[]

16 yaşındaki çocuk/ yorum tavsiye vs

Bir kuzenim var 16 yaşında.lise 2 ye gidiyor.çocuk ergenlik dedik yaş dedik hormon dedik ama artık baş edemiyoruz.bir de sizlere sorayım dedim hem içimi de dökmüş olurum,kuzen dediğim kardeşimle eşdeğer neredeyse çünkü.

Geçen yıl lise 1 e başladı bu çocuk a okulunda.bu okulda edindiği arkadaş çevresi sol-sosyalist-tkp falan.neyse bir baktık bu çocuk bulunduğumuz ilde tüm eylemlerde en önde pankartlarla .resimler fotoğraflar..hani ne var bunda diyenler için söyleyeyim ailesine göre normal değil bu ailesi muhafazakar öyle bir haberde de kuzen yine en önde görünce paniklediler sonuçta ilerisi için sabıka durumu falan bile olabilir yasadışı eylemlerden dolayı.bu okuldan almaya karar verdiler kuzeni ailesi.bu dönem çok riskli okul değişimi ama mecbur yaptılar çocuk da kabul etti.

Lise 1 in 2. Döneminde okul değişikliği yaptılar.buradaki arkadaş çevresi de ülkücü çıkmış.gelin görün bu kuzen ali kınık konserlerine gitmeye başladı abdullah çatlı kitapları okumaya başladı,ülkücü atkıları takmaya başladı..abdullah çatlı okuyor dedim ama bilgilenmek için değil direkt model almak için o yüzden belirttim özellikle.

Bu kadar keskin dönüşler ne kadar normal ? siyasetteki iki uç noktayı 1 yıl içinde en aktif olmak şartıyla yaşamak..

Bunların dışında çocuğu kullanıyorlar.annesi face ini kırmış bunun.mesajlarda görmüş şok olmuş.annesine ne diyorsa yalan söylüyor.misal kitap alacam diyor fazla fazla para alıyor gidip kızlara yemek yediriyor.şu arkadaşımla buluşacam diyor çıkıyor farklı arkadaşlarıyla görüşüyor.bu örneklerden sadece biri.babasına çok saygısız davranıyor babası maalesef umursamaz bir tip tüm yük annesinin omzuna biniyor kadın iki yılda yaşlandı.neyse sigara içiyor gizli gizli,arkadaşları kullanıyor dedim ya onların sigara masrafını da karşılıyormuş.ha ayda da 75 80 in altında telefon faturası ödemiyorlar bu çocuğun telefonunun.

Tüm bunları annesi face i kırıp telefonunu karıştırdığı için biliyor.daha önce defalarca konuştular ama fayda sağlamadı.şimdi annesi diyor ki acaba bunların hepsini biliyorum deyip söylesem mi face i kırdım mesajı gördüm diye.ya da telefonunu elinden alsam internetten uzaklaştırsam okulu tekrar değiştirsem de arkadaş çevresinden kopar belki diyor.

Ya arkadaş bıktık gerçekten böyle ergenlik olmasın anlatınca basit öründü gözüme ama inanın sabır bırakmadı kimsede.napılmalı ne dersiniz bu konuya,bu konuda ?

Okuyup da yorumlarını paylaşanlara özellikle çok teşekkür ediyorum.

bu arada belirttim mi hatırlamıyorum bu kuzen erkek.

 
cocuga cok baski uygulanirsa bir yerden firtlar. ustune dustukce azitir, aileden cikis yolu arar. muhtemelen kesinlikle baski yok ustunde gibi bir cevap vereceksin ama ici sadece onu yakar. cocuga yapilabilecek turlu turlu baski var. hele dayak mayak varsa kesinlikle cozumu disarida arar. annesi de, babasi da sefkatle yaklasmaliydi. bu saatten sonra sadece yaptigi o tip arkadasliklardan yara alirsa birakir bu isleri. ailesinin yapabilecegi bir sey yok derim.


  • beriberi  (18.11.13 19:15:19) 
siz model olsaniz ona? Siz anlatin siz paylasin. Dinleyecek ve örnek alicak insan ariyor işte besbelli kendisine. Solu da saği da sizden bilsin öğrensin. Lisenin bu tür şeyler için erken olduğunu siz söyleyin ona. Yeni bi okulda ortam yapabilmek icin parasini kullanmak istiyor. Buna da engel olabilirsiniz. Yeter ki aradigi rolmodel kisi siz olun, vakit ayirin, dinleyin, anlatin, gezdirin, okutun.


  • yns  (18.11.13 19:18:48) 
Abi çok sıkıntılıymış ya.

Sen alıp çocuğu kendi ortamına soksan falan? Arkadaşlarının yanına götürsen o ortamı görse biraz?

Aldığı parayı başka yere vermesi, sigara içmesi, x yerine y arkadaşıyla görüşmesi hatta bu kadar kısa zamanda bu kadar keskin görüş değiştirmesi normal. Ama normal olması kabul edilebilir olduğu anlamına gelmesin. Gerçekten çok üzüldüm şu anda.

Çok 'özenti' zamanları olduğu için kendi ortamına sok dedim ama tabi para sıkıntı değilse hemen psikologa falan gidin. Aslında bu tip çocukları dayaktan başak bir şey yola getirmez (çok ciddiyim) ama bekleyin biraz. Güzel güzel olmazsa zorla güzellik yaptırırsınız siz de.

Bazı insanlarda çok sıkıntılı oluyor ergenlik, senin kuzen de o insanlardan. Genelde yaş ilerledikçe düzeliyorlar ama riske atmamak gerek. Hazır özenti zamanlarındayken iyi şeylere özendirmeye çalış çocuğu.
  • nodrap  (18.11.13 19:19:53) 
Bir boks salonuna yazdırın. Ama salonda kick boks, muay thai, karate vb. başka branşlar olmasın. Ringi olan ve sadece boks eğitimi veren bir salona verin. Şu ana kadar boksa baş koyup da kötü alışkanlıklarından kurtulmayan çocuk görmedim. Her girdiği ortama uyum sağlıyors boksa başlayınca oraya da uyum sağlayacaktır. Sigara, düzensiz hayat, siyaset hepsi çocuk için azalır gider.


  • hiko seijuro  (18.11.13 19:20:00) 
@beriberi, bugüne kadar annesi tahmin ettiğimden çok daha fazla anlayışlıydı.bu konuda emin olun gerçekten hiç baskı yok.dayak zaten yok kesinlikle.ailelerimiz iç içe hani biliyorum aile yapılarını

@yns, çok konuştum bunla ben.gayet suyuna giderek anlayarak falan.o gün çok iyiydi annesiyle çok iyiydi yine.ama bildiğinden şaşmıyor.hatta arkadaşlarının bildiğinden şaşmıyor.annesiyle sıkıntı olunca beni arıyordu anlatıyordu ama bir yerden sonra yine kaçtı benden de.

@nodrap, arkadaş çevreme sokmam konusunda hiç düşünemedim bunu evet iyi olabilir aslında.
  • uzunuzunilgi  (18.11.13 19:20:53 ~ 19:27:24) 
Bu kadar keskin donusler yapmasi aidiyet hissi ile ilgili. Belli ki ailesiyle arasi berbat ve dogru yerin ailesinin yani oldugunu dusunmuyor. Bu nedenle yeni girdigi gruplara ait olmaya calisiyor o yuzden boyle kaliplasmis hareketler yaparak adapte olmus gibi hissediyor.

Ya telefonda oldugum icin yukari cik oku yaz tekrar yukari cik oku yaz zor oluyor. Burayi daha sonra editleyebilirim. Usendim simdi in cik falan
  • empati kuramayan psikolog  (18.11.13 19:26:08) 
beriberi +1
çocuk sosyal çevre, yakınlık, muhabbet vb. eksikliği çekiyor. Muhafazakar aile dmişsin, e zaten bu aile yapısındsn kaynaklanıyor. Bunu kırmak lazım, kurs vb. müzik aleti olabilir işte ilgisine göre. Muhtemelen siyasi gruplarla bağı da bu yüzden sosyalleşme/popülerleşme ön planda olma gibi şeyler, sabıka vb. korkmasınlar çünkü orada siyasi/toplumsal bir ideal için değil ortam muhabbet arkadaş çevresi için bulunduğundan sabıkalık bi durum olmaz. Endişeye mahal yok, biraz yazı çiziye meraklıysa dergi çıkarırlar broşür dzğıtırlar slogan atarlar falan, sabıkalık bi durum "onun için" zor yani anlattığın kadarıyla. Parayı da yedirirse yedirsin, arkadaşları kullanıyorsa bırakın kendi eşekliğinin farkına varsın, kendini kullandırmamayı öğrensin; harçlık sınırı koysunlar bütçeye göre fazlasını vermesinler yani yapılabilecek tek şey o.

  • dafaiss  (18.11.13 19:26:54) 
arkadaşlar ailesi muhafazakar ama kapalı bir aile değil görüş anlamında.şimdiye kadar denesin kendisi anlasın hatalarını dediler.ama artık kendisi için çocuğun geleceği için tedirgin oldukları için iyice tedirginliğe vurdular.
lise 2 de daha şimdiden 1 günlük devamsızlığı kalmış yani sınıfta kalacak misal.buna bile karışmıyolar artık kalsın belki aklı başına gelir diyolar ama öğretmen hatta öğretmeni geçtim müdürlere çıkışmak ne ya ? kadına daima daima şikayet geliyor

  • uzunuzunilgi  (18.11.13 19:32:14) 
oncelikle soyliyim, benzer bir hareketi annem o zamanin msn konusmalarimi okuyup bana yapmisti, sen boyle boyle yapmissin, boyle boyle demissin falan filan diye.. sirf bu yuzden annemle aramiz hala iyi degil, guven temelli hic bir sey kalmadi, ki aradan 7 sene gecti. ergen olarak ozel hayatina bu denli apacik girilince bir de hesap sorulunca cidden cok ama cok ofkeleniyorsun ve butun guvenin zedeleniyor. o yuzden tavsiyem annenin ben senin facebook una girip baktim, sen bunlari yapmissin demesini acikcasi hic dogru bulmuyorum. tamir edilmez bir hale gelebilir iliskileri.

bu derece müdahaleci olmayin, 21.yyda internetten uzaklastiramazsin bir insani, telefonu elinden alsan ne olacak? ikinci el telefon kac para, gider kendi bir tane alir? öbür okulda solcular varmis, bu okulda ülkücüler, bir dahaki vereceginiz okulda da kürt milliyetcileri, ateistler, feministler, cevreciler olur, her grup insandan cocugu ortamdan uzaklastirarak koruyamazsiniz. kaldi ki korumaniza gerek de olmayabilir. 16 yasinda bir insana 7 yas muamelesi yapmaya calisirsaniz daha cok ofkelenecektir.

bir hobi edindirebilirsiniz, gitar calsin, ne bileyim spor yapsin. sosyallesecegi alternatif ortamlar yaratilabilir.

ailesi muhafazakar olabilir ama cocugun kendi dunya gorusu kendi deneyimlerine gore sekillenecek. eger aileyle mumkun degilse, belki kuzenlerden biriyle, daha boyle abi abla yerine koyabilecegi biriyle kendi icinden gelerek paylassa ortam yumusar? anneyle de gereksiz yere gerilmemis olurlar. benim kuzenim ergenligimde bana epeyi yardimci olmustu mesela.
  • seker sey  (18.11.13 19:32:46) 
lise birin ortasında okul değiştirttiler? aferin onlara, kusura bakma ama iyi halt etmişler. ben de o dönem okul değiştirmiştim, iyi anlayabiliyorum adaptasyon sorununu. ilk okuluna tam alışmışken hop bambaşka bi çevre. bunun yerine çocukla oturup siyaset konuşmalıydılar. bu konuda da aynı yoldan geçtim. o kadar "yapma etme bizi yok sayıyorsun" dediler bi işe yaramadı ama oturup ideolojik tabanda konuşunca savunduğum düşünceleri içselleştiremediğimi fark ettim. keşke bunu yapsalarmış.

insan doğası gereği bir gruba ait olmak, kabul edilmek ihtiyacı hisseder. bu herkeste vardır. bazısı takım tutarak bunu giderir, bazısı okul kulüplerine girerek, bazısı siyasi gruba dahil olarak. önemli olan kendisini var eden şeyin bu olmadığını anlaması. bi ideolojik görüşün aktif savunucusu olmasa da arkadaşlarının olacağını, onu kabul edecek yaşıtlarının olduğunu anlaması lazım. ilgi alanı, yeteneği doğrultusunda resim, müzik, fotoğraf, spor kurslarına yönlendirin. başka arkadaş grupları edinebileceğini anlar bu şekilde.

yalan mevzusuna gelince. zorunda olmasa yalan söylemez. zamanında bu gece bensularla takılacağım dediğinde ailesi izin vermemiştir, zorluk çıkarmıştır çocuk da kabul edilebilir bir yalan söyleme seçeneğini keşfetmiştir. çocukla oturup konuşsunlar. bi komşu akraba görmüş filan deyip "bize bu konuda yalan söylemene gerek yok, biz senin gerçekte kimlerle nerede olduğunu bilirsek içimiz daha rahat olur, başına bir şey gelse seni nerede bulabileceğimi bilmek seni de güvende hissettirir" gibi şeyler söylesinler. facebookunu telefonunu kurcaladık deyip de onurunu kırmasınlar.
  • uepuey  (18.11.13 19:33:14 ~ 19:36:23) 
@uepuey, aile okul değişimini yapsak mı dedi çocuk da kabul etti.zorlama falan olmadı yani.yoksa o yaşta çok riskli bir şey maalesef evet.ama işte çocuk da istedi


  • uzunuzunilgi  (18.11.13 19:38:28) 
Herşeyden önce bu kadar keskin dönüşler çok normal çünkü etkilenme sürecinde , siz onu yine okuldan alıp cemaat'İn yanına verirseniz cemaatçi olur çıkar çocuk lise sona kadar böyle devam eder bu süreç(kendimden biliyorum okuldaki arkadaşlarım ülkücü ev çevresi radikal solcuydu) sonunda kendi kararını kendi verir kimse karışamaz.

burada sorun ailesine yalan söylemesi , sakın şifresini kırdığını söylemesin seni görmüşler gibi bir şey söylenebilir.

bir psikoloğa danışmakta yarar olabilir , çocuk spora yönlendirilebilir ve en önemlisi sakın sınav baskısı yapmayın tamamen kaybedersiniz.

bakın ben lisedeyken ailem bana okumaz gözüyle bakıyormuş (daha bu yıl öğrendim) yalan söylemezdim veya sigara içmezdim ama davranışlarım öyleymiş , şuan Birleşmiş Milletler saha asistanlığı yapıyorum Afrika'da görmediğim ülke neredeyse kalmadı , Türkiye'nin her yerini gezdim , düzenli bir ilişkim var ve üstelik daha çok gencim.

yani demem şudur ki ergenlik döneminde saçmalayan çocuklar daha sonraları adam olabilir.merak etmeyin sadece onu daha kötüye yönlendirmeyin ve yalan söylemesinin hoş olmadığını belirtin.kızlara yedirmeyen genç mi olur?bırakın gezsin dolaşsın sadece tutumlu olmasını öğretin .
belirli bir miktar verilebilir mesela.ama psikolog konusunu bir daha öneriyorum önemli bir konu.


Not: lise değiştirse ne olacak?ben 3 lise değiştirdim(hiç birisinden atılmadım üstelik sadece canım sıkıldı değiştirdim , üstelik üç lisedeki sınıf arkadaşlarımla da hala görüşmekteyim) ve sabit arkadaşlarım benim olabileceğim yere gelmeyi hayal bile edemez.çocuğu okumaya yöneltin o zaman lise değiştirmek gibi konular önemli olmayacaktır her yerde yeni arkadaşlar edinmeye bakacaktır.
  • colorwithnotexist  (18.11.13 19:48:52 ~ 19:51:03) 
aile okuldaki rehber öğretmenle irtibata geçsin yaş gurubunu çocuğun çevresini çevrenin hareketlerini daha yakından tanıyan o yaş psikolojisinden anlayan biri sonuçta doğru yaklaşım için rehberlik yapar.


  • aradim aradim yok  (18.11.13 19:58:06) 
çocuk para isteyince ne yapacaksın parayı diyen, arkadaşlarımla buluşacağım deyince hangi arkadaşlar diye soran, telefonun bilgisayarını karıştıran ebeveynin çocuğu sorunsuz olamaz. sorun derinlerde. hep kontrol ederek küçük yaşta kişiliğinin oluşmasına engel olmuşlar belli ki. hırpalanmadan bir şeyler öğrenemez.(ailenin hırpalamasından bahsetmiyorum.)
edit: asıl söyleyeceğimi unutmuşum. uzman yardımı şart. ekşi duyuru ile olmaz bu iş

  • dinsiz adam  (18.11.13 21:23:28 ~ 21:24:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.