[]

Duyuru'da soru soranları neden yargılıyoruz?

Son zamanlarda dikkatimi çekmeye başladı. Ben şahsen rahatsız oluyorum; ama nispeten yeni olduğum için sormak istedim.

Mesela birisi evindeki köpeğini verecek diyelim. Köpeği sahiplenecek birisini arıyor. O insanın ne koşullar altında olduğunu bilmeden, sorunun aşağısında "nasıl verirsin, köpeği niye atıyorsun, sen şöylesin, sen böylesin." şeklinde, soruyu cevaplamakla alakası olmayan yorumlar görüyorum.

Ya da, geçen gün denk geldiğim bir olaydan örnek vereyim. Bir kullanıcı, 2 yıllık sevgilisi için doğumgünü hediyesi önerisi soruyor. Alttaki yorumlar, "2 yıllık sevgilisiniz, niye insanlara soruyorsun. Ben olsam terkederim zart zurt.". Yahu arkadaş, olabilir, sorabilir yani. Niye soramasın?

Sormak istediğim şu: Bu olay bir tek bana mı tuhaf geliyor? Duyuru'da bu şekilde yapılan yorumlarla ilgili bir teamül var ve ben bunu bilmiyor muyum? Bu tarz yorumlar yapan arkadaşlar, niye yapıyorsunuz bunu? (yok lan, cidden soruyorum). Yani, dayanamıyor musunuz? Ben şahsen, sorulan soruyla ilgili bir şey, bir insanı çok rahatsız ettiyse, bunu özel mesajla sorması gerektiğini düşünüyorum. Böyle olsa, hiç olmaz mı mesela?

 
bu durum beni de rahatsiz ediyor. kimin neyi soracagina karisacaksak, burda kimse soru soramaz hale gelir.

duyuru formatiyla ilgili kurallar baki kalmak uzere, herkesin istedigi soruyu, istedigi sekilde sormasi gerektigini dusunuyorum. soruyu veya fikirleri begenmeyenler, gormezden gelebilir. cevap vermemek de bir tepki bicimi neticede. hasimsizlik, nazik olamamak buyuf bir eksi duyuru acisindan.
  • evegirmekistemiyorum  (03.12.13 14:54:16) 
beş yaşında velet çok istedi diye hiçbir araştırma yapmadan köpek alırlarsa, sonra da "ay bu köpek yavru kalmayacakmış bunu atalım" derlerse yargılarız arkadaşım. iki yıllık sevgili vs onlarda hak bulmuyorum yargılayanlarda. ama bu tarz hayvan/insan hakları ihlalinde yargılanır gayet de. o köpeğin bir canlı olduğu, hisleri olduğu of neyse değmez şimdi açıklamaya. öyle işte.


  • sen git ben geliyorum  (03.12.13 14:54:22) 
bahsi geçen örnek bana aittir.

Evet yargıladım çünkü bu konuda tepkimi koymazsam kendi insanlığımdan utanırım.
Ortada yanlış bir durum görürsem, eleştirilmek uğruna da olsa, kural dışı da olsa tepkimi koyarım. Insanım ben. Sessiz kalamam bazı durumlarda. hele ki söz konusu oyuncak gibi görülen, bir ruhları ve duyguları olduğu unutulup elden ele gezen hayvancıklar olursa.

Ama onun dışında zaten sadece soruya verecek bir cevabım varsa söylerim, yoksa susarım.
Eğer bir daha böyle bir soruyla karşılaşsam, gene aynı şeyi yaparım.

Onun dışında isteyen istediğini yapsın, sorsun beni hiç ama hiç ilgilendirmez, ama "kendini savunamayacak" herhangi bir canlının (çocuk-hayvan-yaşlı-engelli)istismar edildiğine şahit oluyorsam ve yargılamıyorsam, bana ayıp.
  • innerbliss  (03.12.13 15:02:46 ~ 15:07:17) 
şunu demeye çalışıyorum:

5 yaşındaki çocuk istedi diye köpek alıp, sonra atmak (diğer koşullardan bağımsız) sinir bozucu bir hareket. ama ortada başka bir durum var mı bilmiyoruz. belki çocukta/aile bireylerinde astım ortaya çıktı, belki başka bir şey oldu. ha, buna rağmen bu durum çok asap bozucu ise ve illa ki bir şeyler denmesi gerekiyorsa, buna karşı tepkinin özel mesajla iletilmesi gerektiğini düşünüyorum.

bu konuyla ilgili başka bir fikrim de şu: "x olduğunda y olursa yargılarız arkadaşım." yaklaşımının, kadınlarklubu.com'da (veya benzer bir forum. tam adını hatırlamıyorum) kürtaj ile ilgili fikir isteyen kıza yönelik "nikahsız sevişirken düşüneceğdin, müstehak sana." yaklaşımı ile benzediğini düşünüyorum. ama, bu benim şahsi düşüncemdir. sadece belirtmek istedim. hakaret niyetim yok.
  • starborn  (03.12.13 15:04:39 ~ 15:08:13) 
Bana da tuhaf geliyor. Yalnız dikkat etmeye çalışsam da arada yapıyorum galiba.

"Bilmiyorum" deyip geçebilmekle alakalı olabilir. Kompleksliyiz milletçe. Adam soru sormuş, bizim de az çok bilgimiz var. Yorum katarak cevap atmadan durur muyuz hiç! Her ortamda karşılaştığım bi durum. Ama dediğiniz gibi özellikle burada daha dikkat edilmeli. Zira forum değil burası, belli bir formatı var.
eksisozluk.com
  • nickini vermek istemeyen uye  (03.12.13 15:05:49) 
buna benzer bir başlığı açsam mı açmasam mı diye düşünüyordum. bir süredir alttaki yorumların bir çoğu eleştiri, aşağılama ve trolleme amaçlı. genellemek belki yanlış ama ergen tayfanın milletle taşak geçme veya laf sokma yarışı son zamanlarda oldukça rahatsız edici.


  • snowman  (03.12.13 15:19:06) 
en çok aldatan kız/erkek meselelerinde tepki geliyor. millet kendini aldatan erkek/kızla eşleştirip oruspu-kahpe demediğini bırakmıyor.

yahu adam/kadın belli ki kimseye açamamış, buraya yazmak durumunda kalmış. illa linç edilecek.
  • doxanikee  (03.12.13 15:19:52) 
bi hatun var, sorularını "BU ADAM BENİ HİÇ SEVMEDİ Mİ YANİ?" tarzı mavi ve büyük büyük harfli cümlelerle bitiriyor. bu demektir ki "ben dikkat çekmek istiyorum, sorduğum soruya sadece evet deyin yeterli". ego tatmini arıyor burada kısacası ve çok sık aralıklarla arıyor bunu. önceleri cevap vermesem de ciddiye alıyordum, bir derdi vardır belki diye. ama dediğim gibi hatun sadece ego tatmini peşinde. yoksa aynı soruyu gün aşırı sormaz. bir erkeğin bir kadını arzulamasını çok sapkınca görüyor filan. e gel de bunu ironiyle cevaplama.

onun dışında ciddi soru sorup da dalgaya bağladığım kimseyi hatırlamıyorum. "google'da ara"cılara da kafam girsin. demek ki süzülmüş bilgi soruyor insanlar, buraya milyon tane cümle yazıyorlar filan. google'da anahtar kelime yazmaktan daha kolay sanki bu. allahım yarabbim.
  • devilred  (03.12.13 16:10:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.