[]

Sinirsel zayıflık-Çabuk çökme

Öncelikle erkeğim.yaş 20.Bir erkek olarak bu kadar kırılgan olmaktan üzüldüğüm için bunu soruyorum.Cevap yazanlardan da ricam tamamını okusunlar çünkü o kadar düzenli yazmadım.
sorunum herhangi bir olumsuz olayda moralman çökmem bütün günümün üzgün geçmesi kafaya takmaktan uyuyamamam.Kastettiğim şey ciddi bi olay olmasa da bu durum böyle oluyor.
Başka bir sorunsa insanlarla tartışamıyorum.Hemen elim ayağım titremeye başlıyor.Ağlıycak gibi oluyorum.O yüzden sinirsel zayıflık yazdım.Yani bahsettiğim durumun korkaklık olduğunu düşünmüyorum.Sanki kavga çıksa birine yumruk atsam arkasından kendim yere düşerim gibi hissediyorum.En son ne zaman kavga ettiğimi hatırlamıyorum mesela.Önemli olan ne zaman ettiğim değildir tabii ama etmem gereken olaylar olsa.Vuramadım.O anda vermem gereken tepkiyi veremedim yıllardır.Bi tartışmada karşımdaki adam naparsın lan dediğinde vermem gereken cevabı veremedim.Geçen kaldığım evde içten içe bana kıl olan tip bile bile sabahın köründe müziği açıp uyandırdı beni.Napıosun lan kıssana şunun sesini demek dışında birşey yapamadım.Çevremdekiler biliyorki ne kadar kötülük de yapsa dalga da geçse o tepkiyi veremicem.
Sorun güçsüzüm dayak yerim de değildi hiçbir zaman.Sinirsel olarak kavga edebilecek durumda değilim.Küçük bir çocuğa bile vuramayacak durumdayım.
Ne çok takmışsın kavgaya diyen olucaktır sorun kavga değil.Yarın sevgilimle de tartışamayacam ben.Bundan kaçıcam.Bu durumdan kurtulmam şart
Kafayı yemek üzereyim bu şekilde yaşamak istemiyorum.Bunun için psikiyatriste de gittim malum giden varsa bilir direk depresif bişey vardır deyip antidepresanı dayadı.Ben zaten kendimi bildim bileli antidepresan kullanan insanım sorunum bu şekilde çözülmeyecek.
Bu sorun yüzünden kendimden nefret ediyorum.
Bu konuda bir fikri önerisi olan var mı?

 
hormonal bi problem var mı?

ağırlık çalışmanı tavsiye edebilirim, hem irileşmen özgüven konusunda yardımcı olur hem de artan testosteron seviyen seni daha "erkek" daha gergin ve hatta saldırgan bile yapabilir.
  • giderbey  (30.11.13 23:25:18) 
ruhsal bi probleminiz varsa bunu elbette psikologla görüşmeniz doğru olur. psikiyatriste gitmekle bi nevi hata etmişsiniz (dediğiniz gibi ilaç yazıyolar sadece). psikolog seansları hem daha uzun, hem de gerçekten sizi dinleyen ve yardım edebilecek biri var. böyle "beni psikologlar anlamaz, gitmem" tribine girmeyin, asıl geri kalan insanlar size yardım edemez böyle bir konuda. gelip buraya "yaa takma kafana yaa" diyecekler, bu da sana yardım etmeyecek.


  • nathanieltroy  (30.11.13 23:28:09) 
Başka insanlardan ziyade önce kendinizle çözmeniz gereken bayağı problem var gibi. Psikiyatristlere güveniniz kalmadıysa onlar yerine psikoloğu deneyebilirsiniz.
Bunun dışında zorlu bir spor, hatta dövüş eğitimi ve eşzamanlı olarak tiyatro ya da modern dans benzeri sahne sanatları eğitimi almanı tavsiye ediyorum, garip görünse de ikisi birbirini çok tamamlıyor, özellikle muay thai benzeri sporla modern dans.

edit: Bu arada spor, ağırlık, martial arts falan vücut yapıp özgüven kazanmandan ziyade harcadığın enerjiyle vücudunun ve beyninin gerginliğini atmasını, sakinleşmesini sağlıyor; sağlam kafa hakaten sağlam vücutta bulunuyor yani.
  • whoosie  (30.11.13 23:28:10 ~ 23:34:34) 
giderbey
sorun bu olmamalı.yazdığın gibi kaslı iri yarı bi adam olunca ne değişicek ki?sorunum özgüven değil.aa tartışırsam dayak yerim konusu değil.Elim ayağım titriyor biriyle tartışırken.Ağlayacak gibi oluyorum.Mesela ablamla bile tartışamıyorum ben.Konuya bu açıdan da bakınca sorun o değil gibi.
Hormonal bozukluk demişsin sanmıyorum.Ne kadar yüksek erkeklik hormonum vardır ölçtürmedim ama bildiğin heteroseksüelim hatta abaza sayılabilecek durumdayım.Yazdığım şeyler erkeklikle bağdaşmasa da bence cevap yazdıkların olamaz.
Bu arada saol cevap için
  • balllooon  (30.11.13 23:30:36) 
dostum,
kendi içinde bir mekanizma geliştirmişsin.Sinirlerin belli bir seviyeye gelince şak diye şartel atıyor ve o gerginliği koruyamıyorsun.Yani balonun havası kaçıyor ve balon, gergin duramıyor, sönüyor.Bu mekanizma yüzünden duygularını kontrol edemiyorsun.Belki de o tartışma anında olayların daha da kötüye gitmemesi için ya da karşındakini kırmamak için farkında olmadan geliştirdiğin bir mekanizma bu.(belki de olgun bir insan olmandan kaynaklanıyor;ama olgun insan aynı zamanda duygularını kontrol edebilen insandır., bu noktayı kaçırıyorsun.)Ya da "kavgada adamın ağzını burnunu dağıtsam elime ne geçecek, böyle bir zarar vermeye ne gerek var, kötü olmaya ne gerek var,sineye çekeyim, duymazdan geleyim " vb. tepkiler oluşturmuşsun kendi içinde.
Tavsiyem, yatağa uzanıp bir süre nefesine odaklan.Hiç bir şey düşünme.aklına gelenle hayali bir post it e "sen daha okuayamadan" yazılıp pırr diye havaya uçup gitsin.Böylece aklına peş peşe gelen şeyleri bile düşünemeyeceksin.
Sonra ulan ne yaşadım da ben böyle istemediğim bir ttum geliştirdim? yaşadığım hangi olaya yanlış bir anlam vedim de böyle bir insan oldum diye düşün.
O olayı tespit edebilirsen o ana git ve orada verdiğin anlamları istediğin şekilde değiştir.tespit edemezsen de sorun yok;Nasıl bir insan olmak istediğini düşün.
Her şey zihninin içinde bitiyor.Sen değiştiremezsen kimse bir şey yapamaz.

edit: çok ilginç, cevabı yazdıktan sonra nickinin balllooon olduğunu farkettim. Balon örneğini verirken bundan haberim yoktu
  • AWD  (30.11.13 23:32:34 ~ 23:35:16) 
balllooon

dostum yazdıklarının tamamını okudum özgüven problemin olduğundan yada kavgada milleti dövebilesin diye irileş demiyorum, ağırlık çalışmanın kazandıracağı ekstra özgüven ve artan testosteron seviyenin bu süreci atlatmana yardımcı olabileceğini düşünüyorum. aynada göreceğin bireysel gelişimin ve bişeylere azmedince başarabileceğini farkedebilmek yani. hormonlar da psikoloji kadar önemli emin ol.
  • giderbey  (30.11.13 23:38:04) 
Öncelikle cevap yazan herkese teşekkürler
psikoloğa gitmeyi uzun süredir düşünüyorum ama kafamdaki soru şu.Hayatımda şu bahsettiğim sorunu yaşayan başkasını duymadım.Psikolog da çözemiycek gibi hissediyorum.keşke gitsem de majör bilmemne eksikliği dese mesela.Ama demicek gibi.Zaten soruyu sormamdaki amaç da bu.Acaba bu tarz birşey yaşayan duydunuz mu çevrenizde?ve ne yaparak kurtuldu?Bunun cevabını almaktı

  • balllooon  (30.11.13 23:38:07) 
hocam bu psikiyatrliktan cok psikologluk bi durum gibi duruyo.

oncelikle, Daniel Goleman'in Duygusal Zeka kitabini, ders calisir gibi, anlaya anlaya, altini cize cize okuyun. Anlamasi zor kitap. Anlayana kadar, dusune dusune okuyun.

sonralikla, bu durum belki de bi avantaj.

cunku durumunuzu bildiginiz icin, kavgadan ve gerginlikten kaciniyosuz. Atalar, nur icinde yatalarin deyimiyle, ite dalasmiyosunuz.

Bizimki gibi macolugun yuceltildigi hastalikli bir cografyda, bunun adi, korkaklik, pisiriklik, erkeklik eksikligi gibi adlandirilsa da, uzun vadede dusundugunuzde, sizi koruyucu bi etkisi var. Bardagin dolu tarafina bakalim yani.

Selanik caddesinde yuruyorum, got kadar caddedir bilen bilir. Trafik tikali. Corolla'nin biri, kornaya abandi kulagimin dibinde. Corolla kornasinin ne lanet bi sey oldugunu da bilenler bilir. El kol yaptim, kulagimi gosterdim. Acti pencereyi, "Ne var lan?" dedi. "Kulagimizin dibinde kornaya basiyosunuz, yol acildi mi siz kornaya basinca?" dedim, "Baslatma lan kulaandan simdi!!!" dedi cami kapadi. ODTU sticker'i olan bi Corollaydi. Icinde de kel kafali 45 yaslarinda bi adam oturuyodu. Tahmin edebileceginiz gibi, kavga edemedim. (Ben de sizin gibiyim yani).

Sonradan dusundum, kapisini tekmeleseydim o aracin orda, noolurdu diye. Kapisini tekmelesem ve sonra da kacsaydim mesela... Herif araci birakip arkamdan mi kosacak o gobegiyle?

Ama bunlar saglikli dusunceler degil hocam. Ben de kavga edemedigim icin, ya arazi oldum, ya gerginliklerden uzak yasamaya calistim.

Pisirik miyim? Evet pisirikim. Bu bir eksiklik, eziklik sebebi mi? Tam da degil be! Ne elim kirildi, ne kafam kirildi, ne de karnima picaa takan oldu simdiye kadar!

Tanriya feryad'in girisinde obua ve timpani mi koymus Orhan baba? Ne bu yaa?

Neyse, ne diyoduk? Kucuk bi cocuga niye vuruyonuz ki zaten?

Gordugunuz uzere, "rasyonalizasyon" savunma mekanizmasini kullaniyorum rahatlamak icin.

Bu sebepten, kafayi yemek uzereyim, bu sekilde yasamak istemiyorum, cumleleri bana cok akillica gelmedi.

Ama ille de, "cevap verecem" diye kasiyosaniz, kick boks mu, yakin dovus mu gibi islere bulasir, belki de kendinize guveninizi kazanirsiniz. Ama riskli isler hocam.

Gerginliklerden uzak durmak, ite dalasmamak daha akillica sanki. Cunku atalar oyle demis... Anadolu bilgeligi hocam, 8 bin senelik kultur....
  • compadrito  (30.11.13 23:40:30 ~ 23:44:42) 
teşekkürler herkese.
yorumlar baya yardımcı oldu.şu psikolog işini zaten düşünüyordum da artık ertelemiycem.özelden veya konudan yazılanlarla da bu sorunu tek yaşayan ben değilmişim bunu öğrendim.Soruyu sorma amacım genel olarak buydu.

  • balllooon  (01.12.13 00:09:20) 
anlattığın durumlar anksiyete bozukluğu ile uyuşmakta. yazdıklarından da anlaşılacağı üzere problem olaylarda değil senin onları algılama ve yorumlama şeklinde.iyi bir psikoloğa görünürsen gerekli tedaviyi alırsın. bunun yanında bir sporla uğraşman başarı duygunu pekiştirerek benlik algını geliştirecektir.


  • kaygusuz  (01.12.13 00:17:08) 
benim bi arkadasim trafikte biriyle dalasti.

neymis, herif arkadan selektor yapip kornaya basmis, yol istemis.

durmuslar bunlar tabii. el kol hareketleri once.

sonra, adam buna vurmamis bile, sadece sarilmis ve birlikte yere yuvarlanmislar.

nooldu biliyonuz mu? arkadasimin ayaginda o yere dusmeye bagli "fibula alt ucu parcali kirigi" oldu.

ac-cayip boktan bi kiriktir, ameliyat gerektirir.

ameliyat oldu, bilmem kac ay alcida kaldi.

eminim tam olarak iyilesmemistir o ayak...

Benle dalga gecenin uzerinde pek durmamayi ogrendim zaman icinde. Cunku dalga gecenin bi ezikligi, eksikligi var. Zavalliligi var. Yoksa niye dalga gecsin? "Hasta!" diyip geciyorum icimden...

Haksizlik yapan, dolandiran oldu. Hep bu naifligin getirdigi seyler tabii. Allah'a inancim TAM oldugu icin, dolandirana hukuk disi seyler yapamadim. Yapsam belki de basim daha fazla belaya girecek, daha fazla yipranacaktim. Sadece evine bi haciz gonderebildim, daha fazla masraf ederek. Odu bokuna karisti ama ben parami gene alamadim. Cunku ulkede, dolandiricilari koruyan bir sistem var. Adalet, hak yok! Naapiyim? Butun bi omur bu dertle, bu lanetle yasanir mi?

Unutmaya karar verdim. Bi de Allah'a havale etmeye.

Siz iyi bi insansaniz, kalbiniz temizse, size yapilan haksizligin, kotulugun acisi, fena cikar. Yukarida Allah var hocam. Size, bana, sahdamarinizdan, sahdamarimdan daha yakin.

Uzun vadede ben kendimi sansli buluyorum. Benim basima boyle boktan bi sebepten, "fibula alt ucu parcali kirigi" gelme ihtimali cok daha az. Cunku trafikte taciz eden olursa, bulasmiyorum, cekilip yol veriyorum. Belki biliyosunuzdur, ABD'de yasiyorum. Burada "defensive driving" diye bi kursa gittim.

Kursta adam, resmen, "yol hakki size ait olsa bile, ASLA, hakkinizi gasp eden surucuyle dalasmayacaksiniz, yol vereceksiniz" diye ogretiyo.

ABD bu isin ilmini yapmistir. Yol uzunluklarini ve otomobil miktarini bizimkiyle kiyaslarsaniz...

Ise bu acidan da bakin hocam...

Kendi pisirikliklarimi anlatarak, belki bi kisiyi bi beladan korumus olurum.
  • compadrito  (01.12.13 00:26:33 ~ 00:28:25) 
Abi o sorun bende de var lütfen benimle iletişime geç. instagram- kidinaxx

ve ya telefon numaram 0507765823
Azerbaycan numarası.

Beraber sohbet ederiz konuyu inceleriz geçmişe bakarız belki aynı şeyleri yaşamışızdır travma olmuştur felan.
  • qaqa  (02.11.22 15:58:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.