[]

Bilg. müh. iş zekası

Merhaba
Bilg. müh. son sınıf öğrencisiyim.5-6 aydır Android uygulaması geliştirme ile uğraşıyorum.

Kod yazmaktan keyif alıyorum almasına ama sanki yaptığım iş o kadar da nitelikliymiş gibi gelmiyor gözüme.Mühendisten çok coder gibi görüyorum kendimi.Bu yoldan gidersem diplomanın hakkını veremiceğimi hissediyorum.

Lisede weble uğraşırdım tasarımda sorun yaşardım.Androidde de kodu halletsem tasarım kötü.Kodu da öle rahat yazamıyorum ama şu front-end kısmı daima sorun olacak gibi.

Şimdi bu iki nedenden dolayı İş zekası alanına yönelsem:
-iş zekası da nerden çıktı diyeceksiniz.Bilmiyorum sanki yükselişte ve uğraşmaya değer bi alan gibi geldi 30 dk araştırınca :)-


1-Başlamak için geç mi kaldım?Gerçi okul 1 sene uzayacak gibi gözüküyor.

2-Öğrenmem çok mu zor?Örneğin Oracle iş zekası teknolojilerine girdim diyelim.Oracle veritabanından başla sonra veri ambarı vs. uzun iş.Zaten bunları öğrenmenin tahmini süresi yıllarla ölçülüyormuş ama şuana kadar programlamada pek başarılı olamadım.Bana ağır mı gelir bu alan?

3-Mezun olduğumda iş bulmada sıkıntı çeker miyim?Her yer en az 2 yıl tecrübe arıyor gibi.O kadar öğrenmeye çalışıp az biraz öğrenmeyi başarıp sonra hiçbir yer bulamayıp mobil yazılıma geri dönmek zorunda kalır mıyım?

 
android konusunda cok yanlislar icindesin. Bir kere Layout tasarimini bilgisayar mühendisi yapmaz. bunu UX Designer yapar. Bilgisayar mühendisi de bu assetleri alarak uygulamayi gelistirir. Yazilimcinin tasarim bilmesine gerek yok.

Zaten herhangi bir isi okulda ögrenmen mümkün degil. Calisacagin sirketlerde ögreneceksin. Sadece bir alana yönelme var türkiyede. yazilim mühendisi yerine ortalik dotnet mühendisleri, android mühendisleri, ios mühendisleri gibi kil kaptigim tembellerle dolu.
o okulda sana programlama yada herhangi bir dil ögretilmiyor. Orada mesleginle iligli bilgileri ilerde nasil ögrenebilecegin ögretiliyor. Sen bunu kullanarak gelecek her dili teknolojiyi ögrenebiliyor olmalisin.
  • fleshbloodmore  (05.12.13 08:52:14) 
@fleshbloodmore
dediklerin doğrudur muhtemelen android konusunda.insan bir firmada o işi yapmayınca yanlış biliyor genel işleyişi.

Okulda öğrenilmediğini şuanda farkındayım ama şu var kafama takılan:Türkiyede yazılım mühendisi diyince üst düzey programlamacı gibi birşey canlanıyor insanın gözünde.İşin içine girmeme 1-2 sene kaldı ben bile programlamacı ile aramızda ciddi bir fark oluşmuyor kanısındayım.

İş zekasını sorma nedenim o alana doğrudan bir yönelmede bulunmadan ilerlemek zor gibi gözüküyor.yoksa java biliyorsan c# pek farklı değil 2-3 güne öğrenilebilir ama iş zekası denilen şey tek başına sektör gibi geldi bana.Ondan bu soruyu sordum zaten.Yoksa tek bir dile alana yönelmek bence de mantıklı değil.
  • amusan  (05.12.13 09:02:37) 
"programci" ile arandaki farki ciddi bir problem ciktiginda göreceksin zaten. sen isin ana kismini kurarken programci dallarini olusturacak.

hicbir is icin gec degil sonucta daha mezun olmana var, en cok nerde mutlu hissedeceksen orda calis.

kendimden örnek vermem gerekirse ben de bir heves yazilimla ilgili bir ise girdim. ama ise girince gördüm ki kazin ayagi öyle degil, "hello world" yazmakla isler yürümüyor. ordan ayrildim ve kendi meslegime, elektrik mühendisi, döndüm. simdi günes enerjisi isindeyim ve mutluyum yaptigim isten.

özetle mutlu olacagin isi yap ve ona göre önce stajini sonra da isini ayarla.
  • hosein  (05.12.13 11:08:43) 
1- Geç değil zaten okulda iş zekası, veri ambarı, oracle ve ilgili konularda öğrenebileceklerin son derece sınırlı. Senin yeni mezun alıp yetiştiren bir kuruma gitmen lazım ki bu işi iş üzerinde öğrenebilesin. Bu konu yazılım geliştirme gibi değil, çok büyük veri setleri üzerinde çalışıyor olman gerek.

2- Kolay/zor işi kişiden kişiye çok değişir. Kolay da olsa ben pek verilerle uğraşmayı sevmediğimden yapamazdım herhalde mesela.

3- İlk işini bulman zor olabilir ama 1-2 sene tecrübeden sonra başta banka ve telekom şirketleri olmak üzere iş durumları gayet iyi diyebilirim. Mümkünse mezun olmadan bu konuda en azından staj bulmaya çalış ve o kuruma kapağı atmaya bak. Sonrası gelir.
  • Lethe  (05.12.13 11:53:25 ~ 11:53:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.