
kotu bir sey degil. sonucta sen de ayni ortamda oldugun icin etkileniyorsun. bir de onun iyiligi icin istiyorsun icmemesini. cok normal


  • exlibris  (15.12.13 22:57:15) 
Ben sigara içerken birisi böyle şeyler söylediğinde mutsuz hissedip peşinden bir tane daha yakıyordum. Herkes zaten ne kadar berbat bir şey olduğunun farkında.


  • jamalbsf  (15.12.13 22:58:47) 
annem 2 ay evvel vefat etti. 55 yasindaydi. 14 yasindan beri sigara iciyordu. sigarayla yasiyordu resmen. 30lu yaslarda 2 paket icerken son yillarda 3-3,5 paket kadar iciyordu. onun sigara icisini gormek resmen beni kahretti yillar boyunca, baski yaptim ona oldukca birakmasi icin. artik salondaki fotograflar bile sapsariydi. benim bakmaya kiyamadigim fotograflar fotograf olmaktan cikmisti, kim bilir cigerleri nasildi.

sonunda anladim ki annem sigarayi birakamaz. azaltmasi icin ugrastim onu da yapamadim. light sigara aldim ona da yanasmadi. bir de annem sigarasi olmayinca resmen deliriyordu , zaten mental olarak saglikli degildi, sigarasindan baska bir zevki yoktu. sigara ve kola. rahmetlinin son aylarinda sigarasiyla ugrasmamaya karar verdim. cunku onun tek zevki ve arkadasi oydu.

demek istedigim, annen belli ki benim anneme benziyor biraz. annen sigarayi hicbir zaman birakamayacak. belki azaltir. ama eger sigara tek hayati konumdaysa onu cok zorlama. emin ol kafasinda pek cok sey donuyordur.
  • groove salad  (15.12.13 23:32:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.