[]

döneri de kaybediyoruz sanki

baklava ve rakıyı yunanlıların sahiplenmesinden sonra döneri de almanlara kaybediyoruz hacılar. yemek muhabetti yaptığım her 3 kişiden temiz 2'si almanların 2 tane güzel yemekleri var currywurst ve döner diyorlar. alman dönerine bayılıyorum diyorlar. hepsine söylüyorum tabi ki döner alman yemeği değil, türk yemeği diye ama aldığım cevap he evet doğru ve bir omuz silkme oluyor en fazla. keşke adı almancaya da benzeyen döner değil de hacıoğlu falan gibi tipik türkçe olsaymış şu yemeğin.

geçen gün kursta almanların en ünlü, tipik yemeği nedir diye sordu hoca, adamlar döner dedi lan. hocaya dedim yahu mal mısınız döner türk yemeğidir, ismi bile türkçe. evet ama almanya'da yaşayan türkler buldu dedi. sikicem böyle işi ha.


 
bunlar hep apelasyon işte,avrupada o kadar türk var bi diasporan yok.megri megri fayfim megri.


  • ganyotçu  (01.12.13 12:38:34) 
hazır sahiplenilmişi var:
(bkz: gyros)

  • late viper  (01.12.13 12:43:23) 
abicim ben de söylüyorum tabi ki osmanlı yemeği diyorum ama heriflerin zihinlere yerleşmeye başlamış artık. bir şey çıkmaz diyorsun ama çıkıyor işte. hadi amerikalıların falan alman yemeği sanmasını anlarım. ama araplar alman yemeği diyor yahu. adamların zihninde alman yemeği olarak yerleşmiş bile. araplar da kebabı sahiplenmeye çalışıyor bu arada.

bütün yemeklerimizi çok beğeniyorlar aslında ama hepsini başka ülke sahipleniyor anasını satayım.
  • fayfim  (01.12.13 12:46:07 ~ 12:48:07) 
kim iyi yapıyorsa onu yemek/içmek lazım. bunun bir ileri aşaması aşırı milliyetçiliğe bağlanıyor. hem de yeme içme mevzularından. maksat güzel yiyip içip keyif sürmek değil mi? pizzayı amerikalılar çok daha güzel yapıyor mesela, italyanlar bu kadar ayaklanımıyordur bence...


  • loveinaflipbook  (01.12.13 12:47:11) 
ama kısmen haklılar Alamanyadaki döner bizim damak tadımızdan tamamen farklı, hatta her bölgede farklı.
gerçekten ordaki Türk abiler zamanında oturmuş düşünmüş ne yapsak bu Alamanlar yer ve burda satabiliriz diye.
onun dışında elbette biliyorlar dönerin törkiş olduğunu yahu--kendi yemekleri yok adamların napsınlar, elleşme
  • niye ama  (01.12.13 12:48:48) 
Valla almanya' da doneri daha guzel yapiyorlar. Turkler yapiyor ama buradakinden cok farkli. Icine et koyuyor en azindan. Bizimkiler gibi et kokusu spreyi sikip vermiyorlar. Cesitlendirmisler bir de pomm doner olsun, tatzki ne zikkim diyorlarsa cacik koyuyorlar ( yunanlilara selam olsun) hakkini veriyorlar. Tr de adam gibi doner mi var turist bayila bayila yesin. Almanya da kosebasi harika doner yapan donerci dolu.


  • ykyt  (01.12.13 12:56:27) 
bırak gitsin dönerse senindir, dönmezse zaten hiç senin olmamıştır.
(mazur görün, yapmam gerekiyordu.)

  • clones  (01.12.13 13:00:37) 
hepsini sahiplensinler biz de yunanlılar zaten türk'tü deriz. askfjlkjf


  • buffy de vampir sayilir  (01.12.13 13:12:10) 
Amaaan yillardir bizimdi nooldu
Az biraz da hans oyalansin nolacak

Senin canin saaolsun.
  • cecilia  (01.12.13 13:12:42) 
valla en güzel döneri barcelonada, ikinci güzelini de almanyada yedim.
adamların yaptığı dönerle bziimkisi aynı değil.

  • goldentitan  (01.12.13 13:21:52) 
almanya'da yediğim ortalama bir döner türkiye'de yediğim en iyi dönerden çok daha iyiydi. o yüzden bırak sahiplensinler. hak eden kazansın amk.


  • sen git ben geliyorum  (01.12.13 13:51:28) 
alamanyada döner yemedim ama,közde yapılmış bi ankara dönerini geçebileceğini sanmıyorum.


  • ganyotçu  (01.12.13 13:53:42) 
selanikde bir döner yemişim valla süperdi


  • allstar  (01.12.13 14:55:04) 
yukarıda bazı gençlerin buyurduğu "Almanya'da döneri daha iyi yapıyorlar" önermesine kısmen katılabilirim. ancak burada et döner-tavuk döner ayrımına gitmek lazım. elbette közde hakkı verillerek hazırlanmış, yağlıca, suyu içinde kalmış bir et dönerini en güzel Türkiye'de yedim, aynı zirveye ulaşabilen Almanya menşeili bir döner işletmesine rastlamadım, ama rekabet edecek "ben daha iyiyim" diyecek vardır, imkan olsa da gurme edası ile gidip denesem. diğer yandan, tavuk döneri bizim memlekette güzel yapan bir yere de denk gelmedim, onu da iddia eden vardır,imkan olsa da gidip denesem:)

Almanya'da ortalama bir Türk dönercisinde yiyeceğiniz tavuk döneri gerçekten lezzetlidir. kanımca bunun sebebi tavukların genel anlamda daha lezzetli olması ve "zaziki" diye telaffuz edilen, memleketimizde Van Yöresi'nde benzeri bulunan bir koyu cacık türevini üstüne gezdirmeleridir. salatanın da hakkını veriyorlar zaten. ekmek yemem normalde ama, orada döner ekmekleri de lzeetli-susamlı vs. olabiliyor. e Alman'ın da damak tadına hitap ediyor haliyle. kişisel gözlemimdir, sık sık Almanya'da bulunduğum bölgede büyük bir Mc donalds'ın tam karşısında konuşlanan Türk Dönercisi'nde defaatle Almanların kuyruk olduğunu gördükçe garip bir tebessüm oluşmuştur bende.
  • candanag  (01.12.13 15:06:05 ~ 15:08:09) 
Döner, Alman mutfağına, daha doğrusu fast-food alışkanlığına öyle yerleşmiştir ki, meşhur Duden bile bu kelimeyi almıştır hazinesine -merak edenler Duden'da döneri arattıklarında Döner ile bağlantılı diğer kelimeleri de görebilirler- ama kelimenin kökeninin Türkçe olduğunu belirtmektedirler elbet, bilen biliyor Türklere ait olduğunu azizim.
Almanlar'ın neden bizim mutfağımıza ve özellikle dönerimize düşkün olduklarını bir başka örnek üzerinden kısaca anlatmaya çalışayım. Bir dönemdir İngiltere'deyim, yolu buralara düşen bir Alman genci de bulunduğu süredir farklı mutfakları denediğini ama beğenmediğini söyledi ve Türk yemeklerini de denemek istediğini söyledi. aldım götürdüm bunu normal bir Türk lokantasına -elbette döner de mevcut-. Alman arkadaş et döner aldı -burada genelde %100 kuzu ya da yüksek oranlarda kuzu eti kullanılıyor et dönerlerde Vedat Milor'u çatlatırcasına- yedikten sonra İngiltere'de kaldığı müddetçe en güzel yediği yemeğin bu olduğunu söyledi. bana kalırsa dönerde belli oranda kuzu eti kullanılmasına karşın hazırlanışından kaynaklandığını düşündüğüm birtakım sebeplerle tam puan vermedim, buna karşın çok lezzetli bulunabiliyor yabancılar tarafından.

  • candanag  (01.12.13 15:26:32) 
@candanag

gastenin ekonomi sayfasinda bi haber okuduydum seneler once:

alamanya'daki toplam doner satisi, McDonald's, Burger King ve KFC'nin hepsinin birden, alamanya'daki toplam satislarindan daha fazlaymis...
  • compadrito  (01.12.13 15:37:42) 
@darknum_

images.teamsugar.com

piyasayi kasip kavuran bu "Greek Yogurt"un sahibi 40 yasinda bi Turk biliyosunuz.

Bu cumleye itiraz ediyorum:

"Bir kere dünyanın her yerinde bizim bildiğin döneri kebap adıyla satıyorlar."

Doneri gyro ya da shawarma adiyla satiyolar. Shawarma kulaga tanidik geliyo. Neden? Cunku "cevirme" kelimesinin, Arapcalastirilmis hali.
  • compadrito  (01.12.13 15:41:38 ~ 15:45:47) 
@darknum_

O zaman siz o cumlenizi dunyanin her yerinde yerine Avrupa'da diye degistirin,

ben de cumlemin basina, Amerika'da ibaresini ekleyeyim...

Amerika'da doneri, gyro ya da shawarma diye satiyolar. Gyro da, Yunanca doner demek heralde, jiroskoptan kopya cekiyorum. Shawarma'nin etimolojisi burada anlatiliyo zaten:

en.wikipedia.org

evet, o adam, o sirketi satin alinca, bi dusunmustur heralde. ben bu sirketi Greek yogurt olarak mi devam ettireyim? Yoksa Turkish yogurt olarak diye mi? diye...

Ortalama bi amarigaliya Turkish yogurt deseniz, bel bel bakar suratiniza. Greek yogurt biliyom da, Turkish yogurt bilmiyom, Turkish coffee olmasin sakin o? der.

Bizim uyanik Turk de bu gercegi gordu ve bu sene 1 milyar dolar ciro yapti.
  • compadrito  (01.12.13 16:09:16 ~ 16:15:21) 
@fayfim

sayin hocam, benim en cok icerledigim nokta ne biliyo musunuz?

Gulluoglu'nun once Brooklyn'de sonra Manhattan'da yer acip, onceleri adam gibi baklavalar satip, baklavanin ne olup ne olmadigini butun New York'a gostermesinin ardindan, simdi isi berbat etmis olmasi.

Baklavalar Istanbul'dan ucakla ve "soklanmis" olarak geliyo ve serbetini New York'ta dokuyolar. Ama o serbetin icinde ne var cok merak ettim bu en son gittigimde.

Istanbul'da, Kanyon'daki Saray'da bi kaymakli ekmek kadayifi ismarlama gafletinde bulunmustum, tek bir catal aldiktan sonra, aynen biraktim. Garson sordu, nooldu diye. Bunun icinde seker yok, ben bunu yemek istemiyorum dedim. Cunku cayir cayir yandi dilim bogazim. Ekmek kadayifi mi yiyon, dayak mi yiyon belli degil.

Manhattan Gulluoglu'na en son aylar once gittim. Bu ne la? dedim. Karakoyle ennn ufak bi alakasi bile yok.

Bize (bkz: insülin direnci/@compadrito) diyon, gendin datlilari löp löp yutuyon diyebileceklere not: Senede bir ya da iki defa yiyorum. Onda da basima bunlar geliyo...
  • compadrito  (01.12.13 16:23:56 ~ 16:24:40) 
@compadrito

bir tanıdığımın tanık olduğu bir olayı anlatayım. adam dönerciye gidiyor. kendisinin önünde bir alman çocuk döner istiyor. usta döneri hazırlarken arkadaki dükkan sahibi türkçe sesleniyor. bütün eti koyma, çocuk o yiyemez zaten.

bütün bu sıkıntılar da temelde bizimkilerin bu bakışından çıkıyor işte. yarım et koyuyorsan yarım para al o zaman? ama yok işte. çakallık peşinde koşmaktan dolayı aslında kaybediyorlar.
  • fayfim  (01.12.13 16:56:42) 
Haci Omer Sabanci ne demis sayin hocam?

"Hilekarlik ahmaklik, gurur essekliktir!"

Gavur da, "Honesty is the best policy" demis. Sark kurnazi geri zekalilar! Herkesi kor, alemi sersem sanirlar...

"Yemeyenin malini yerler, adina keriz derler"

Biz pazarlamayi ve iyi ahlakli ticareti bilmiyosak, elin oglu, alir o ati ve Uskudar'i gecer gider.

Bize de hayiflanmasi kalir iste boyle...
  • compadrito  (01.12.13 17:07:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.