[]

askerlik soruları (sevk erteleme, askerlik maaşı, kıdem tazminatı)

henüz askere gitmedim, 19 mayıs 1986 doğumluyum (27 yaşındayım)
mimarım, aydınlatma üzerine yüksek lisans yapıyorum. önümüzdeki haziran sanırım okul bitecek. toplamda 3 yılım dolmuş olacak.
en son okuldan öğrenci olduğumu askere bildirilmesini istemiştim, bir sonraki sevk tarihi 26.09.2014'de yazan bir kağıt geldi.

1) askerliği ne kadar erteleyebiliyorum?

4 yıllık lisansta (4+2) 6 yıl, yüksek lisansta (2+1) 3 yıl "öğrenci hakkı" diye bi şey var sanırım,
yani ben 3. yılım dolduğunda mezuniyete bakmaksızın askere alınıyorum, 3. yılımda mezun olduğumda ise doktoraya gidebilmem için 1 yıl daha tecil veriyorlar diye biliyorum ama sonuncusundan emin değilim?
hemen alıyorlar mı yoksa? hatta üniversiteden 6 ay (bi dönem) geç mezun olmama rağmen 2 yıl daha fazladan tecil etmişlerdi, (1,5) yıl değil.
(bir yerde de yüksek lisans olduğum için 35 yaşıma kadar öğrenci kalabileceğim yazıyordu)

2) maaş verecekler mi?

sanırım uzun dönemi istersem gelebilme ihtimali var, kısa dönemi istersem her türlü kısa dönem yapıyorum? mimar olduğum için uzun dönemde 2500 civarı bir para veriyorlar diye duydum. doğrumudur? yüksek lisansımın bu maaşa bir etkisi olur mu?
kısa dönem yaparsam ne kadar veriyorlar?

3) iş durumum ne olacak?

nisan 2012'den beri (yaklaşık 1,5 yıldır) sabit bir işte maaşla çalışıyorum ve beni pek bırakmak istemediklerini biliyorum. askerde gidince illa kıdem tazminatı verip yollarlar mı? yoksa "seni kovmuyoruz, ücretsiz izindesin hadi bakalım" diyebilirler mi? askerden döndüğümde de işsizlik maaşı alıyormuşum sanırım doğru mu?

 
2. uzun dönem artık sormuyorlar. milli savunma bakanlığı belirliyor kısa uzunları.
geçen sene 2300 ilk 8 aylık asteğmen, 2750 son 3 aylık teğmen maaşıydı. zamlar sonrası artış olacaktır. ayrıca banka promosyonları da olabiliyor.
doğuda fena bölgelerde -artık kaldı mı, süreç filan...- maaş artıyor.
bi de ilk giderken ve ayrılırken yolluk veriliyor. ilk yolluk acemilikten usta ocağına kaç km. ona göre hesaplanıyor. en düşük 1000 alırsın, ikinci yolluk direk 1000 liracivarı.
yüksek lisansın etkisi maaşa yok.
kısa dönemlere aylık 20 lira gibi bişi veriliyor.
  • delarue  (10.12.13 22:57:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.