[]

Annenin oglunu kiskanmasinin psikolojide adi?

Turk annelerinde oldukca fazla gorulen bu olayin psikolojide adi var midir? Oedipus kompleksi degil sanirim cunku o oglanin hissiyle alakaliydi.

Yani kadin, kocasindan goremedigi ilgiden oturu, oglunu surekli beraber oldugu kizdan kiskanma durumu icerisinde olmasi.


 
www.hurriyet.com.tr

psikolojideki adını bilemiyorum ama, öyle bir durum yok denince, neler var demeden geçemedim.

Edit: ustteki yazi silinince havada kalmis biraz.
  • passive aggressive  (28.11.13 11:58:05 ~ 12:35:21) 
Olay karışık. Jocasta Kompleksi var (Oedipus'un annesinin adı Jocasta) ama bu biraz daha bilinçli cinsellik gibi.
en.wikipedia.org
Tam olarak, aşırı korumacılığı karşılamıyor, tamamen cinsel dürtüler ile ilgili.
Zamanında yaratıcı anne sendromu diye bir şey okumuştum, biraz Freudien, biraz Jung'dan esintilerle yazılmış. Özetle, baba anne birlikteliği orgazma yatkın değilse, zamanla anne içinde biriken boşaltamadığı enerjisini çocuğa kitler ama tabii ki çocuğa cinsel yaklaşamaz ve dolayısı ile çocuğa korumacı bir sevgilisi gibi davranmaya, kocasına da çocuğu gibi davranmaya başlar diye. Okuduğum kitapta buna yaratıcı anne sendromu diyordu. Anne erkek çocuğunu "Ben doğurdum dolayısıyla ben yarattım." der, bunla da şu garip sevgili enerjisi birleşince, oğul başka bir kadın ile sevgili olduğunda sanki aldatılıyormuş, sevgilisini elinden alıyormuş hissine kapılır. Bu şekilde anlatıyordu, buna da yaratıcı anne adını vermişti.

Edit: Böyle durumlar var. Sorunlu falan kesinlikle değilsin. Toplumlarda babanın kıza, annenin oğla düşkün olması çok yaygındır. Bu da çoğunlukla cinsel değil, aşırı korumacı ve üstüne düşmeci bir tavırdır. Yüz küsur yıllardır insanlar bunları çalışıyor zaten, bu var da neden var diye. En azından Freud'dan beri kah onu destekleyen, kah onu tam karşısına alan bir ton teori var ama özel isim ile adı konulmuş değil ve bu doğrudur diye bir şey yok. Bu teorilerin hiçbiri sonuca ulaşmış değil. Sonuç olarak bu var ve çalışılan bir şey.

Edit2: Freud derken onunla başlamıştır demiyorum ama onunla birlikte popülaritesinin ve halka inişinin arttığı kesin.

Edit3: Burada bir ad arayışında olduğunu düşündüğüm için bu okuduğumu uzun uzun anlattım, çünkü bir tek onda bu olaya böyle bir ad veriyordu.
  • aychovsky  (28.11.13 11:58:58 ~ 12:11:00) 
Psikolojide bu tip durumlara tek bir isim vermektense ilgili gelenekte yeri araştırılır. Yani mesela psikoanalizde phallic evre oedipus kompleksi gibi. Fakat psikoanaliz dışında bir dolu gelenek var, cognitive behavioral vs. Psikoanaliz kökende ilk beş yaşa bakar. Ama dediğim gibi kişinin hayat hikayesine bakılır, hımm sen oğlunu kıskanmışsın sende şu var demek çok saçma. Nedeni, geçmişi, öyküsü, şimdiki zamanda temsili falan değiştirir yani kısaca.


  • shadow journal  (28.11.13 11:58:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.