[]

İnternet bağlantı hızı

Bu iş tam olarak nasıl birisi basitçe anlatabilir mi? şöyle ki; diyelim 4 mb (böyle oluyordu galiba) bir bağlantı hızımız var. bunu 10 bilgisayar arasında paylaştırırsak mesela download hızı ne olur? tek bilgisayar bu bağlantıyı kullanırsa ne olur? bunlar nasıl hesaplanır vs..




 
mbps (megabit) > kbps > bps
gb (gigabyte) > mb > kbyte > byte

bunlara sozlukten bakabilirsiniz.

4 mbpsden gercek elde edilen deger 440 kb/s civarlarindadir. kac bilgisayara dagittiginizin onemi yok aslen deger degismez ama upload miktarlari arttigindan ve adsl hizlari (adsl kabul ettim) asimetrik oldugundan download hizi duser.
herbiri netlimiter gibi bir programla limitlense kisaca hepsine 44 kb/s duser (1mbit hattin sundugunun yarisindan az) ve sonucta hepsi internete girer ama yavas olur. ustelik birisi youtube falan acarsa digerleri surunur.
  • entrapmen  (21.04.09 10:19:10) 
Bende de 4 Mbit hız var, download hızı 460 KB/s'ye kadar çıkabiliyor. Bu hızı 10 bilgisayar dağıtırsanız şöyle olur:

- Eğer 9 bilgisayar boş bekliyorsa, onuncu bilgisayar 460 ile download yapabilir.
- Onuncu bilgisayar, tek bağlantı kullanarak (yani flashget gibi bir program kullanmadan) 460 ile download yaparken, diğer bilgisayarlardan biri internete girmeye çalışırsa, iki bilgisayara da ortalama 230 hız düşer.
- Onuncu bilgisayar, 8 bağlantı ile download yapıyorsa (flashget gibi bir programla), o zaman diğer bilgisayarlardan biri internete girmeye çalışırsa 50 KBps gibi bir hızla girebilir. Ayrıca çok sorunlu bir bağlantı olur, çok kesintili olur.
- Eğer tüm bilgisayarlar internete girmeye kalkarsa bilgisayar başına 46 kbps düşer.
- Eğer bir bilgisayar tam gücüyle upload yapıyorsa diğer bilgisayarların downloadları da işkence gibi olur.
- Uzar bu.
  • harzem  (21.04.09 13:44:27) 
Bilmeniz gereken şey özetle şu;
Byte : Dosya büyüklüğünü temsil eder. Birisi 3 Megabyte Per Second derse saniyede 3mb indirebiliyor anlamına gelir.
Bit : Bu hızı temsil eder. 1 Megabit bağlantı hızına sahip birisi teorik olarak saniyede 120-125 kilobyte yükleme hızına ulaşır.

Yani olay Byte ile Bit te sonuçlanıyor. Kilobit olur Megabit olur Gigabit olur Terabit olur, bunlar hep hızı temsil eder.

İnternette gezinirken hep Mbps diye görürsünüz, bu yüzden oradaki b'nin bit mi byte mı olduğunu kestiremezsiniz.

Ayrıca hangi hızın ne kadar yükleme oranına sahip olduğunu teorikte şöyle hesaplarsınız. (X KiloBit) x 0.125 = Y KiloByte Per Second
1024 Kilobit x 0.125 = 128 KiloByte Per Second
  • cevaps  (21.04.09 17:19:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.