[]

haram para ilişkisi

parayı faiz yatırıp bankadan faizini almak haram da

altına yatırıp yüksek değerden almak haram değil mi?

ne emek veriyorsun ki altında? alsana emeksiz para.

 
kirada aynı şekilde


  • allstar  (15.11.13 21:31:40) 
benim o konudaki ölçütüm enflasyon. 100 liram var 20 sene sonra 100 liram 100 lira olarak kalacak mı sanki ? en fazla 50 lira değeri olacak en fazla o da.

eskiden para birimi direk altın olduğu için muamma bence o. bir de biraz daha stratejik gibi. emin değilim ama bu konuda.
  • zazazaraeta  (15.11.13 21:31:56) 
bence saçma bi olay ki çoğu müslüman zaten dikkate almaz bunu(çevremde).

- bankaya yatırıp faiz geliri elde etmek mi?
- ev alıp kira geliri elde etmek mi?

ikisinde de para kazanırken emek harcamıyorsun. ve sorduğum köyümün imamı "faiz olmaz, ev olur" diyor.

faiz: para talebiyle-para arzının kesiştiği yerde oluşan paranın fiyatıdır.
  • cemiyetin unlu simasi  (15.11.13 21:35:06 ~ 21:43:10) 
aynen abi ev kirası da tamamen aynı mantık ve doğru düzgün açıklayamıyorlar. ev kirası da haram faiz haramsa.


  • baldur  (15.11.13 21:36:06) 
Ticaret olarak bakabiliriz bu konuya. Dinimizde ticaret yapmak yasak değil yani isteyen istediğini alır istediği fiyattan satar. Altını belli bir fiyattan alırsın, zamanı geldiğinde istersen satarsın, istersen saklamaya devam edersin.


  • yazgisiz infaz  (15.11.13 21:36:12) 
ticaretin helalliği riskinden gelir.altın düşebilir çıkabilir bilemezsin bence haram değildir.faizdeki paraya gelince bankaların insanlar üzerinden haksız kazanç sağlamalarına yardımcı oluyor ve bu işten kâr alıyormuş gibi oluyorsun. ( abartmış olabilirim )


  • hystarie  (15.11.13 21:44:27) 
iyi de ev kirası almakta nasıl haram bir yan olabilir ki?
sonuçta belli bir birikiminle ev alıyorsun, bu bir emektir. sonra da o evi kiraya veriyorsun. bence bunda yanlış yan yok.

  • bir fincan kahve ile film izlemek  (15.11.13 21:45:08) 
banka dediğimiz yapı, para talep edenlerle para arz eden insanları buluşturur. dolayısıyla bankanın da yaptığı ticarettir. risk, operasyon, alt yapı gibi şeyleri üstlenir ve tabi ki masrafını ve karını alır. tabi parasını kiraya veren de faizini alır. dolayısıyla insan üzerinden haksız kazanç sağlama gibi bir durum yok ama teoride yok:D

pratikte kredi denen olayın ülke politikaları neticesinde gelire göre orantısız tüketim amaçlı alınmak zorunda bırakılması, insanların bilinçli bilinçsiz tüketime yönelmesi vb. şeyler haksızlığa neden oluyor. yoksa iş fikri olup iş kuracaklara, ev sahibi olmak isteyenlere kredi sağlamanın bir sakıncası yok bence.
  • cemiyetin unlu simasi  (15.11.13 21:52:16 ~ 21:53:56) 
bence şöye bi düşünce vardır insanlarda.

altına para yatırıyosun. para cepten çıkıp altın cebe giriyor. sonra gidip altını bozduruyorsuni cebinden çıkandan fazla para alıyosun. burada senin karın var. zararın da olabilir tabi. ama başkasına giren çıkan yok.

ama bankaya parayı yatırınca, banka o parayı kullanıyor. kredi veriyor vs. yani olaya başkaları da dahil oluyor. bu yüzden haram.

fikir yürüttüm sadece.
  • elorelia  (15.11.13 22:16:22) 
emeksiz olan her kazanç haramdır, dolayısyla akıl yürütmen isabetli, bahsettiğin normal bir alıp satma işlemi de değil; serbest piyasa ekonomisinin doğası kaynaklı bir olay:
(bkz: riba)
"Onlar da benim paramı yiyo ama" demek de köylü kurnazlığı oluyor, ancak allah'ı kandıramazsın.
ya da emeğinle de kazanmış olsan biriktirdiğin için kira da haram, çünkü sen onu biriktirirken bir başkası ona muhtaç, sen ise alıkoymuş oluyorsun:
(bkz: kenz)
  • dafaiss  (15.11.13 23:13:46) 
ama sonuçta ev kiraya verirken de para alıyorsun, karşılığında birinin barınma ihtiyacını karşılıyorsun veya aynı mantıkla düşünecek olursak bir otel diksen ve işletsen oradan gelecek gelir de mi haram olur?

insanın neden kendi maaşıyla, emeğiyle aldığı evi kiraya vermesi haram olsun ki?
yanlışsam düzeltiniz tabii ancak ev kiraya vermeyi banka, faiz gibi şeylerle bir tutmayı doğru bulmuyorum.
''Kira ancak menfaatinden faydalanılıp aynıyla geri iade edilebilen mallarda olur, tüketilen mallarda değil.

Kirada bir malın borç olarak verilip fazlasıyla geriye alınması durumu söz konusu değildir.

Kiraya verilen mal ile geri tahsil edilen mal birbirlerinden farklıdır. Bu sebeple verilenin fazlasıyla geri alınmasından bahsedilemez.

Tüketilen mallar kiraya konu olamaz. Yani para, buğday vb. tüketilip misli iade edilen mallar kiraya verilemez.

Dolayısıyla ev olsun, tarla olsun menfaatinden yararlanılıp aslıyla geri iade edilen mallar sınıfından oldukları ve kira süresince -kiracının kasıt ve kusuru dışındaki- bütün arıza, hasar, yanma, kaybolma, deprem vb. felaketler sonucu tamamen yok olma gibi bütün riskler kiracıya değil mal sahibine ait olduğundan bu tür malların kiraya verilmesi caizdir.''
  • bir fincan kahve ile film izlemek  (15.11.13 23:30:18 ~ 16.11.13 10:56:12) 
hep şu yanılgı var: adam emeğiyle aldığı evi kiraya veriyor, bunda ne var?

peki faize koyduğu parayı emeğiyle elde etmemiş mi? faize konan paralar hep çalıntı paralar mı oluyor?
  • baldur  (16.11.13 07:28:55) 
kira konusunda @baldur +1
Yani olay kendi maaşınla vb. alman değil, sana diyor ki senin için emeğinin "BİR KISMINDAN" başkası yoktur(necm/39). ihtiyacından fazlasını vermek/paylaşmak zorundasın (bakara/219). zenginlerle fakirler eşitlensin (nahl/71, yasin/47)

O kiraya verdiğin evi alabilmenin sebebi, nahl 71, bakara 219, yasin 47'de emredileni yerine getirmemiş olman, gerçeği görmezden gelmen: gerçeği görmezdn gelmek/üzerini örtmek: küfr.

Yani o evi alabiliyorsan, birilerinin hakkını gaspetmişsin demektir.

Riba da, "olduğu yerde şişen" demek, faiz de kira da ortaya bir anapara koyup onun üzerinden "şişirerek" kazandırıyor sana, riba da haram; ikisi de aynı kapıya çıkıyor.

Evin olduğu halde bir 2.ev alabilecek kadar para biriktirmişsen yine yukarıdaki ayetleri görmezden gelmişsindir, yani "kenz" ediyorsundur.

Eli ayağı tutmayan, yaşlı, hasta biri için bunlar geçerli değil tabi; o başka.
  • dafaiss  (16.11.13 09:47:01) 
iyi de kimse geleceğini garanti altına almasın mı eve yatırım yapıp kira geliri elde etmeyi hedefleyerek? sonuçta dünya ekonomisi belli değil, ne zaman kriz çıkacak, ne olacak...


  • cemiyetin unlu simasi  (16.11.13 15:41:44) 
@cemiyetin unlu siması: allah'a iman eden biri kendinin ömür boyu yaşayacağını varsayıp değil, her an ölecekmiş gibi yaşar. insanlar ömür boyu asgari ücretle, hatta zaman zaman parasız kalarak... bir şekilde idare edebiliyorsa, o şartlarda olmasa bile herkes bir şekilde idare edebilir. "geleceği garanti altına alma" da işine gelmeyenlerin klişe bahanesi oluyor.


  • dafaiss  (16.11.13 17:21:14) 
bence yanlış bir mantık. ömür boyu yaşam zaten senin ömrünle kısıtlıdır. 10 yıl da yaşasan ömür boyu 80 yıl da yaşasan ömür boyu.

diyelim 1000 tl maaş alıyorum. kendimi sıktım ve paramdan artırdığımla ev sahibi oldum. ve gençken kendimi sıkmanın karşılığını yaşlılığımda rahat yaşayarak aldım. görüldüğü gibi zaten hakkım olandan feragat ettim. kimsenin hakkını elinden almadım.

elbette parasız da yaşanır ancak afrika gibi yerlerde kabile hayatına geçmeniz gerekir.
  • cemiyetin unlu simasi  (16.11.13 22:50:40) 
cemiyetin unlu simasi +1
ki zaten faizli para gibi para karşılığında para almıyorsun. yani tüketilebilir bir ürün, mal değil.

yukarıda da yazmıştım, araştırdığımda şöyle bilgiler buldum:

''Kirada bir malın borç olarak verilip fazlasıyla geriye alınması durumu söz konusu değildir.

Kiraya verilen mal ile geri tahsil edilen mal birbirlerinden farklıdır. Bu sebeple verilenin fazlasıyla geri alınmasından bahsedilemez.

Tüketilen mallar kiraya konu olamaz. Yani para, buğday vb. tüketilip misli iade edilen mallar kiraya verilemez.

ev olsun, tarla olsun menfaatinden yararlanılıp aslıyla geri iade edilen mallar sınıfından oldukları ve kira süresince -kiracının kasıt ve kusuru dışındaki- bütün arıza, hasar, yanma, kaybolma, deprem vb. felaketler sonucu tamamen yok olma gibi bütün riskler kiracıya değil mal sahibine ait olduğundan bu tür malların kiraya verilmesi caizdir.''

yani özetle faiz olayında para yatırıp aynı birimi yani parayı fazlasıyla alırsın ancak ev kira verme konusunda durum öyle değil.
  • bir fincan kahve ile film izlemek  (16.11.13 23:21:30 ~ 23:22:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.