[]

ücretsiz fazla mesai süresi

Bizim iş kanuna göre, çalışan her ay x saat süre ile ücretsiz fazla mesai yapabilir tarzı bir madde var mı? Yani kabaca, çalışan her ay x saat bedava mesai yapar, sonrasında saatlik ücretinin y katını saat başına mesaiden alır gibi bir olay var mı?

Yoksa 1 saat bile olsa çalışan fazla mesai ücretini alıyor mu yasalara göre?


 
valla ben her mesaiye kaldığım saatin parasını alıyorum.
Akşam 8 den sonra ise 2 kat gündüz ise 1.5 kat yazıyor.
Normal mesaim yemek dahil günde 8 saat.
  • basond  (27.11.13 12:02:46 ~ 12:03:14) 
Fazla çalışma ücreti
MADDE 41. - Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
  • falafila  (27.11.13 12:04:17) 
Hayır öyle bir madde yok. Yalnızca çalışanın en fazla ne kadar fazla mesai yapabileceğine dair(kendi onayıyla) bir madde var. ÜCretsiz fazla mesai diye birşey yok. Yaptığınız 1 saat fazla mesainin ücretini dahi 1.5 katı olarak ödemek zorundadır işveren.


  • dahili meddah  (27.11.13 12:05:01) 
öyle bir madde yok, ücretsiz mesai yasak. ücretlisinin de yıllık sınırı var.
aylık ücrete dahil olan haftalık çalışma süresi azami 45 saattir.

  • nereye bu gidis  (27.11.13 12:06:06) 
çalıştığım işte borçlar kanununa tabi değiliz. Mesai ücreti, resmi tatil falan hepsi yalan. Anca o şekilde almazsın.


  • pln  (27.11.13 12:08:02) 
haftalık ortalama 45 saat olacak.
max 4 aya kadar ortalama alınabiliyor.
günlük 11 saati geçmemek koşulu ile haftalık ortalamada 45 saat tutturulduğu sürece sıkıntı yok. (yani o gün 10 saat çalıştın diye fazla mesai ödemeyebilir eğer ortalamada dengeyi tutturuyorsa)
bir de yıllık limitler de var, hatırlamıyorum kaç idi.
istisnalar kaideyi bozmuyor tabii.
  • neyleyim  (27.11.13 12:10:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.