[]

1 mikrofarad değerinde kondansatör

efendim merhabalar.

1 mikrofarad değerinde kondansatör yapmamız, daha doğrusu hesaplamamız lazım. kapasite hesabı formülü
C = 0,0885 K . A .( n-1 ) / d şeklinde (birimi pF değerinde).

K= dielektrik alan katsayısı. (kağıt kondansatör için K=2)
A= plakaların alanı (cm^2)
n= plaka sayısı.
d= plakalar arası uzaklık (cm)

şimdi, bu formülden mikrofarad değerinde kondansatör hesaplamamız lazım.

örneğin; mantıklı bir sallamayla, n=2, k=2, A=0.01 alınca, plakalar arası uzaklık 1770 cm gibi absürd bir değer çıkmakta. plaka alanını çok küçültsen yine absürd, plaka sayısını arttırsan yine...

sonuç olarak, bütün değerlerin mantıklı şekilde olabileceği bir kombinasyon arıyorum.

teşekkür ederim.

 
alan m2 olmasın ?


  • bryan fury  (28.04.09 16:10:50) 
boslugun dielektrik katsayisini yanlis almissin gibi gorunuyor


  • feeling the blanks  (28.04.09 16:40:24) 
farklı dielektrik katsayıya sahip bir madde denenebilir gibi?

img262.imageshack.us
  • gochebe  (28.04.09 17:14:10) 
genel formülde, alan m^2 cinsinden ve boşluğun dielektrik sabiti 8.854x10^-12 , lakin; bu formülün kapasite birimi de farad. benim yazdığım formülün kapasite birimi pF. onun için yukarıda yazdığım formülde bi yanlışlık yok.

farklı dielektrik katsayıya sahip madde de sonucu pek etkilemiyor.

bi yerde yanlışlık var ama hala çözemedim. plakalar arası uzaklığın o kadar büyük değerler çıkması pek mantıklı değil.

not: ödev yarına lazım. internette aramadığım yer kalmadı. o yüzden moderatörlerden ricam, sorum bu geceye kadar yukarıda kalabilir mi?
  • schimsonique chaiselongue  (28.04.09 19:54:52) 
bu arada mikrofarad kucuk bir sey degil; polyester bir tanesinin olculeri hakkinda fikir versin: www.elciar.in

bence sen her seyi m ve farad birimleri uzerinden yeniden hesapla. kagit kalinligini (d) 0.1 mm gibi bir mantikli degerde sabit tutup alani hesaplamaya calis. ben calakalem bi sey yapip ~56500 cm^2 bir alanda n=2 icin bir sey buldum. gozumde kestiremiyorum kagit kapasitorlarin ebatlarini ama bir kagit rulo kapasitor icin makul bir olcu olabilir.
  • feeling the blanks  (28.04.09 21:29:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.