[]

hukukçu-anaysa hukukundan anlayan??

bu saatte biraz zor ama bi soru tipi var hoca hep onu soruyor ,ve ben cevabı bulamıyorum varsa hayrına...:)




 
burdan sorsaydın ya işte?


  • slm  (14.11.13 02:26:06) 
'Suriyede devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artak şekilde görülmektedir...Bu durum ulusal güvenliğimize ciddi tehdit oluşturan aşamaya ulaşmıştır.Bu sebepten ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere zamanında ve süratle hareket geçmek için gerekli tedbirleri alma ihtiyacı hasıl olmuştur.Bu çerçevede ,hudut,şümul,miktarı ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla,Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilemsi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için,anayasa 92.madde uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesi ,genel kurulca kabul edilmiştir.


soru)yukarıdaki işlemin hukuki niteliği nedir,bu işlemin anayasa mahkemesi tarafınca denetlenmesi mümkün müdür,neden? işlemin özelliklerini belirterek açıklayınız.

soru2) yukarıdaki işlemin başkaca bir işlem ile yapılması mümkün müdür ?bu durumda ortaya çıkacak hukuki sorunlar nelerdir?
  • cingenepembesicakmak  (14.11.13 02:29:24) 
ben sorunun milletlerarası andlaşmalarla alakalı olduğunu,90.maddeden hareketle anayasa mahkemesince denetlenemeyeceğini,92.maddenin milletler arası andlaşmalara atıfta bulundugunu düşünmekteyim.ama hukuki niteliği nedir ve başka nasıl bir işlemle yapılabilir hiçbir fikrim yok :(


  • cingenepembesicakmak  (14.11.13 02:35:17) 
peki şu an rahatladım :D ama diğer soruya cevap olarak bunu başka bir yolla yapmak mümkün mü yani parlemento kararı ile değil,kanun ile mesela ? bunda da tatmin edici bir cevap verirsem inşallah 7. alışımda filan geçicem dersi :D


  • cingenepembesicakmak  (14.11.13 02:48:13) 
ortada milletlerarasi bir anlasma yok o yuzden madde 90 mantigi butunen hatali.

soru 1) burada bahsedilen islem, tezkere adini verdigimiz islemdir ve meclis karari niteligindedir. Meclis karari niteliginde oldugu icin anayasa mahkemesinin denetim alanina girmemekte fakat Tezic gibi bazi anayasa hukukculari halki ilgilendirdigi icin anayasaya uygunluk denetimi yapilmasi gerektigini savunmaktadir. (burda tabii ki en basta meclis kararinin niteligini acikliycaksin ama orasini artik yaparsin bundan sonra diye tahmin ediyorum.0

soru2) Erdogan Tezic'in de savundugu uzere bu islem kanunla da yapilabilir. Kanunla yapilmasi daha uygun olacaktir cunku islem konusu bakimindan meclisin ic isleyisiyle ilgili degil aksine tum halki iilgilendiren ulusal guvenlikle alakalidir. bu nedenle islemin niteligi bakimindan anayasa mahkemesi denetimine acik olan kanunla duzenlenmesi, parlamento karariyla duzenlenmesinden daha uygun olacaktir.
  • floydianslip  (14.11.13 02:54:13) 
aslında milletlerarası andlaşma ana fikrini şu örnek karar incelemesinden ötürü mantıklı buldum www.anayasa.gov.tr ,ama sorunun ne sorduğunu artık anlamış bulunmaktayım çok çok teşekkür ederim :)


  • cingenepembesicakmak  (14.11.13 02:57:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.