[]

özel sektörde maaşa zam

iyi geceler arkadaşlar

yeni mezun mühendis olarak başlayan biri maaşına zam ne zaman alabilir? neye bağlıdır bu zam durumu çalışma performansına mı yoksa çalıştığın süreye mi?

kurumsal olmayan ve kurumsal olan fabrikalar için nasıl ayrımlar vardır çoğu çalışanı ezmeyi amaç edinmiş olsada genel olarak hangisinde emeği görür ve hakkını daha iyi verirler acaba?

 
Belirli zam dönemleri var, 6 ayda bir veya her çeyrekte veya her yıl, bunun gibi. İkisine de bağlıdır. Yani inanılmaz iyi de çalışsan senden daha kıdemli birinin üzerine çıkarmazlar ilk başta.


  • roket adam  (04.12.13 23:55:22) 
cok ekstrem bi durum olmadikca %10 %15 zam yaparlar genelde muendiz kismina o da bazi seneler es gecebiliyolar. firmaya ve kurumsalliga bagli. senede genelde 1 zam alinir. cok buyuk firmaysa 6 ayda bi ama boyle firma cok nadir. ha sunu dersen ben girdim bu ise yeni mezunum bana dediler ki zam zamani calismaniza bakarak zamminizi ayarariz o isi unut sen. yani maasinda iyilestirme olmaz ama herkesle ayni anda zam alirsin. tabi dedigim gibi ben daha gormedim ama sirkette o an bisey olir zammi vermek zorunda kalirlar elemana com ihtiyaci vardir onu bilemem.


  • ergenpezeveng  (05.12.13 00:05:21) 
her yerde öyle mi bilmiyorum ama fabrikalarda genelede mavi yakaya yılda iki kez beyaz yakaya ise yılda bir kez zam yapılıyor.


  • kuzey li  (05.12.13 00:05:50) 
Çok değişken parametreler var bu konuda. Genel geçer yılda 2 kez olur ama bazı şirketler beyaz yakaya yılda 1 zam yapar. ya da performansını ve verimini beğenirler ve de motivasyon (Yeni mezun olduğunu varsayarak diyorum bunu) olsun diye normalden biraz daha fazla ve mesela 2 kez yapabilirler 1 zam yapmak yerine.
Sonuç olarak;
yeni mezunlara çoğu zaman istisnası hariç (şirkete ve sizin mezuniyetinize ve yetkinliğinize bağlı da olur bu!) zaten çok fazla ücret vermemeye bakarlar! Patron önce kendini düşünür yani. Siz mesleğinizde kendinizi en kısa sürede (varsayalım 3-4 sene) ne kadar iyi yetiştirirseniz sizin için sıçrama ve level atlama adına avantajdır.
Not: Sonuçta yıllarca enflasyon yok, tek haneli (yıllık %7-8 gibi), bitti gibi söylemler (Reelde böyle olmadığı herkesin malumu) tamamen siyasi çarkın işverenlere jestidir aslında, tıpkı halka yansıttıkları yalanları gibi.
O sebeple dediğim o kendini yetiştirme işini belki ilk yıllarda maaşa bakmaksızın (tabi yok pahasına çalışarak değil!!) belli bir seviyeye getirmek ve daha sonra şirket değişiklikleri vs.vs.vs olduğunda, ki mutlaka olacak "iyi bir rakama" kendini satmak, yani iyi bir rakama işe başlamak en akıllıca olanı.
Burada iş yine kişiye düşer, yani kimse bu devirde birilerine yıllık %15 ler gibi zam vermiyor artık, vermez de zaten. Ne kadar yüksekten kapatabilirsen kapıyı başlangıç için öyle de gider. Alacağın zam da ekstrası olur o zaman.
Bunların tamamı da sizin tecrübelenmenize bağlı zamanla birlikte.
Başarılar.
  • gece lampulu  (05.12.13 08:11:30 ~ 08:14:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.