[]

fitness yapan ofis çalışanları, beyaz yakalar, kardeşlerim!

ya siz bu beslenme olayını nasıl hallediyorsunuz çalışırken?
bir hafta oldu ben salona gitmeye başlayalı, bir beslenme tarzı oturtmaya çalışıyorum ama tam beceremedim sanırım. örnek üzerinden gidip tavsiye isteyeceğim izninizle;

şimdi sabah kahvaltıyı işyerinde yapıyorum. kahvaltı konusunda çok sıkıntı yok. dokuz civarında, peynir, haşlanmış yumurta, zeytin vs gibi doğal besinlerle beslenebiliyorum. sonra 12:30 da öğlen yemeği çıkıyor şirkette. genelde sebze yemeği oluyor ana yemek. ben de sadece çorba ve sebze yemeğini (az miktarda tabii) yiyip, yanında 150 gr yoğurt yiyorum. ekmek yok.

akşamüstü karın acıkıyor tabii. zaten ara öğünler önemli demişlerdi. üç gibi bi tane tam tahıllı galeta, beş gibi de light ton balığı yiyorum 80 gr'lık.

iş çıkışı da spor salonu işte. oraya varışım yedi buçuk oluyor. salondan çıkıp eve gidişim dokuz buçuk en az. eve gidince de yatmadan önce azcık salata hazırlayıp yiyordum ama tavuk da haşlayabilirmişim sanırım 100 gr falan. hoca öyle dedi.

şimdi bu programda düzelmesi gereken şeyler nelerdir? siz işyerinde yemek işini nasıl hallediyorsunuz? burada mutfak var ama takdir edersiniz ki balık falan da yapılmıyor, ya da dört çayında yemek hazırlanmıyor. protein işini nasıl halledeyim?

not: öğrencilik yıllarımda birkaç dönem spor yapıp bırakmıştım. şimdi amacım vücudumu toparlayıp belimi mümkün mertebe inceltmek.

 
(bkz: Intermittent Fasting)

Sadece öğlen ve akşam yiyorum. Ara öğün falan gibi eski moda adetlerle uğraşmayınca her şey çok daha kolay. Tavsiye ederim.
  • arnold schwarzeneger  (06.12.13 10:07:32) 
proteini biraz daha artırman gerekiyor. spordan sonra antibiyotikli tavuk denen yaratığı yiyeceğine yarım ölçek protein tozu al daha sağlıklı.


  • dahili meddah  (06.12.13 10:08:09) 
simdi nasil bir programla calistigina bagli. eger kilo verme icin calisiyorsan ve agirlik yerine kardiyo yapiyorsan y=diyet programin fena degil. ama agirlik calisiyorsan cok kotu yemek yiyorsun, kas yapcam derken mevcut kaslarindan da olursun. eger agirlik calisiyorsan gunde en yaklasik vucut agirligin %.1 'i kadar protein alman lazim. yani 80kiloysa yaklasik 80gr protein alman gerekiyor. By yediklerinden de o cikmaz.

Sabahlari 2-3 haslanmis yumurta, peynir, sut.
Oglenleri tavuk, kirmizi et, yada protein degeri yuksek sebzeler.
aksamlari 150gr kadar yagsiz ton baligi

yaklasik bole bi yemek progmramin olmasi lazim.
  • crucio  (06.12.13 10:08:23) 
Bir adet karatay diyeti kitabı al. denilen her şeyi yapmanın zaten imkanı yok fakat o kitaplara yazılanlara uyduğun sürece (spora devam edersen elbet) çok çok iyi kilo verirsin.

bir de en son yemeğini uyumadan 4 saat önce falan yemen lazım zaten. öyle spordan sonra yemek ye uyu falan yanlış şeyler.
  • godsparticle  (06.12.13 10:13:07) 
spordan sonra yemek ve sonrasında uyku yanlış bir şey değil.
ne yediğinize de bağlı tabii.
protein yiyebilirsiniz gayet ve hatta yemelisiniz.
işin uzmanları da yazar birazdan.
  • neyleyim  (06.12.13 10:20:58) 
@arnold abi senin vücudu bişından biliyorum az çok. bu senin kaldırabileceğin ama beni yıkabilecek bi tarz olmasın? araştıracağım ama ilk boş zamanımda ayrıntısıyla. sağolsunlar.
@dahili meddah, protein tozunu ilk etapta düşünmüyorum. min. iki üç ay spor yaptıktan sonra alırım belki.
@crucio, amacımı yazdım ilk postta. zaten başlangıç programları hep aynı oluyor. ön kol - arka kol- enseye çekiş falan da var, mekik ya da twist falan da var. neye göre karar versem bilemedim şimdi. sabah çay yerine tavsiye ettiğin gibi sütü deneyeyim, sağol.
@godsparticle, abi karatay hanımefendiyi güven verici bulmuyorum pek. çok baktım ama.
  • john lee hooker  (06.12.13 10:25:21) 
Sen de yaparsın. Başta biraz zorlar, sonra alışılır. Low carb ile kombine edersen, açlık problemin de olmaz.


  • arnold schwarzeneger  (06.12.13 10:32:52) 
karatay'ı güven verici bulmuyorsan bir şey diyemem. ben kendi tecrübelerime dayanarak söylebilirim ki denedim %100 çalışıyor.


  • godsparticle  (06.12.13 10:34:24) 
Ben de kendi rutinimden bahsedeyim:

Sabah kahvaltıda 50 gram yağsız beyaz peynir, 4 yumurta beyazı (biri bütün), 2 dilim light ekmek. 4 bütün ceviz + multivitamin hapı.

Ara öğün: protein tozu

Öğlen yemeği: Şirkette etli bir yemek varsa sadece etli(türü fark etmez) yemekten, patatesine/pilavına/makarnasına/ekmeğine bulaşmadan. Yanında sadece yoğurt ve salata.

Ara öğün: protein tozu.

Akşam yemeği: tavuk göğüsü ve sebze haşlaması, sıfır yağ ile yapılmış haşlama yemeği, yoğurt ile karıştırarak tadını yumuşatıp ancak yenilebilir kıvama getirebiliyorum. Yanında iki dilim light ekmek. + bir miktar fındık ve badem.

Antrenman olan günlerin farkı: ikinci ara öğün olarak gözüken protein tozunu antrenman sonunda soyunma odasında içmekten ibaret.

Kural: Her iki öğün arasında en az 3 saat olmalı.

Yukarıdaki düzen işe yarıyor mu? Kesinlikle. Zaten dünyada vücut geliştirme yapan bütün beyaz yaklar benzer bir düzeni takip eder (sistemi ve mantığı anlayanlar, ciddi yapanlar). Kimisi protein tozu yerine yanında ızgara tavuk yemeyi tercih eder ve evde hazırlayıp yanında götürür; onlara saygımız sonsuz. Ama mantık aynı. En profesyonelinden (Mr. Olympia yarışmacıları) bizlere kadar sistem bu mantıkta işliyor. Ama o proteini, kardonhidratı ve yağ asitlerini hangi kaynaktan/nasıl alabileceğini para/imkan belirliyor.
  • hiko seijuro  (06.12.13 10:35:10 ~ 10:37:21) 
@hiko hocam peki akşam yemeğini ne zaman yiyorsun ve spora ne zaman gidiyorsun? dediğim gibi ben iş çıkışı direkt salona gitsem bile yedi buçuk oluyor. bittikten sonra evde yesem geç olacak, spordan önce yiyip öyle gitsem hiç olmayacak.


  • john lee hooker  (06.12.13 10:59:08) 
protein tozunu dediğin gibi bu aşamada başlaman pek doğru değil.


  • dogumgunundecevrimdisiolanadam  (06.12.13 11:03:38) 
bu arada katı bir diyet programından ziyade vücudumu sıkılaştırmak ve belimi inceltmek amacım, tekrarlayayım. 177 boy, 80 kiloyum. bu verileri vermeyi unutmuşum eheh.


  • john lee hooker  (06.12.13 11:10:55) 
Ben de is cikisi spor salonuna gidiyorum. 19:30'da protein tozunu icip antrenmani bitiriyorum. Aksam yemegini de 22:30-23:00 gibi yiyorum.

Gece gec saatlerde yemek yemekten tereddut etme. Konu gunluk kac kalori aldigin ve bu kaloriyi hangi formda (protein, karb, yag) aldigindan ibaret.

Jay cutler bile gece yatmadan once karbonhidrat yemekten korkmam, yeter ki beslenme duzenime uysun yani programimda olsun der.

Yatmadan once yersen yag olur bir sehir efsanesidir.

Antrenmani siddetli ve tuketici yapman gerektigini soylemem gerekmiyor. Hakkini vererek calis, yaptigin proteine dayali beslenme kas uretiminde kullanilsin.
  • hiko seijuro  (06.12.13 11:11:11) 
o halde hepinize teşekkürler, bayağı doyurucu bi duyuru oldu en azından benim açımdan. =)


  • john lee hooker  (06.12.13 11:20:22) 
son olarak belini inceltmek istemissin. bir erkek icin bu en zor olan sey. cunku karin bolgesindeki yaglar en son harcanan yaglar. yani gogus, kol, bacaktaki yaglar gidecek, sonra karin bolgesine sira gelecek. aklinda bulunsun


  • crucio  (06.12.13 12:30:25) 
bu beslenme cesidi bastan asagi hatali. bi kahvalti kurtarabilir.
galetayı sil, "light" kavramını hayatından cıkar.
sebzeyi istedigin kadar ye hiç sorun degil, az miktarda yemen gerekmiyor.
spordan sonra "azcık salata" mı ? 100 gr et mi?

el özet geçiyorum, yediklerini en az 2 ye katlamalısın. hem yag yakarsın hem kas verirsin, bu bildigin eziyet kendine.
  • sage  (06.12.13 18:29:23) 
@sage, spordan sonra salata yiyordum da, et yemeye başladım. arada yine salata yiyebilirim, bilmiyorum. bir de neden bu kadar yüklendin beslenme programına yahu? beş günde bir buçuk kilo gitti bile halbuki. biraz sancılı oluyor benim için ama kaldırılamayacak bir şey değil.


  • john lee hooker  (07.12.13 10:14:19) 
gece gec saatte yemek ye diyen arkadaşlara uyacaksan eğer leptin hormonunu bir araştır derim. şehir efsanesi mi değil mi anlarsın.

ara öğünler yanlış. neden yanlış olduğunu da leptin hormonunu araştırınca öğrenirsin.

kilo vermeyi sadece kaloriye bağlarsan sonuç alman çok zor. sadece aç kalırsın. bu kadar "aç kaldım ama kilo veremedim" diyen insanla aynı hataları yaparsın.
  • godsparticle  (07.12.13 10:24:23) 
@john,
öğle yemeğinizi değiştirmeniz lazım. protein kaynaklarınızı artırmanız lazım.
galeta yerine badem şahane bir değişiklik olur mesela bence.
sebze yemeği ve çorba yerine de 5de yediğiniz ton balığının daha çokçasını ve light olmayanını yiyebilirsiniz.

gece yemek/yememek konusuna tekrar girmeyeceğim, araştırıp kendi kararınızı verirsiniz zaten. ikisinin de ayrı savunucuları var.
ancak beslenme sistemi kişiye uygun olmalı her şeyden önce, 9.30da evde oluyorum diyorsunuz, mecburen geç yiyeceksiniz akşam öğününüzü.
gece yenmez diyenlere bunu sorun, "e spor mu yapmayayım o zaman?" deyin. :)
  • neyleyim  (07.12.13 10:37:11) 
spor yapmasın demiyoruz fakat gece yemek yiyip ondan sonra da "eee spor yapıyorum ama yağ oranım aynı noluyo ya" diyor insanlar. ben onun için uyardım. yoksa isteyen istediği saatte yesin sportunu yapsın bana ne. ne haddime insanlara spor yapma demek. ben sadece yanlışı düzeltmeye çalıştım. mantığını da söyledim. leptin hormonu.

ama sizin elinizde başka argüman varsa onu da incelemek isterim.

www.amazon.com

www.amazon.com
  • godsparticle  (07.12.13 10:48:41 ~ 10:50:28) 
@gods, abi dediğim gibi eve dokuz buçukta geliyorum ve hafif bişeyler yemek zorundayım. başka bir seçeneğim yok gibi geliyor bana. zaten dediğim gibi salata ya da yağsız tavuk yiyorum. karatay hanımefendiyle paralel şeyler söylüyorsun ama ona kalsa doğal diye tereyağını da götürmem gerek. biraz mesafeliyim açıkçası.

@neyleyeyim, öğle yemeğini değiştireceğim ilerleyen zamanlarda ama pat diye tüm düzeni değiştirmek istemiyorum şirketteki. nihayetinde sanayide çalışıyoruz, mutfaktaki abla radikal değişiklikleri pek sevmiyor =) ama galeta-badem takası iyi. onu yaparım. peki bu kavrulmuş tuzlu bademler oluyor pakette hazır satılan, onlardan olsa olur mu?
gece yeme meselesine gelince, salondaki hocayla konuşurken bi iki kere aynen sorduğun şekilde söyledim ben de, hemen goygoya kaydı muhabbet. adamdan net bilgi alamıyorum ahaha. bir kere laf arasında lapa pilav falan yiyeceksen sıkıntı yok dedi şimdilik.
  • john lee hooker  (07.12.13 10:57:02) 
karatayla paralel şeyler söylememin sebebi altta verdiğim iki kitap. ilk linkteki kitap 2002'de yazılmış bir kitap. karatay adını daha hiçbiriniz bilmiyorken yazılmış bir kitap.

karatay savunucusu değilim. zaten beslenme tarzımı da yukarıda verdiğim iki linkteki kitaba göre geliştirmiştim. karatay kitabı okuyunca da iyiden iyiye ikna olmuştum.

şimdi soruyorum misal neden karatay sana mantıklı gelmiyor? yani bu bir önyargı mı araştırdığın öğrendiğin bir şey mi var? öyleyse eğer ben de öğreneyim ki yanlışlarımı düzelteyim. misal tereyağı neden zararlı? galeta yemişsin mesela. hepten bomboş bir yiyecek o. galetanın mantıklı tereyağının mantıksız gelmesinin sebebi nedir?
  • godsparticle  (07.12.13 11:14:01) 
galetaya bu kadar takılmayın bence. çünkü öyle üzerine pek düşünüp almadım. dediğiniz gibi bomboş bir şey. öğleden sonra o açlık hissini bir iki saat ötelesin, biraz da psikolojik olarak açlığı düşündürmesin yeter dedim. başka da bir amacım yoktu. galeta yiyerek zayıflama peşinde değilim =)

karatay meselesine gelince, çok doktordan kolestrol hastalarının karatay nedeniyle tedaviye bağlı kalmadıklarını duydum mesela. doğaldır bir şey olmaz diyip yediriyor insanlara tereyağını. bu da bende bi önyargı oluşturdu. yoksa öyle etraflıca araştırmadım.
  • john lee hooker  (07.12.13 11:23:34) 
Tereyağını zaten ana besin maddeniz yapın demiyor karatay. şunu diyor. gidip de light ürünlere abanacağına tereyağı ye daha iyi. yani sucuğu yaparken yağ koymayayım deme. tereyağı koy. ama tutup da ekmeği al üç öğün tereyağı ye demiyor.

onun dışında ara öğün işinin neden kilo vermek istemeyenlere uymadığını o linkini verdiğim iki kitaptan okuyabilirsin. eminim internette pdfleri falan da vardır. ama kesinlikle araştırıp okumadan sağdan soldan duyacağın bilgilerle hareket etme derim. bu işlere çok uzun zaman ve emek harcadım. saçma sapan beslenme şekillerim oldu. doğru yolu buluncaya kadar çektiğim işkenceleri anlatsam ayrı kitap olur. ama o dediğim kitapları çok önce okumuş olsaydım bu sorunlarla hiç karşılaşmayacaktım.

sen de bu kitapları ya da benzerlerini oku bence. karatayı tavsiye etmemin sebebi (ben bile aslında tam olarak onun dediklerini yapmıyor olmama rağmen)okumak kolay (türkçe) ve dili çok daha ikna edici. yani orada neden öğün arası yememen gerektiğini çok net anlatıyor. aklında soru işareti kalmıyor. tereyağı yiyebileceğini neden söylediğini okumadan öğrenemezsin.

kilo verme işinin %75'i düzgün beslenme %25'i spordur. hatta bunu bilinçli bütün spor hocaları bilir. fakat ben şimdilerde dikkat ediyorum spor salonlarında yeni spor hocası tipler türemiş. bu adamlar ders yazdığı insanlar kadar prim ya da para bir şeyler kazanıyormuş. neyse en kolay av olarak kendilerine kiloluları seçmişler. geçen gün 1.55 boyunda 110 kilo bir hanımefendiye ders yazmışlar. hanımefendiyi deli dana gibi koşturuyor ilk günden. dedim hanımefendi biraz zorlanıyorsunuz gibi sanki biraz seviyeyi düşürüp hızlı yürüme hızına geçseniz. yok dedi hoca illa bunu yapmam gerektiğini yoksa zayıflayamayacağımı söyledi. peki beslenme olarak? istediğini yiyebilirmişim eğer böyle koşarsam.

sinirlendim gittim üyeliğimi iptal ettimo salonda. zaten sonra da bir salona yazılmadım. dediğim gibi sağdan soldan alacağın bilgiler yüzde yüz doğru olmayabilir. yanlış yönlendirme hem moticasyonuna yazık ede hem de zamanına. oku dememin sebebi bu. neyse bu konu hakkında diyecek başka bir şeyim yok. umarım hedefinize en doğru yoldan ulaşırsınız :)
  • godsparticle  (07.12.13 11:33:17) 
oo muhabbet kızısmıs :) dostum light tan neden uzak durmalısın, cünkü light demek, biz bunu işledik, bu artık dogal degil demektir. dogal olmayan bir şeyi yeme. ha işin derinine inersek yogurtta tamamen kimyasal zaten bizm para verip aldigimiz, ama bu kimyasallarda bile X yarar göreceksen eger, Light yediginde o yarar daha da azalacaktir :))

tereyag işi ise, evet tereyagi yararlidir. kuyruk yagi da yararldir. karatay bunları uydurmaıms, kitabına baktıysanız onlarca yüzlerce kaynak/referans veriyor ve hepsi de ciddi.

yedigin saat, "spor sonrası" oldugu için önemli degil. yiyebilirsin. hatta spordan sonra yediklerini abart bile diyebilirim. ayrıca en saglikli beslenme yontemi için sırrı veriyorum;

corba + ızgara et + yeşillik.
ızgara etten korkma. yagsız olsun diye ugrasma, al yaglı etini, pişir mis gibi ye. corbanı da sulu girsin midene diye dedim. yeşillik istedigin kadar yiyebilirsin ancak bu yan besindir, yani sen ana besin olarak yeşillik yersen olmaz. vucut zayıf kalır.

ha vucut adapte olur ama cebinde paran varsa neden gidip düzgn yemek yemeyesin ki.

ara ogun mecburi degil. bi yerde okumustum, adam oyle bir yiyeceksin ki4 saat acıkmayacaksın diyor. ama ben de4 saatte 1 yeme taraftarıyım. ozellikle fitness acisindan düşünelim, kas yapmak istiyorsan vucuda düzenli olarak protein sokmak elzemdir. cünkü anabolik acıdan farklı zamanlarda alınan protein daha etkili 1 ogunde alınana göre.

dedigim gibi light i hayatından cıkar. galeta tarzı seyler de yeme. ara ogun diye salata ye mesela hani yemek istiyorsan,ama ara ogun olarak et yesen gene zararı yok onu demek istiyorum.

et candır :)
  • sage  (07.12.13 17:40:58) 
tamam yahu çıkardım hayatımdan galetayı, mutlu musunuz ha mutlu musunuz? =)

bu arada konu uzadıkça motivasyonumu da uzatıyor resmen, sağolsunlar. bir haftada iki buçuk kilo vermişim =)
  • john lee hooker  (09.12.13 10:18:38) 
ben burayı sevdim, müsadenizle çetele tutucam burada ehheh. kilo verme işi vites düşürdü anlaşılan. 16. günde toplamda 2.7-2.8 kilo vermişim. tekrar okuyunca gaza geldim. hıaağ.


  • john lee hooker  (19.12.13 11:12:39) 
arkadaşlar müjde, dört kilo oldu kehkeh. öte yandan bu halimi gören arkadaşlarım zayıflamamışsın küçülmüşsün diyolar. ibneliğine diyor da olabilirler, kafamda deli sorular.


  • john lee hooker  (24.12.13 08:52:33) 
evet duyurunun üzerinden yüz gün geçmiş. yaz yaklaşırken bir çok insanın aradığı soruların cevabı bu duyuruda olduğu için uplıyorum. bu yüz günün sonunda, çok kasmadan, hatta kafadan 10-12 pizza, 5-6 hamburger menü falan yiyerek toplamda sekiz kilo vermişim.

yaptığım şey burada yazılanları hafızaya atıp, birebir aynılarını uygulamasam da yeme alışkanlığımda bunların hepsini gözetmek oldu. herkese tekrar teşekkür ederim.
  • john lee hooker  (13.03.14 16:00:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.