[]

Atatürk ve Ismet inonu/Kazım karabekır

Bi arkadasımla tarıh uzerıne sohbet ederken konu Ataturk ve Ismet ınonu ye geldı ve bana aralarının cıddı sekılde bozuldugunu hatta ataturk olum dosegındeyken ısmet ınonu nun gozaltında tutuldugunu soyledı.

Aralarının son donemlerde bozuk oldugunu bılıyordum fakat durum bu kadar cıddı mıydı?

Ayrıca Ataturk ve Kazım karabekır hakkında ne dusunuyorsunuz. Son donemlerde yıne araları bozuluyor.

 
aralarının nasıl olduğunu bizzat kazım karabekir'in ağzından okuyabilirsiniz. kitap Paşaların hesaplaşması. gayet de belgelerle ve doyurucu bir şekilde anlatılmış. bu ve daha başka pek çok şey için okumakta fayda var derim.


  • kmtetrfn  (12.11.13 02:18:18) 
son dönemlerde değil çoook önce bozulmuş kazım karabekirle mustafa kemalin arası. inönü'yle olan muhabbetler bence şehir efsanesi. bozulamaz onların arası.


  • tescillimarka  (12.11.13 02:26:06) 
kazım karabekirle araları bozuluyor hatta sürekli polis geziyor Karabekirin çevresinde, 1-2 sefer eşyalarını filan sivil polise taşıtıyor hatta, zaten takip edeceksin bari bir işe yara diye. Bir başka seferinde de nereye gideceğini filan söylüyor, aman evladım beni kaybedersin sonra amirinden azar yersin filan diye.

İnönü ile araları ölüm döşeğindeyken bozuk.

Yalnız bu düşmanlıktan ileri gelmiyor, devlet politikaları sebebiyle.
İnönü Atatürke sert çıkıyor son seferinde devlet içki masasından yönetilmez diye, oradan sonra Celal Bayar devralıyor.

Zaten Atatürk ölür ölmez inönü paralara kendi resmini bastırmaya, heykelleri değişttirtmeye filan başlıyor. 1950lerdeki Atatürkü koruma kanunuda bu yüzden çıkartılıyor DP tarafından
  • efrasiyab87  (12.11.13 06:33:59) 
Kazım Karabekir ve İsmet İnönü Harbiye'deyken en yakın arkadaşlar, kankalar, birbirlerine mektuplarını okusan görürsün, adeta can yoldaşı gibiler. Düşün ki bu İsmet İnönü bile Atatürk ve Karabekir çekişmesinde Atatürk'ün yanında saf tutuyor. Karabekir payitahtçıydı ve kimse kusura bakmasın bilgisine rağmen (müzik bilgisi gibi) gericiydi.


  • suleyman kargi  (12.11.13 06:35:02) 
Peki, aralarini bu kadar bozucak ne vardi?


  • fukka  (12.11.13 07:50:58) 
mustafa kemal siyaset oyununun en yetenekli oyuncularından.bu oyunu iyi oynamak içinde yalancı olmak , çıkarcı ve faydacı olmak gerekiyor. mustafa kemal yaptıgı devrimlerin hepsini bu dusturda yapıyor. açın 1919-20 arası kongre kayıtlarına bakın mstafa kemal baya baya dinci gerici takımı kendine çekmek için hilafet tehlikede din elden gidiyor dini ve halifeyi kurtarıcaz diyor. kazım karabekir zaten cumhuriyetci değil. hanedan ile araları sıkı bir aileden geliyor ve ''ekmek yediğim yere ihanet edemem '' gibisinden mertçe ama zayıflık yaratan bi dusturu var. yani mustafa kemal 20 de erzuruma geldiğinde ben cumhuriyeti kurucam kazım deseydi kazım paşa onu tutuklar istanbula postalardı. ama o naaaptı o an gerekli gücü arkasına cekmek için hacı hocaya yanaştı. haaa hacı hocaya ihtiyacı kalmadıgında onları 60 senelik bi torpor a bıraktı.
bu arada bence yaptıgı ipnelik mi evet ipnelik. yapılması gerekiyormuydu kesinlikle gerekiyordu zaten bunu emmeli gömmeli yapabilecek tek adam mustafa kemal oldugu için bugunlerde turkiye cumhuriyeti pasaportu taşıyoruz.
sezarın hakkı sezara
mustafa kemal diktatordur arkadaslar diktatorun kötüsü de olur iyiside.. castro da diktatordur hitlerde , mustafa kemal de.
diktator adam zaten iktidar için yeterince corrupt oldugundan onu paylaşmak istemez.
  • tık tık tık  (12.11.13 08:05:04 ~ 08:05:22) 
kim bilir, belki de sebebi budur. :)

www.facebook.com
  • temasettin  (12.11.13 08:07:29) 
kusura bakma ama çok lüzumsuz bir soru. 70 yıl sonra merak edilmesi gereken, dikkat edilmesi gereken çok başka şeyler var. "herşeyi bitirdim, bunlar eksik kaldı" diyorsan da inanmadım.
Atatürk ve diğer paşalar da, yapı itibariyle hırslı, kariyerist, büyük egoları olan adamlar. Anlaşamamaları normal. Belki o kişilikleri olmasaydı, yaptıkları şeyleri yapamazlardı. Senin yerinde olsam bu insanların nasıl zor koşullarda neler yaptığına odaklanır, o yönden ilham alırdım, yoksa birbirleriyle çekişmelerinden öğrenilecek bir şey yok. Bu hadiseler üzerinden "atatürk diktatördür, şudur budur" diyen insanlar cahildir, liselidir. büyük insanlar dediğimiz insanlar elbette insandırlar ve bir dolu hataları, zayıflıkları vardır, peygamber değillerdir. bu durum da onların büyüklüğünü azaltmaz.

  • kampaspe  (12.11.13 08:51:02) 
he yaw he zaten adam halk oylamasına sunsaydı dil devrimi kılık kıyafet devrimi yada hilafeti kaldırmayı vs halk büyük çoğunlukla kabul ederdi adamın önerilerini mesela kadınlara oy verme hakkı olsun mu diye sorsaydı anadolunun köylüsüne mesela. yada bugunun tuncelisi dünün dersimin'de şunu yapsaydı ya arkidişler biz buranın adını tunceli olarak değiştirmek istioruz siz ne dersiniz hoş olmaz mığ ?
mustafa kemal diktatordur ama diktatorun de iyisi olur

  • tık tık tık  (12.11.13 10:49:37) 
yorumlarınız için teşekkürler. bu sorduğum konularda yeterince okuma yapamadım. bu yüzden farklı kişilerin yorumlarını alma gereği hissettim.

bunu sormadan önceki düşüncem ise bu kadar büyük işler başarmış insanların işler daha da büyüdüğünde ortaya çıkan tutumlarınının sebeblerini öğrenmekti. en azzından kafamda bir fikir oluştu.

@temasettin

samimi söylüyorum çok güldüm. bugün bi kaç işim ters gitmişti. bütün sinirim geçti. çok teşekkürler kardeşim :)
  • raskolnikov2  (12.11.13 16:33:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.