[]

meclis 550 vekil

neden 550? bir seye gore oranlanmis bir rakam mi bu 550?

yani 480 de olabilirdi, 640 da olabilirdi.

sebebini bilen?

 
askerlik 550 gün olduğu için.

manevi bir anlam..
  • hope ender  (10.12.13 19:22:30) 
1982 Anayasası baz alınırsa kademeli olarak 400'den 450'ye oradan da 550'ye çıkarıldığı görülmektedir.

Tali kurucu iktidarın hangi saikle 550 olarak saptadığını anlayabilmek için gerekçesine bakmak gerekir. ilgili metinde yenianayasa.tbmm.gov.tr "Bu madde ile TBMM'nin üye sayısı 450'den 600'e çıkarılmaktadır. Ülkemizin artan nüfusuna paralel olarak temsilcilerinin sayısında bir artış vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek açısından gerekli görülmüştür. Anayasa Komisyonu 27.6.1995 tarihli toplantısında, İçtüzüğün 89 uncu maddesine göre geri aldığı 7.11.1982 Tarihli ve 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Başlangıç Metni ve Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifine ait Raporunun 9, 11, ve 14 üncü maddelerini, Genel Kurulda verilen bütün önergeleri de dikkate alarak incelemiştir.
9 uncu madde ile değiştirilen Anayasanın 75 inci maddesinin birinci fıkrasında milletvekili sayısını belirleyen “altıyüz” ibaresini “beşyüzelli” olarak kabul etmiş ve ikinci fıkrayı metinden çıkartmıştır." denilmektedir.

hala tartışmalı bir konu olan ve zaman zaman gündeme gelen bu mesele daha çok siyasi irade ile şekillenmektedir.

NOT: Bu sayıları sözgelimi AB ülke nüfus ve milletvekili sayılarına göre karşılaştırmak aklınıza gelirse, çoğu AB ülkesinin çift parlamento sistemine sahip olduğu unutulmamalıdır.
  • candanag  (10.12.13 19:54:06 ~ 20:01:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.