[]

iş kazası - şirket sıkıntı çıkarıyor, ne yapmalı?

abim bir güvenlik şirketinde çalışıyor. kendisi otomasyonda, yani bölgenin kameralarının denetlendiği, ekranların olduğu odada oturuyor normalde. görevi o. görev yerinden koridora çıktığında müdürünü dövdüklerini görmüş. yaklaşık üç kişilermiş. aralarına dalıp yumruk sallamış. koridorun dar olmasından ötürü birkaç yumruğu duvara gelmiş. olay yatıştıktan sonra sağ elini kullanamadığını farketmiş, bir süre sonra sişmiş, hastaneye gitmiş.

doktor üç parmağının kırıldığını söylemiş, doktorun tabiriyle parmakların denk olması-senkronize çalışması için kalan ikisinide doktor kırmış, sağ eli tamamen alçıda şu anda. 45 gün alçıda kalması gerekiyormuş.

abim hastaneden rapor alıp şirkete gittiğinde şirket maaş konusunda vereceklerinden emin olmadıklarını söylemiş. belli olmaz, bilemeyiz gibisinden şeyler demişler. yani bildiğiniz şirket yamuk yapıyor. bu şirkette öyle küçük bir şirket değil, istanbul'un en büyük güvenlik şirketlerinden.

şimdi bunlar abimin bu 45 günlük periyodunda maaş vermeyi tamamen reddederse, kesin olarak vermeyeceğiz derse ne yapmamız gerek? hakkımızı nasıl arayacağız? sonuçta bu iş üzerinde gerçekleşmiş bir olay. iş dışında değil.

tecrübeli arkadaşlardan bilgi bekliyorum.

edit: şirket ismini sildim, sıkıntı falan çıkarabilir diye.

 
45 gün işe gidemeyecek mi? 45 günlük rapor almış olamaz. bildiğim kadarıyla 10 gün 10 gün veriyorlar istirahat sürelerini. yani istirahat süresince hak ettiği kazancı sgk'dan alır. sonrasında işine rutin devam edeceği için eskisi gibi iş yerinden almaya devam eder.

genellikle şirketler istirahatli de olsa maaşı tam verip sonrasında sgk'dan alınan parası personel getirip şirkete veriyor. onu kastetmiş olabilirler mi acaba?

yoksa zaten davalık.. gitsin iş mahkemesine hop gömçürsünler..
  • kafa koparan manyak  (19.11.13 14:40:18) 
Doktorda durumu iş kazası olarak bildirip, iş kazası tutanağı tutturmuştur umarım abin. Hukuki sürecin nasıl işlediğini tam bilmiyorum ama bu tutanağı tutturursanız tazminat alma hakkınız bulunuyor. (iş güvenliği kursundan öğrendiğim kadarıyla)


  • hottamale  (19.11.13 14:45:21) 
kafa koparan'ın da dediği gibi; çalışan rapor aldığında zaten sgkdan parasını alıyor raporlu olduğu dönem için. yalnız bu ücrette maaşa kıyasla biraz kayıp oluyor diye biliyorum. onu kastetmişlerdir. yani "maaş veremeyebiliriz" demişlerdir.
raporlarını ucuca almayı unutmasın.

  • neyleyim  (19.11.13 14:50:06) 
Abin hastane işlerini şirketle senkronize yapmadı mı? ki sanki haberleri yokmuş gibi davranıyorlar. Hiç bir şey olmasa patronu kollamış. Dava edilebilir ama önce adam akıllı şirketle konuşmak gerekir. Baktınız olmuyor eldeki delillerle dava açıla bilinir.


  • ayazkan  (19.11.13 15:12:19) 
@kafa koparan manyak kırık, ameliyat vs vs gibi durumlarda heyet raporu verilebiliyor hastaneler, ben 2 ay tek parça 2 ay tek parça olmak üzere 2 kere heyet raporu almıştım mesela bel fıtığı ameliyatından.


ödemesine gelince, iş yeri sana ödeme yapmıyor hiç bir şekilde, sen sskdan alıyorsun paranı, rapor parası normalde rapor bitiminden 15 gün sonra ziraat bankasına yatırılıyor, fakat 2 ay gibi uzun sürelerde ssk ile irtibara geçip, 1 ay 1 ay 2 taksit olarak almanda mümkün(hani madur olmamak için)

bu dediklerim normal durumlarda geçerli, iş kazası statüsünde olan durumları bilmiyorum.

tabi arkadaşların söylemiş olduğu şirket maaşını ödüyor fakat sen ssk dan alınca geri ödüyorsun falan, bunlarıda duymuştum, bazı firmalar böylede yapabiliyor, kendi insiyatiflerine kalmış.
  • killerbee  (19.11.13 16:34:26 ~ 16:37:16) 
hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar. yazdıklarınızı abime bizzat okutacağım. çok sağolun.


  • karisik hisli adam  (19.11.13 17:22:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.