[]

Fobilerle alakalı bir soru

Benim örümcek fobim var. Öyle böyle değil, gördüğüm zaman ağlıyorum, o ortamdan kaçıyorum, aklımı yitiriyorum. Bardakla mesela tutulsa, o bardaktan ömrüm boyunca su içemem, direkt çöpe atılır. En büyük kabuslarım da örümceklerden yana. O gece kabus gördüysem rüyamda mutlaka dev bir örümcek vardır. Bir keresinde rüyamda duvarı kaplayan kocaman bir örümcek vardı mesela. Çocukluğumdan bu yana travmatik olarak nitelendirebileceğim bir olay da yaşamadım örümceklerle. Neden böyle olur insan psikolojisi? Sebepsiz neden örümceğe takık olur? Örümcek oyuncaklarına da mesela tahammülüm yok.

Psikolojiden anlayanlar beri gelsin.


 
sen etkilenmişsindir de unutmuşsundur. biri küçükken sana örümceklerle ilgili korkunç bir hikaye anlatmış veya televizyonda gördüğün bir sahne aklına kazınmıştır.

türkiye'deki hiçbir örümcek öldürecek ya da kalıcı bir hasar bırakacak kadar güçlü değildir. ben kalkıp elime alırım örümceği. ama bu hareket içgüdüme terstir. çünkü insan içgüdüleriyle dünyaya gelir. senin korkman, refleks göstermen normal fakat ağlaman, evden kaçman anormal.
  • thracian  (29.11.13 13:03:40) 
Bende de eskiden yoktu ama böcek korkusu oluştu. Örümcek ya da böcek yerde gördüğüm an, ayaklarıma gelecekmiş diye acayip korkuyorum.

Gece yarısı mutfakta minik örümcek görüp, çığlık atıp sandalye üzerine çıkmışlığım var ama çıplak ayak olduğumda böyle oluyor hatta ayağımın ucuna basarak yürüyordum o derece. Kaşınma hissi geldiğinde ayağıma böcek mi falan diye korkuyodum falan... Fobi yani. Ama ben abartmıyorum o kadar hani rahatsız edici değil.

Sadece ayağıma gelicek diye korkuyordum böyle kımıl kımıl :D

Sendeki daha fazlaymış ama. :)
  • barbara herhalde barbara manken olan  (29.11.13 13:33:11) 
FAT mı TAT mı öyle bir teknikle bu gibi fobilerden kurtulmak mümkün. Bir araştırın, kabusunuzdan kurtulun derim.


  • SiyamkedisiZorro  (29.11.13 14:09:27) 
Travmaya dayalı bir şey söz konusuysa EMDR terapi yöntemini, eğer travma geçmişiniz sonucu ortaya çıkmamışsa bilişsel davranışçı terapi öneririm. ikincisinde fobiler için kullanılan sistematik duyarsızlaştırma ve mazur bırakma (exposure) bu fobinizi yenmenize faydalı olabilir.


  • cupid of hatred  (29.11.13 15:02:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.