[]

Evrim Teorisi: Realite mi Yoksa Uydurmasyon mu?

Arkadaşlar öncelikle evrime karşı herhangi bir önyargım olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Tüm samimiyetimle soruyorum bu soruyu. Umarım siz de aynı şekilde cevaplarsınız..

Biyolog, doktor ya da antropolog değilim. Bu yüzden olaya tam anlamıyla hakim değilim.

Şimdi evrim dediğimiz olay, -yanlış anlamadıysam- zaman içerisinde canlıların çevrelerine uyum, adaptasyon için geçirmiş oldukları değişim, evrilme.. Peki bu değişime kim karar veriyor? Yani bünye, birey, canlı bir değişim ihtiyacı hissediyor ve bu değişim ne şekilde gerçekleşip bir sonraki kuşağa aktarılıyor. Genlerdeki bu değişim nasıl bir sonraki evreye aktarılıyor. Ve bu değişime canlının kendisi mi karar veriyor yoksa o farkında olmadan hücreler, dokular mı karar veriyor.

Bu konuda aydınlatırsanız beni çok sevinirim.

Not: aklıma geldikçe soruya ilave yapabilirim :/

 
değişimi yapabilenler yaşamaya devam ediyor. yapamayanlar geberip gidiyor, soyu kuruyor. bilinçli bir karar verme mekanizması yok. şuranın altını üstüne getir:

evrimagaci.org
  • zgrydn  (01.12.13 01:26:04) 
burada doğal seleksiyon devreye girerek, en çok iş gören yapıya sahip canlı hayatta kalıyor, diğerleri eleniyor ve en çok iş gören canlı çoğaldıkça kendisindeki üstün yapıyı üst jenerasyona geçiriyor.

mesela göz, ya da daha kalın deri, ya da daha kısa vücut gibi. coğrafyaya uyum sağlayan her etmen daha çok hayatta kalır. bu yüzden canlılar eşleşirken en güçlüler en güzelleri kapar (doğal seleksiyonun parçası)
  • thracian  (01.12.13 01:27:19) 
  • freebird5406_2  (01.12.13 01:27:39) 
tamam, doğal seleksiyon var. iyi ama benim bünyem "aga, hadi baş parmağımı uzatmalıyım, elimden ayırmalıyım" ya da "hacı artık çok fazla et tüketmiyorum, 20lik dişe gerek yok" diyerek nasıl engel olabiliyor ya da değişimi başlatabiliyor. benim anlamadığım kısım değişimin fiziksel olarak başlayıp bir sonrakijenerasyona değişimin genetik olarak aktarılabilmesi..


  • bilmemkacincinick  (01.12.13 01:31:41) 
  • zgrydn  (01.12.13 01:37:43) 
tum samimiyetimle cevapliyorum etrafimiz cehalet ile cevrili. evrim bilimsel bir olgudur. eger yonunuz bilim ise su anki dunyada genel gorus boyledir, nettir. anlamadiginiz noktalar varsa konu uzerinde milyon insan calisma vermistir, dolayisiyla 'bu uydurmasyon' demeden once okuyup calismalari anlamaniz gerekir.
anlamadiginiz nokta icin 'genetik varyasyon' ve 'dogal secilim' terimlerine bakacaksiniz. kolay gelsin.

  • f_d  (01.12.13 01:38:54 ~ 01:40:29) 
değişime kim karar veriyor ne demek? ''ay hadi değişeyim'' diye bir şey olabilir mi? doğa karar veriyor ona. çevreye uyum sağlama meselesi. hayatta kalma adına. seleksiyon, elenme üzerine bir değişim.


  • fekat  (01.12.13 01:41:08) 
evrime önyargılı değilim. bu soruyu öğrenmek için sordum. çevre koşullarına göre değişim başlıyorsa bünye bunu kendine nasıl entegre edip bir sonraki jenerasyona aktarabiliyor. yani bunu genetik kodlarına nasıl işleyebiliyor. bunu öğrenmek istiyorum basit bir şekilde.


  • bilmemkacincinick  (01.12.13 01:50:05) 
sana merak ettiğin konunun düşündüğün gibi olmadığı nasıl olduğunu anlayabilmen için de anahtar kelimeler verilmiş

(bkz: doğal seleksiyon) tabi bunu ekşisözlükten oku diye vermedim dikkat çeksin diye belirttim e hala soruyorsan
  • freebird5406_2  (01.12.13 02:13:03) 
  • tchuck  (01.12.13 05:18:14) 
Arkadaşlar tersten yaklaşmışlar. Canlılar çevrelerine uyum sağlamak için değişmiyorlar. Memeliler için konuşmak gerekirse, eşeyli ürediğimiz için her çiftleşmede iki farklı dna kombine olup bir tane dna ortaya çıkarıyor. bu sayede çocuklarımız farklı farklı olabiliyor. bu farklı özelliklere sahip çocuklardan uzun yaşayan, çok çocuk sahibi olanlar gen havuzunda daha çok yer tutuyor, genlerini sonraki nesile aktarıyor. örneğin ekvatora yakın yaşayan insanlardan koyu tenli olanlar açık tenli olanlara göre daha az cilt kanseri olduğu için hayatta kalma oranı daha yüksek. oysa kuzeyde yaşayanlarda cildin şeffaf olması daha işe yarar bir durum. bunun ötesinde rastgele mutasyonlar, dna kopyalanmasında oluşan hatalar gibi başka etmenler de var.


  • talemon  (01.12.13 08:47:04) 
Evrim adı üstünde teori, kanitlamaya çalışanlarla aksini iddia edenler var ama, böyle soyleyincede bu teoriyi geliştirmeye ömrünü vakfetmiş adamlara da haksızlık etmeyelim. Uydurmasyon mu valla Darwin duysa kemikleri sizlardi, o gemideki yolculuğu pek de iç açıcı olmamış, uydurmak için pek sebebi yokmuş yanii... Neyse COgitonunu özel sayısı var, darvin ve teorisi üzerine mutlaka bul, oku derim.


  • rn  (01.12.13 08:49:26) 
örnekle açıklayalım;
Şimdi güneşte bir patlama olsa ve daha zararlı ışınlar yaymaya başlasa ve beyaz tenlileri etkilerken siyahi arkadaşlara zarar vermese.

ben naparsam yapayım kendimi kurtaramam insanlık siyahi arkadaşlar üstünden yürümüş olur.

Ama birde esmerler ve açık siyahi arkadaşlar var. İşte belki onların bir kısmı hayatta kalabilir ve onlardan sonraki nesillerinde daha siyahi torunları yaşar beyaza yakın olanlar zamanla yokulur.

İşte bunlar hep darwin.
  • spy of soul  (01.12.13 13:25:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.