[]

azeriler türkiye türkçesi hakkında ne düşünüyor?

biz, yani en azından ben azerice televizyon kanallarına bakınca % 90 kadarını rahat anlıyorum. onlar da muhakkak bizi anlıyor olmalı bizim kadar. ama doğruya doğru, isterseniz buna kibir diyelim, türkiyede insanlar azericeyi komik buluyor. özellikle azerbaycanda bulunmuş veya birkaç azeri tanımış olanlara soruyorum; türkiye türkçesinin onlara nasıl geldiğini merak ediyorum. mesela yazın ingiltere'de birkaç amerikalıyla konuştuğumda ingilizlerin aksanı onlara garip gelse bile biraz daha doğru ve güzel olduğunu söylemişlerdi. ingilizlerse genelde amerikalıların ingilizcesi için çok da iyi şeyler düşünmüyor. azerilerin bizim türkçeyle arası nasıl?




 
Ben kendi görüşümü söyleyeyim bizimki türkçenin kibarlaştırılmış hali. Asıl türkçe bence azerilerin konuştuğu türkçedir.


  • yazgisiz infaz  (30.11.13 21:52:29) 
benden daha iy bilenner duzeltsin yannis biliyosam:

ingiliz aksaninin ABD'de durustlukle bi iliskisi var. bi adam British accent konusuyosa, o adamin abidik gubidik olmayacagina dair bir inanis var. yaniliyosam soyleyin ama...

Ilber hoca dediydi ki, komsularimiza Azeri demeyin, aliniyolar. Azeri, Azerbaycan'da yasayan bir boyun adi. Hepsini birden Azeri olarak adlandirdiginizda, ayiboluyo. Guceniyolar. Azerbaycanli demeniz gerekiyo...

sorunuza cevap olmadi ama, idare edelim simdilik...
  • compadrito  (30.11.13 21:53:23) 
bizim sınıfta vardı bi tane. sormuştuk onlara da komik geliyormuş. en çok dalga geçtikleri şey de "anamın kılına bile dokunma" lafıymış mesela.


  • cilekli krep  (30.11.13 22:10:48) 
@compadrito "azeri" denmemesi gerektiğini bilmiyordum, teşekkürler. hızlıca kontrol ettim, öyleymiş hakikaten. kullanmam bundan sonra :)


  • nathanieltroy  (30.11.13 22:14:43 ~ 22:14:56) 
Azerbaycanda kaldım uzun süre. Komik bulma dalga geçme yok. Türkçe daha kibar geliyor diyorlardı.


  • kelepir  (30.11.13 22:40:47) 
yaşlı azerilerin türkiye türkçesini anlamadığını duymuştum biryerde. merhabayı bile bilmiyorlarmış bazıları


  • phoenixboy  (30.11.13 23:04:03) 
azeri lehcesinde bizde eksik olan, ses olarak bogazdan gelen fonetikler var. kapali e ve acik e gibi. veya cesitli h sesleri gibi.
kelimelere tonlamayi ve manayi verenin bu fonetikler oldugu dusuncesindeyim. ama turkiye turkcesi dedigimiz sey ozunde istanbul agzina kaydigi icin ve bu bogazdan gelen sesler 'dogulu' durdugu icin gunluk hayatimizda kullanmiyoruz. hata ediyoruz bence.
sonuc olarak yargisiz infaz +1
  • nax  (30.11.13 23:30:26 ~ 23:31:17) 
Bir çok Azerbaycanlı tanıdığım var. Hemen hemen hepsi değişik geldiğini ama komik veya kaba gelmediğini söylüyorlar. Hatta bir çoğu bizim gibi konuşmak istiyor ve seviyor.


  • creepy  (01.12.13 13:42:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.