[]

Bir ay Berlin'de Kalmak?

Bir ay süresince Berlin'de yaşamanın maliyeti ne olur?

Yaşamaktan kastım, her gün dışarıda bir öğün yemek, kalma masrafı, internet, ulaşım, ve tüm şehri gezip fotoğraf çekmek, geceleri de dışarı çıkmak, ve bir aylık sigorta masrafı ne olur?

Her biri için fiyat belirtirseniz sevinirim.

 
dışarda bir öğün yemek: 6-7€ (mcdonalds vs.)
su-kahve: 3-4€
gece 2-3 bira: 7-8€ desek
dışarıda yeme-içme aylık 500-600€ yaptı

internet & telefon: aylık 20€
konaklama: aylık 300-400€
ulaşım: aylık 70€ desek

>1000€ gibi bir masraf çıktı.
konaklama daha ucuza çözülebilir belki.

sigortayı bilmiyorum. seyahat sağlık sigortası adı altında 10-20-30€'ya yaptırılabiliyor sanırım eğer kastettiğiniz oysa.

Not: ben berlinde değilim. gelmesi olası diğer cevapları daha bir referans kabul edin benimkindense.
  • neyleyim  (21.11.13 11:20:41) 
sigortadan kastım oydu evet.

konaklama için yurt hostel vs nasıl olur?

dışarıda yemek işini de dünya mutfağı olarak denemek istiyorum aslında, berlin için o konuda gayet iyi diyorlar.

bir de berlindeki iyi kahveciler kimlerdir bilen eden varsa?
  • bad motherfucker  (21.11.13 11:27:15) 
şimdi sigorta hariç bahsettiğin herşey göreceli, istanbuldaki gibi, nasıl yaşadığın ve yediğine göre herşey dahil 500 euroya da çıkarsın 2500e de.

aylık sigorta pahalı değil, gelmeden garanti denizbank gibi bir bankada veya bir acentede yaptırabilirsin. kafan rahat olur. 100 lirayı geçmez kanımca.
kalma masrafı göreceli, geceliği 10 euro ile 40 euro arasında değişir ortalama yerler. bir döner ortalama 3 euro, curry wurst 2.5 euro. Kudamm, potsdamer platz, unter den linden, checkpoint charlie gibi turistik yerlerde konaklama yeme içme herşey pahalı. schöneberg, kreuzberg, prenzlauerberg, friedrichshainda ucuz/uygun.
Kreuzberg, prenzlauerbergde bir barda bira ortalama 2.5-3.5 euro arası. Bunun dışında kalacağın yerde mutfağın olursa, hergün döner yemesen güzel olur. marketlerde gayet güzel ucuz hazır yemekler var, türkiyeye göre 10bin kat daha çeşitli. market olarak kaisers, edeka, rewe pahalı; lidl, netto, aldi ucuz. Türk marketlerinde belli şeyler uygun, belirli şeyler çok pahalı.
dışarıda yiyeceksen dediğim gibi hergün döner yeme; falafeli, sushisi, pizzası , salatası, schawarması, gyrosu, schnitzeli, piliç çevirmesini ucuza ve lezzetli bulabileceğin bir şehir burası. ama dediğim gibi nasıl yaşadığına bakıyor hepsi. içme sıçma bar olayını kafaya takma, türkiyeden daha pahalıya gelmez. fotograf çekeceksen, ya bir aylık metro kartı al uçaktan inince havaalanında, ya da bisiklet bul/kirala. havalar şu ara epey soğudu bisiklet için, ama 12 ay kullananlar var, şehir düz. bisikletle şehri daha iyi anlar, köşe bucağını daha rahat görürsün.
en önemlisi kalacak yer. gelip giden, süreli kalan turistlerin akımından dolayı , ev derdinden berlinliler de müzdarip. adamlar evlerini kalıcı yaşayana vermek yerine 2-3 katına turistlere kiralıyorlar kısa süreli.
wg-gesucht.de ye bak belki istediğin aralığa bir zwischenmiete bulursun uygun (ara kiralama), airbnb 'ye bak belki uygun birşey bulursun.
ama aradığın evde yemek yapacak bir mutfak ve internet, ısınma, elektrikin içinde olmasına dikkat et. 30günün tamamı dışarıda yesen bile, kahvaltıyı evinde yapman bütçeni ciddi rahatlatır.
  • cismek  (21.11.13 11:30:50 ~ 11:35:29) 
@cismek falafeli, sushisi, pizzası , salatası, schawarması, gyrosu, schnitzeli, piliç çevirmesini ucuza ve lezzetli bulmak niyetim zaten.

bisiklet işini ucuza çözebileceğime inanıyorum. görece turistik olmayan mevkilerde ucuza nasıl kalırım peki biri yol gösterebilir mi? düz kiralama gibi değil de daha hostel vs gibi? yoksa o topa hiç girmesem mi?
  • bad motherfucker  (21.11.13 11:35:37) 
bisikleti, kleinanzeigen.ebay.de den bakıp , elemanla konuşup gidip alabilirsin. ya da bir pazar günü mauerpark'dan. zwischenmiete ve airbnb normal bir kiralama değil zaten. çok uygun fiyata çok düzgün ev, oda, stüdyo daire bulabiliyorsun. geceliği 15 eurodan hostele 450 euro verip sarhoşlarla dolu yatakhanede kalacağıma, aynı para ya da daha ucuzuna birinin evini kiralamayı/ evinin bir odasında kalmayı tercih ederim. Berlin/ Amsterdam gibi büyük şehirlerde güzel hostel anıları yaşayabilir, güzel insanlarla tanışabilirsin her hostel gibi. Ama eğlence oranı yüksek olduğundan, yatakhaneye gecenin her saati bağır çağır sarhoş dönenlerden uykun yalan olur her akşam.


  • cismek  (21.11.13 11:44:17) 
cismek +1

ayrı oda kiralarsan mutfağı kullanarak yeme içme maliyetini düşürürsün.
  • merhum  (21.11.13 12:53:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.