[]

banka atmleri / para karsiligi

ekonomiden anlayan bir vatandas soruyor:

banka atmsindeki para yanarsa ne olur?
paranin karsiligi sudur deyip banka yeni kagitlar (para) mi elde eder ?

atm ye yuklenen para miktari kayitli midir? her para kayit altindadir ama su kadar yukledim gibi kayit var midir ?
asoşeytid pires

 
kayıt ediliyor yatırdığın paralar.


  • basond  (17.11.13 18:34:33) 
atm'deki para bankanın kasasından çıkan, bankanın muhasebe kayıtlarında tutulan paradır. bunun anlamı nedir? tabi ki kayıtlıdır. kağıt parayı bankalar basamaz, Merkez Bankası basar. Banka hesaplarında da atm'ye yüklenen paranın tutarı bellidir. atm'de şu anda kaç para olduğu, kaç para çekildiği online olarak banka kayıtlarına ulaşır.


  • bilmemkacincinick  (17.11.13 18:36:15) 
paranın yanmış olması seni bağlamaz kanımca. sen yatırdın mı yatırdın, hesabında da görünür bu ya da kimin hesabına, nereye yatırdıysan işte. senin kaybolan parandan da sorumlu olmalı banka, telafi etmeli o parayı.


  • devilred  (17.11.13 18:36:21) 
ulen ekonomi biliyoruz diye oylesine demedik. yoksa anneye anlatir gibi anlatin derdik. benim paramdan bahsetmiyorum. bankalarin para basmadigini da biliyorum cok sukur (:

soyle anlatayim bir banka butun kagit parasini x atm sine yatirdi. x atm si yandi. sonra ne olur bu hikayede ?
  • sparkle kiddle  (17.11.13 18:46:16) 
belki sigortalıdır atm ler o paralar.


  • basond  (17.11.13 18:48:44) 
atm'nin içindeki paranın an be an kaydı tutulur. ve bu kayıt yine doğrudan genel merkezdedir. atm zarara mı uğradı? içinde olması gereken paranın miktarı bellidir. buna göre de işlem yapılır.

bu kısımdan emin olmamakla beraber atm şirketi ile banka arasında bir protokol vardır mutlaka ve kayıp-çalıntı paralarla alakalı işlemler buna göre yapılıyordur. bankalar kendilerini sağlama alacaklarından iş atm şirketinin üzerine kalır diye düşünüyorum.
  • bilmemkacincinick  (17.11.13 19:13:24) 
Atm'ye para yüklenirken kaydı girilir. Normal sizin banka hesabınızdaki paranın sistem üzerinde görünmesi gibi ne kadar para var( kaç 20'lik kaç 50'lik gibi ayrı olarak) sistem üzerinde gözükmektedir. Ayrıca bankaların kasalarındaki para sigortalıdır. Bu sigortaya -ayrı bir limiti olmak üzere- Atmdeki paralar da dahildir. Yani bir yangın durumunda sigorta karşılar.
Kısaca sorunuzun cevabı; Atm'ye para yüklenirken sistem kaydı yapıldığı için evet kayıtlıdır.

  • machine head  (17.11.13 21:23:48) 
kimse.soruyu anlamamis.

diyelim ki bir bankanin kasasında 100 milyon tl yandı.

tamam sigorta var vs var orasi halledilir orayi anladik.

piyasadan bu kadar para eksildigi için merkez bankası tekrar basar mi?
  • ceycey e  (18.11.13 13:42:28) 
@ceycey e merkez bankası piyasadaki para durumuna göre bu parayı basabilir de basmayabilir de. banka kasasında duran para atıl paradır. yani işe yaramayan. bankalar kasalarındaki parayı sana, bana kredi vs. olarak vermek ister ki, o para üzerinden para kazanabilsin. yoksa kasada duran paranın bankaya pek bi hayrı yoktur.

bahsettiğin tutardaki paranın yok olduğu kanıtlanırsa bankanın ilk muhatabı sigorta şirketidir. kaldı ki ne banka ne de sigorta şirketi 100 milyon liranın bir arada durmasını istemez. banka, başka bankalara yatırır parasını. yani işletmek ister parasını. her ne kadar a bankası ile b bankası rakip olsa da karşılıklı olarak hesapları vardır ve o hesaplarda paralarını işletirler. paranın yandığı kanıtlanırsa merkez bankası piyasadaki 100 milyon lira eksilmesine önlem olarak parayı basacaktır..
  • bilmemkacincinick  (18.11.13 16:54:00) 
ceycey e derdimi yakalamış. sonuçta herkes diyorki kayıtlı. e tamam kayıttan çıktı para. ben bankanın derdinde değilim sigorta karşıladı ama dünya üzerinden 500 m,ilyon dolar gitti mesela. diyorum ki o kağıttır karşılığı vardır mantığıyla para mı basıyoruz yoksa banane kardeşim mi diyoruz?

daha farklı şekilde açayım soruyu belki birileri okur dolmuş beklerken yerde on lira gördüm almadım. o para kaybolur bence. o para piyasadan düştü. ama birilerinin kullanımına girebilirdi ama gitti.

anlayan yine anlayacaktır beni bakalım.
  • sparkle kiddle  (18.11.13 23:09:18) 
yahu bankanin atil para tutmak istemedigini biliyorum.?


asil soru şu. seri numaralari kayıtli devletin veya özel sektörün çok ciddi miktarda parası yansa, depo ve atmlerdeki paralar ayni anda elektirik voltaj hatasindan yansa,
merkez bankalarinin aynı seri numaralarda para basmasi mantıklı bir.çözüm olmaz mi
  • ceycey e  (19.11.13 01:46:10) 
Öyleyse yok ATM deki paranın seri numaraları kayıtlı değil. Para kayboldu sonrası ne olacak sorusu ise beni aşıyor=)


  • machine head  (19.11.13 17:58:52) 
biz bu işi çözemeyiz.


  • sparkle kiddle  (19.11.13 18:36:14) 
aynı seri numarada para basamaz Merkez Bankası. Belli bi miktarın altındaki kayıplar için de Merkez Bankası para basmaz. Çünkü para basmanın da belli bi maliyeti vardır. 100 milyon lira aynı yerde yandı, bitti, kül olduysa Merkez Bankası bu miktarı telafi eder. Bankanın sistemleri incelenir, o anda o kasada ne kadar parası olduğu belirlenir, paranın kesin olarak yandığı tespit edilebilirse parayı basar. tespit edilemezse, merkez bankası'nın enflasyon yüzünden para basma olayına pek sıcak bakacağını zannetmem.


  • bilmemkacincinick  (20.11.13 17:31:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.