[]

ciddi şizofreni belirtileri olan ve ailesinin yardım etmediği arkadaş+komşu

öncelikle; kimseye kafama göre şizofreni teşhisi koyabilecek biri olmadığımı biliyorum. ancak yakın çevremde şizofreni hastaları ile tanışmış kişiler ve youtube'da izlediğim şizofreni ile ilgili belgeselin ilk 15 dakikası (sonra içim inanılmaz bunaldı ve devam edemedim) beni buna yöneltti.

arkadaşım;
27 yaşında, erkek, gayet zeki sağlıklı birisiydi. uyuşturucu bağımlılığı yok fakat lsd ve hayatında ilk defa denemiş olmasına rağmen (onun için yüksek miktarda aldığı söylenen) kokaini birlikte kullandıktan sonra karakteri önemli ölçüde değişti. babası polis müfettişi olduğundan dolayı sadece bu bilgiyi kullanarak, kapısına gelen her hangi bi şikayeti bile defedebiliyor.
ailesi ile görüşüyorum, doktora götüremiyorlar, şu anda bi şekilde hastaneden birilerini çağırıp getirmeyi de pek kabul etmiyorlar (oğlunu tımarhaneye kapattı dedirtmem kafası)

gözlemlerim; (sorularınıza göre ekleme yapabilirim)
- genel anlamda bambaşka biri oldu. hiç bu kadar değişmiş birini tanımamıştım.
- diyalogları anlaşılamaz oldu. konu bütünlüğü sağlayamıyor, sorularımıza çok alakasız şekilde yanıt veriyor.
- aşırı bir egosu oldu, kimseyi dinlemiyor, tek haklı kendisini görüyor.
- davranışları konusunda şaka yaptığını, bizi trollediğini iddia ediyor.
- sağlıklı olduğunu iddia ediyor.
- aşırı derecede ilgi çekmeye çalışıyor.
- sosyal ilişkilerinde çok ani kararlar veriyor. birinden bi anda nefret edip üç dakika sonra affediyor veya tam tersi.
- 2 haftadır değişme yok, kötüleşiyor.
- hiç uyumuyor.
- herkesle tartıştı, kavga etti. çok sakin, hatta insanları kavgadan uzaklaştıran birisiyken artık aniden agresifleşebiliyor. babasını dövdü, babası elini kaldırmadığını ve kum torbası gibi durduğunu söylüyor. bu olayların hemen başında kız arkadaşımla da kavga etmişti, kız arkadaşım sonunda dayanamayıp (ilk defa) onu evden kovmuştu, ona da çok içerlemiş durumda.

son olan olayı anlatayım,

ben kız arkadaşımla yaşıyorum. bu kişi de hem çok yakın arkadaşımdı hem de karşı daireme taşınmıştı. bahçe katında oturuyoruz.
geçen gün yatak odamıza bir bıçak bırakmış. bunu şu şekilde yapıyor, yatak odamız bahçe tarafında, çok dandik bir ahşap kapımız ve üstüne asma kilit takılı bir demir kapımız var. demir kapıyı geçememiş ama demirlerin arasından ahşap kapıyı zorla açmış, (ya biz uyurken ya da evde yokken) yere bir bıçak bırakmış. bunu da pek çok kişiye anlatmış.

bu arada, bu iki haftalık süreçte gerçekten yıprandım. inanılmaz huzursuzum. kız arkadaşımdan nefret ettiğini söylediği için ona bir zarar vermesinden de endişeleniyorum. bi kaç gün arkadaşlarda kaldık ama o da zor oluyor bizim için. taşınmak istesek maddi gücümüz yok maalesef.

sizce nasıl bir yol izlemeliyim, nasıl davranmalıyım?

edit 1:
üsteki metni aynen, bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesine de gönderdim. belki bi şekilde yardımcı olurlar.

edit 2:
bakırköy'den; "Göndermiş olduğunuz mailiniz değerlendirmeye alınmıştır. Anlattığınız bilgiler gereği, bağlı bulunduğunuz Cumhuriyet Başavcılığına giderek ilgili kişi hakkında bildirimde bulunmanız gerekmektedir." şeklinde bir dönüş geldi.

 
savcılığa gitmeyi deneyebilirsiniz. savcı, polisin bir nevi üstü (polisin, adalet için hizmet dediği kısım) olduğu için gerekeni yaptırma ve mahkemeye sevk etme imkanı olabilir.


  • nereye bu gidis  (11.11.13 09:35:21) 
sizin adınıza çok üzüldümi sizle benzer bir durumdayım. sevdiğim bir arkadaşımın henüz şizofreni tanısı kesinleşmese de şizofreniform bozukluğu var.

1 ay kadar önce burada bir duyuru yapmıştım. ot, bonzai, lsd vs kullanımı ile ilgili. arkadaşımın durumundan da bahsetmiştim. mesajla üstüme çullanmışlardı. umarım artık bir şeyler değişir.

benim arkadaşıma uyguladığım yöntemden bahsedeyim size. ama öncelikle bir psikiyatriste götürmeye ikna etmeniz gerekli. kafasındki engelleyemediği düşünceler ilaç ile biraz olsun diner çünkü.



arkadaşımın da egosu çok yüksek olduğu için, akıl sağlığından endişe ettiğimizi göstermedik, onun yanındaymış gibi, sadece şu aralar olan iç sıkıntısını gidermek için bir doktora gitmesi gerektiğini söyledik. ilacı fazlasıyla reddetti, en son söz vermiş doktoruna, içiyordu.

şu an onun dediklerine karşı saldırgan tutum sergilemediğim için, diğer arkadaşlar gibi deli demediğim için bir tek bana güveniyor. bunu kullanmaya çalışıyorum. onu kendi egosuyla yeniyorum. her düşüncesini dinleyip mantıklı antitezler sunuyorum, aslında kendinin bulmasını sağlıyorum.

inançlı birisi, korkuları vardı. cinler ve ona uygulanan düşüncelerine müdahale ile ilgili. ona felak, nas okumasını, namaz kılmasını söyledim. en azından içi rahat. onlar uğraştıkça, bu imanla kalkan oluşturuyor şu an.

kullandığı maddeyi bıraktıramadım sanıyorum. çünkü istediği an yapmaması mümkün değil. bıraktığı zaman ve ilaçlarını düzenli kullandığında kısa bir düzelme hali olmuştu, mutlu etmişti beni. ancak yine ot içtiği için eski haline döndü. ot çok masum bir şey onun için.

kız arkadaşınız ve sizin sağlığınız için, onun dilinden konuşun, yanında olun. ama doktora gitsin. ailesi, kötü bir sonuç olunca mı doktora götüreceklermiş ayrıca, böyle şeyde artık elalem ne der olmaz.

sizlere de kolaylıklar diliyorum
  • fallopian  (11.11.13 09:43:54) 
Durum 2 haftadır böyle demişsiniz. Etken maddeleri aldıktan sonra 2 hafta mı geçti ? Şu sebeple soruyorum, 2 haftada toparlayamamış olabilir bünyesi. Herkes aynı etkiyi vermiyor. Eroin kullandıktan 1 ay sonra etkisini hala hissettiğini söyleyen insanlar var.
Gerçi kafamda canlandırmaya çalışıyorum da, herkes üzerine düştüyse ilk zamanlar böyle gider ne yazık ki. Şımarmış belli ki (doğru tabiri bulamadım), doktora kesinlikle gitmesi lazım, şu noktada tek dinleyebileceği kişi o. Babayı dövmeye fln geldiyse siz bireysel olarak zor durdurursunuz. Babasıyla konuşmayı denediniz mi ? Aile dışından bu duruma müdahale etmek çok zor. Mümkün değil ikna edemezsiniz, ego tavan yapmıştır tahmin edebiliyorum.
Geçmiş oslun.
  • liriamer  (11.11.13 10:02:34) 
etken maddeleri almasının üzerinden iki hafta geçti, lsd'yi daha önce kullanmıştı fakat bu tutarlı bir uyuşturucu değil. bu sefer kullandığı daha farklı etkilemiş olmalı. ya da kokain ile birlikte kullandığı için bu şekilde etkilemiş olabilir.

yakın arkadaşı olduğum ve bu ortamlara girmesine biraz vesile olduğum için (her ne kadar kendisini durdurmaya çalışsam da) babası en başta beni suçluyor. ne yapacaklarını da bilemiyorlar. zorla doktora götürmek istemiyorlar, ikna çabaları da sonuçsuz kalıyor.
  • p shadow  (11.11.13 10:10:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.