[]

arkadaşıma verdiğim 10.000 lira borcu nasıl geri alabilirim?

uzun yıllardır tanıdığım, sevdiğim ve güvendiğim, borçlarını ödeyen en yakın arkadaşım tüm borçlarını kapayabilmesi için bana gelip kredi çekmem konusunda yalvarıyor. kimseye yapmayacağım bir şeyi yapıyorum ve çekiyorum. tabi ki senet menet hiç bir şey imzalatmadan veriyorum buna parayı. ancak ailesi, arkadaş çevremiz vs herkes biliyor bu parayı.

daha sonra bir takım uyuşturucuların (miktarını bilmiyorum ama lsd ve kokain) birlikte kullanımı sonucu bu arkadaşım beynini yakıyor. deliriyor. 2 haftadır bambaşka biri gibi davranıyor. hala mantıklı da konuşuyor ama farklı bir kişiliğe bürünüp yapmayacağı şeyler yapıyor. "oğlumun borcu benim borcumdur" diyen babası (kendisi polis müfettişi), sabah oğlundan dayak yiyor ve bir anda 27 yaşındaki oğlunun yediği haltlar için beni suçluyor ve para falan vermiyorum diyor.

o arkadaşım da işten çıktığı için artık borç falan ödeyemiyor, ödeyemeyecek. ve ben kredileri ödemeye devam edeceğim.

siz olsanız ne yapardınız? hukuksal olarak ne gibi haklarım vardır? hadi (küçük bir ihtimal ama) dava açsam ve kazansam, o parayı nasıl geri alabilirim?

edit:
arkadaşa şimdi gidip senet imzalatırsam bir şey değişir mi?

 
bir fikrim yok ama çok boktan bir durum. umarım alırsınız, geçmiş olsun.

edit: cevap niyetine, bir belge olmadığı için hukuki olarak zor görünüyor. şahit çok diyorsun ama bilemiyorum.
  • eurhka  (07.11.13 14:56:52 ~ 14:59:48) 
kokain beyni yakmaz ! üst üste çok drop çakmıştır (lsd) .
paranı alamazsın hukuki yolla soğuk su öneririm.

  • tık tık tık  (07.11.13 14:56:56) 
parayı elden verdiyseniz birşey ispatlamanız çok zor. Ancak havale/eft yoluyla gönderdiyseniz en azından bir şansınız olabilir. 10.000 tl büyük bir para. Uğraşmaya değer.


  • ned flanders  (07.11.13 15:00:12) 
noterden ihtarname mi çeksen acaba öncelikle? belki biraz korkutabilir.


  • sentence  (07.11.13 15:01:43) 
Bu şahitle ispat edilebilecek birşey değil. O parayı borç olarak verdiğinize dair elinizde bir belge yoksa işiniz zor. Mail,sms banka kaydı gibi birşey yoksa imkansız.


  • dahili meddah  (07.11.13 15:01:45) 
ust uste cakmasina gerek yok lsd beyin yakabilir tek seferde bile.. lsd tehlikeli bir sey.. valla bence babasiyla konusun polis mufettisiyle o ictigi seyler sebebiyle oyle davrandigini kendinde olmadigini rehabilitasyona vermeye ikna edin cocugu. adam zamanla yumusar verir belki parayi


  • babamasoliimbananickaldirsin  (07.11.13 15:03:27) 
borcun onun borcu olduğunu kanıtlayamazsınız. mahkeme ile uğraşsanız hem üzülür hem de kaybedersiniz kesin olarak. bi de dava masraflarını ödersiniz üstüne. bu zamanda insan kardeşine bile böyle bir iyilik yaparken düşünüyor. siz iyi vermişsiniz valla. ben mesela biri benden böyle bişey istediğinde sizin içinde olduğunuz durumları düşünürüm ve eğer ödemek bana ağır gelmeyecekse (ödemediğinde borç benim borcum neticede) o zaman yaparım bu iyiliği. başka türlü imkan yok yapmam. geçmiş olsun. mecburen ödeyeceksiniz. babasıyla ilişkinizi iyi tutun adam belki vicdanlıdır da öder. gerekirse gidin konuşun maduriyetinizi anlatın gerekiyorsa bekliyorsa özür dileyin. (özür dilenecek ne yaptım demeyin parayı kurtarmaya bakın) başka türlü soğuk su +1 zaten şu an ki durumunuz da bu...


  • kakao  (07.11.13 15:03:37) 
Havale ve Eft yoluyla gönderirken bir açıklama yapmadıysanız Yargıtay kararlarına göre " açıklama yapılmaksızın gönderilen havale/eft ödemeleri" borç ödeme anlamına geleceğinden sonuca ulaşamazsınız.


  • dahili meddah  (07.11.13 15:04:39) 
arkadaşlar, arkadaşa şimdi gidip senet imzalatırsam bir şey değişir mi?


  • p shadow  (07.11.13 15:05:36) 
Tabi ki değişir, senet imzalatırsanız o size borçlu hale gelir.


  • dahili meddah  (07.11.13 15:07:45) 
senet imzalatabilirsem, parası olmayan birine senet imzalatmam neyi değiştirir? paramı nasıl alabilirim? ödemezse ne olur? (elinde para pul mal mülk bir şey yok)


  • p shadow  (07.11.13 15:09:57) 
değişir ama babasını döven adam senin vereceğin senedi imzalamaz ki.


  • innerbliss  (07.11.13 15:10:56) 
ödeyecek birşeyi yoksa yapacak birşey yok. arkadaşınıza söyleyin babasına döve döve imzalatsın bir senet:)


  • dahili meddah  (07.11.13 15:13:26) 
elinde hiçbir şey yoksa yapacağınız icra takibi sonucu aciz belgesi alırsınız. daha sonra bir mal eline geçerse veya maaş almaya başlarsa bu belgeyi kullanarak alacağınızı tahsil edebilirsiniz.


  • atramentum  (07.11.13 15:27:00) 
bir de belli bir miktarın üstü (tam hatırlamıyorum ama max 1000 tl'dir) alacaklar ancak senetle ispat edilebiliyor hukukumuzda. o yüzden şahit işinize yaramaz. ancak dediğiniz senedi şimdi de imzalatsanız işinize yarar yukarıda da dendiği gibi.


  • atramentum  (07.11.13 15:28:08) 
lsd değil de kokain etkisiyle yapar bunları, babasını dövmesi dahil. karakteri kalıcı olarak değiştirebiliyor kokain yani bir daha eski halini göremeyebilirsin arkadaşının, hep bir gereksiz özgüven ve artist bir tip olacaktır. zor.


  • usercan  (07.11.13 17:07:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.