[]

iphone'un pahalılığı sorunu

neden türkiyede bu kadr pahalı sadece vergiler mi distribütör anlaşmasının iyi olmaması mı apple'ın siklememesi mi?

diğer telefonların yurtdışı fiyatlarıyla yurt içi fiyatlarını karşılaştırıyorsun arada her telefonda aşağı yukarı bir fark var ama apple da bir uçurum oluşuyor. bu konu çok tartışılmıştır ama o başlılar içinde çok farklı tartışmalar var.

teşekkürler.

 
çünkü insanlar satın alıyor. ne kadar talep varsa fiyatı da o kadar yüksekten çakıyor adamlar. insanlar almasa düşer.


  • fayfim  (23.11.13 23:58:58) 
arz talep dengesi elbetteki etken ancak;

bizim gibi üretmeyen -özellikle de teknoloji üretmeyen- ülkelerde dış ticaret açığında uçurumu daha da açmamak adına bu tip "lüks" ürünlerde vergi yükü artırılır. ha bu durum dış ticaret açığına iyi gelir mi? hayır.

bu tip ürünler hangi ülkelerde ucuzdur?

1. icat eden ve üretimi yapan ülkelerde
2. dış ticaret açığı sorunu bulunmayan ülkelerde (petrol zengini arap devletlerinin bazıları da buna dahil)
3. talebin az olduğu yerlerde.
  • kosun lan mevzu var  (24.11.13 00:03:45) 
iphone aslında kdv ve ötv yüzünden pahalı. sonuçta bizde bunu 650 dolara alıyoruz üstüne %18 i %25i bindirince çokta fark olmuyor.

Asıl sorun amerikada ilk gününde bile belli bir maximumu aşmazken ilk haftasında bir bayi 3650 lira yazıp nasıl satabiliyor :)
  • terlikli cita  (24.11.13 00:07:26) 
iPhone ozelinde bu konuyu arz-talebe baglamak, paralel ithalatcilarin yaptiklari icin gecerli olur ancak. hepsiburada 3700 lira fiyat cekti iPhone 5S icin ve satti da muhtemelen cokca.

fakat, apple store fiyatlari mevcut kur ve vergi (kdv, otv, gumruk) sartlarinda gayet makul. (yurtdisindan alinca imei kayit harci ve garanti durumunu da goz onune alin)
  • fader  (24.11.13 00:27:45) 
teşekkürler

@terlikli cita neden diğer telefonlara göre daha pahalı demiştim. yani amerikada iphone 700$ ise galaxy 630$ oluyor ama türkiyede fark 1000 lira
  • hoot  (24.11.13 00:29:48 ~ 00:31:54) 
bir de dağıtıcı kim? biz iphone u avrupa üzerinden mi alıyoruz yoksa bağımsız mı?


  • hoot  (24.11.13 00:34:03) 
avrupa uzerinden mi derken?
apple'in turkiye'de sirketi var, dogal olarak. "Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi"
ancak avrupa (muhtemelen irlanda) merkezine bagli calisiyor.

siparisleri avrupa merkezine iletiyorlar. onlar cin'e gonderiyor ve siparisler direkt cin'den turkiye'ye geliyor. (tum ulkelerde ayni sekilde yani, cin'den dagitim yapiliyor)
  • fader  (24.11.13 00:38:50) 
amerika'da da pahalı arkadaşlar. nexus 5 350 dolar


  • qazwsx  (24.11.13 00:44:15) 
amerika'da vs de muadillerine göre ucuz değil. 100 dolar kadar farkla satılıyor bildiğim kadarıyla samsungun en iyi modelinden ya da htc den


  • rosencruz  (24.11.13 00:45:45) 
@fader evet kastettiğim oydu. yani türkiye de ki distrübütörü apple ile direkt pazarlık yapamıyor. yani bizim aldığımız iphone a avrupanın da karı biniyor.
türkiye distribütörü de diyor ki herkes koyuyo devlet elini sallamadan parasını alıyor millet de aldığına göre ben de koyayım diyor. oluyor telefon 2500 lira.

herkese teşekkürler

bir de suser/duyuru oranı acayip artmış herhalde protesto olunca burada yoğunluk oluştu. hoş, duyuru müdavimi suserlar çoğunlukta olsa da
  • hoot  (24.11.13 01:02:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.