[]

enginar yemeği

bunu biz çok yemeyiz. alışkanlığımız değil. çok küçükken davet edildiğim bir yerde yediğimi hatırlıyorum, yapraklarını kemiriyorduk, eğlenceli gelmişti. dün de gördüm, yiyeyim dedim. ama bunun yaprakları kemirilmiyordu. yaprakları ele alınca, sadece kök tarafına yakın yerde azıcık beyazlık duruyordu, onu kemirdim. bir de, "enginar dolması" kıvamında yapılmış, o yaprakların arasında bildiğin dolma içi duruyordu, yaprakları midye dolma gibi kullanmak zorunda kaldım bu yüzden.

ama sonunda, bütün yapraklar kenara ayrıldıktan sonra, kök kısmını yemem gerektiğini, asıl faydalı olanın orası olduğunu söylediler. hadi tadı fena değil de, karşıda resmen pilava düşmüş bir deniz anası görüntüsü vardı. yiyemedim. zaten pilavı yaprak aralarından dene dene yediğim için de doymadım.

enginar yemeği böyle bi şey midir?
öyleyse yapraklı olarak dolmasının yapılması mantıksız değil midir? (yapraklarda çok bi numara yok sonuçta)
sadece kök kısmını alıyorlarmış, ondan yemek yapıyorlarmış, en mantıklı versiyonu bu değil midir? peki, onun tadı nasıl olur?

hayatımda ikinci enginar yeyişimdi, bi görüş alayım dedim.

 
zeytinyagli enginar salatasi/mezesi super oluyor. bunu deneyebilirsin.


  • ermanen  (19.04.09 19:32:00) 
temizlenmiş enginarı (kök kısmı) bezelye, havuç, patates ile pişirince çok lezzetli olur. ayıklanmamış enginarı ben hiç yemedim şahsen. egeliler iç bakla ile de yapıyorlar. damak tadına göre..

ama enginar dünyanın en kral yiyeceğidir. küçükken pırasa ile aynı kategoride sanırdım ama çok güzel tadı vardır
  • gunetapar_  (19.04.09 19:36:09 ~ 19:36:37) 
kendin temizlersen limon koyabilirsin ama hazır aldıkların zaten limon tuzuyla saklandığı için ayrıca koyarsan çok ekşi olur. iyi yıkamak şart. - ekşi sözlük enginar severler kulubü : )


  • gunetapar_  (19.04.09 19:39:13) 
yani, diyorsunuz ki, yaprak kısmını değil de, sadece kök kısmını alıp doğra, o şekilde kullan. hmmm. denemekte fayda görüyorum.
teşek.

  • lovemyself  (19.04.09 19:58:46) 
ben de tam aksine dolmasina bayilirim. yapraklarini siyirdigin zaman otumsu-eksimsi gibi bi tat geliyor ya hani, etli dolma iciyle cok yakistiriyorum bunu.

ama dogrudur, esas enginarin kalbi denilen sey cok faydali. o tuyleri yenmeyecek tabi ki :)
  • osuruklu  (19.04.09 20:30:04) 
iki çeşidi de yapılıyor.
evet asıl güzel yeri dibindeki beyaz yeri, ama yaprak sıyırma keyfi için annem genelde dolma şeklide yapar. dolma versiyonun estetiği daha güzeldir ayrıca,tabakta güzel görünür.
hastasıyım.
  • domine deyus  (19.04.09 21:37:41) 
esas onemlı olan yerı yaprakları dıye bılıyorum ben . dolması olur eksili kı tam zamanıdır engınarın.


  • dodocan  (19.04.09 22:13:07) 
Sizin yediğinizi iyi pişirememişler. Ortadaki göbek kısmının yenmesi tabii ki daha kolaydır, ama enginarın asıl meselesi olan silymarin maddesi daha çok yapraklardadır, o nedenle yapraklarını da yimak iyidir. Yapraklı versiyonunun nasıl pişirileceğine çok iyi bir örnek için:

(bkz: enginar/#10761747)
  • sui  (20.04.09 00:08:10) 
enginar tüm metabolizma için faydalidir
özellikle karaciğer icin
yapraklarındadır keramet, haslayıp biraz zeytinyaği ve limonla gayet güzel yenir diyemeyeceğim zira o işin adi yemekten daha cok sıyırma
afiyet olsun
  • gdduman  (20.04.09 16:13:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.