[]

Eben kim?

tanıyor musunuz cidden? büyüyünce tanışmış olan var mı aranızda?

şunlar da bonus sorular:

herkesin ebesi var mıdır?
hastanelerde ebe olanlar özel bir bölüm mü okuyor? hemşireler ebe olabiliyor mu? (bazı ünv'lerde ebelik bölümü varmış)
bizi kucağına ilk alan hastane mensubu ebe midir?
peki hastanede bebeği kucağına ilk alan kişi doktor değil mi aslında?
ya da doktor çıkarıp direkt hemşirenin kucağına mı verir?
ilk alan kişi aile mensubu olabilir mi? (mesela doğumda yardımcı oluyorsa) ( doktorsa o ayrı tabii :) )

ebenizin ellerinden öperiz.

edit: ebe kelimesinin eski anlamı büyükanne imiş. bazı yörelerde hala kullanılıyormş.

edit2: ebebaba kavramı da mı var?

 
adının sevim olduğunu biliyorum sadece.


  • rock n roll  (15.11.13 20:19:04) 
hastanelerde ebe değil kadın doğumcu oluyor, bir tür doktor kadın hastalıklarına da bakıyor. jinekolog yani. annem o doktora güvendiği ve iki çocuğunu da onla doğurduğundan, sonrasında menapoz döneminde de aynı doktora gitti. ben de küçüklüğümde görmüştüm ama ebem demedim tabi. doktor göbek bağını kesip hemşireye veriyormuş, hemşire silip yıkayıp sarıp bebeği durumuna göre kuvörze koyuyor ya da anneye veriyor. aile mensubuna verileceğini sanmıyorum ameliyat sonuçta ve göbek bağı kesilene kadar normal doğumda dahi riskli bir durum bebeğin nefes almaya başlaması.


  • alice practice  (15.11.13 20:19:10) 
tanımıyorum ama şimdiye kadar hakkında hiç iyi şeyler duymadım.


  • sparkle kiddle  (15.11.13 20:20:20) 
Ben tanımıyorum ama annem ne zaman mevzusu olsa hemen başlar benim ebem annem diye.. Anneannem kendi kendine doğurmuş annemi..


  • mutekebbir  (15.11.13 20:23:38) 
Anadolu'da hala pek çok köyde doktor yokken herkesi kadin doğumcular doğurttu sanmak, süpermiş. ailemdeki bikaç ebeyle tanıştırayım sizi dağ köylerinde anne karnında ölmüş bebekler kadın ölmesin diye döşekte nasıl doğurtturulur anlatsınlar.
Efendim bendeniz, 30 sene önce bir ilçe hastanesinde doğmuşum. Doktor haftasonu kafayı çekmeye gittiği için annem 48 saat bağırmış (ilk doğum ve vajina çatısı anatomik olarak dar bir fiziğimiz var, bebekler de iri, al sana bela)
kadıncağız bu nedenle doktorun adını hatırlamak bile istemiyor. sonraki doğumlarını ebeler yaptırttı, en küçük kardeşimi mahallenin ebesi gelip evde doğurttu -doğum süper bi olay bence herkes izlemeli-. çünkü annem kadın doğumculardan nefret ediyor...
ebe bizde de büyükanne demek
  • niye ama  (15.11.13 20:35:20) 
adını falan hiç bilmiyorum. sadece annemin yanındayken annemle kısa bir muhabbet etmiş. kocamın adı süleyman'dı, vefat etti, bu bebeğin göbek adı da süleyman olsun demiş. anacım da kabul etmiş.


  • karisik hisli adam  (15.11.13 20:36:12) 
tanıyorum. hatta her bayram mahalledeki bütün çocuklar el öpmeye giderdik.


  • cilekli krep  (15.11.13 20:36:34) 
@niye ama

öyle bişey sanmadık yav. herkes istediğini açıklayabilir cevap olarak.
  • ermanen  (15.11.13 20:36:45) 
daha yeni açılan bir üniversite hastanesinde ihtisasını yapmakta olan bir jinekolog adayı tarafından doğurtulmuşum. 4,5 kiloluk da bir bebek olarak dünyaya gelmişim, iyiymişim bence...


  • melody silent  (15.11.13 20:39:52) 
ebelik diye bir bölüm var. normal doğum olunca genelde doktorlar değil ebeler doğum yaptırıyor.


  • hayir bu koyden olsam nolcak  (15.11.13 20:48:03) 
bir defa annemin doktorunun semtinde dolaşırken (10 yaşlarında falan)yolda gördüm bak bu kız vardı doğumda demişti annem.. yüzünü hatırlamıyorum.
ebe değil hemşireymiş mesela bu.
hastanelerde doktor olur +hemşire vs..
ebe, o zamanlarda (en az 20 yıl öncesi) evde normal doğum yaptıranlar oluyor..
ilk eline alan dediğim gibi değişir..
doktor varsa doğumda evet, doktordur ilk eline alan.
aileden biri doktorsa evet, değilse imkansız. ilk saniyelerde nefes falan almıyor /ya da az alıyor bebek..poposuna vurmak bile ağlatmak (ki bağırınca ciğerlere oksijen girsin, oksijen girdikçe yandığı için ciğerler daha da ağlasın vs) önemli bir olay.
erkek ebe var.
ebababayı bilemiycem.
  • jimjim  (15.11.13 20:49:24) 
@ ermanen, ebe değil kadın doğumcu oluyor yazan arkadaşa binaen yazmıştım :)
ayrıca bugün için değil burdakilerin en azından bir 20 sene önce doğmuş olacağını düşünerek yazmıştım...
gerçi bugün bile parasını vermezsen uzman doktorun ameliyatına girmediği bir sağlık sistemimiz var onu geçtim doğduğum o ilçe hastanesinde hala ve hala (ilçe de 100 bin nüfuslu)operatör kadın doğumcu yok! geçen ay bu yüzden yengemi kanamadan kaybediyorduk neredeyse...komşu ile gidene kadar, ölümden döndü. metropollerin steril ortamlarında yaşamıyor herkes küvözlerde falan filan...
göbek bağı konusu da: saklanan göbek bağı zaten anneden kesilen bağ değil ki o kesiliyor orada onun işi bitiyor plesanta (eş) annede kalan bağ herşey aynen çöpe. Daha sonra o göbeğin bebekte kalan kısmı "düşer" saklanan bu düşen kurumuş kısım. O da kaç gün sonra düşerse.
doğum anında hemen saklanan göbek olsa olsa kordon kanı olur o da çok ekstrem bir durum zaten rutinde yok.
  • niye ama  (15.11.13 20:51:44) 
beni doguran doktorla annem ayni yerde calisiyor, ogle yemeklerinde kafeteryada goruyormus.


  • little miss rejectee  (15.11.13 21:18:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.