[]

Otomatik Araç - Boşa Almak

Merhaba Galya'nın "The Stig"leri;
Araç Chevrolet Aveo sedan otomatik vites..
Çılgın benzin harcıyor. Ortalama harcamam km'de 59 kuruş..
İçim yanıyor.
Neyse, bir de araba da sarsıntı var rölantide dururken.
Bunu engellemek için ışıkta şurda burda beklerken "N" moduna alıyorum.
Araba şak diye sakinleşiyor, titremesi vs. duruyor. (Titreme derken, telefonum cama monte edilmiş ayakta duruyor. Zangır zangır sallanıyor alet arabanın sallantısı yüzünden. Bazen hatta ileri atıyor kendini araç falan..)
Hem de yakıttan tasarruf ederim diyorum "N" moduna alınca..
Bir zararı olur mu? Kırmızı ışıkta, kenarda beklerken falan hep böyle boşa alsam arabayı ele alır mıyım?

 
Valla bende yakıt tasarrufu için boşa alıyorum çok bekleyeceksem. Usta tavsiye etmişti.


  • arnatuile  (06.11.13 12:54:49) 
Yani İstanbul içi trafikte, her durduğumda alyıorum nerdeyse..
5 saniye de oluyor 2 dakika da..

  • quaker  (06.11.13 12:55:49) 
59 kurus mu? vay anam!

bosa almanin zarari olmaz da nasil bir sistemi var o aletin?
  • entrapmen  (06.11.13 13:00:31) 
Tork konvertorlü otomatik şanzımanlı araçlarda bunu yapmak bir zarar meydana getirmez. Aveo'da da bildiğim kadarıyla bu tip bir şanzıman var. Hatta durmaya yakın N konumuna alırsan araç son metrelerde daha kolayca duracaktır. Işıklarda beklerken de ilerlemeye çalışmayacağı için titremeyecek, zorlanmadan duracaktır. Sadece aklında olması gereken, tekrar D konumuna aldıktan hemen sonra vites değişimi gerçekleşene kadar gaz vermemek ve ilk kalkışta da gaz pedalını yapıştırıp kalkmamak. Ötesinde sorun olmaz.


  • carliston  (06.11.13 13:00:37) 
bir yerde boş değilde P'ye almak gerektiğini okumuştum.


  • ned flanders  (06.11.13 13:08:59) 
tork konvertörlü tam otomatik araçlar gaza basmasanda sürekli bir gitme arzusu içinde olurlar :)

frene bassan da şanzımanda ve motorda sürekli hazırda duran bir gitme yükü olur.

boşa alman yakıt açısından faydalı, ama yanlış hatırlamıyorsam uzun süre boşta çalışması şanzıman yağlaması ile ilgili bir problem yapıyordu.

umarım o konuyu bilen biri çıkar.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (06.11.13 13:12:33) 
@carliston: Durmaya yakın boşa almayı deneyecem.
Diğer arkadaşlar için ise, 59 kuruş konusu her gece yatarken beynimi kurcalıyor.
Araç otomatik ve ucuz diye aldım. 2 depo doldurup 600 km gidebiliyorum.
Nasıl azaltırım bir bilsem.. (LPG'de takamıyorum kapalı otopark yüzünden)
  • quaker  (06.11.13 13:20:51) 
@quaker

eğer sürekli olarak yoğun şehir içinde kullanıyorsan ve yokuş, kısa mesafe vs.. gibi etkiler de varsa çok sürpriz değil aslında o rakam. 45 lt benzinle 250 km giden otomatik civic sahibi arkadaşım var.

@cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam

Motor çalıştığı sürece bu tip şanzımanlarda yağlanmanın kesildiği bir an olmaz. Şanzımanda vites seçilmiş olsun olmasın, tork konvertörünün motordan aldığı hareket kesilmeyeceği için yağlama da kesilmez. Normal kullanım şartlarında sıcaklık da çok sorun olmayacağı için genelde bu işlem sorunsuzdur denilebilir.

Yalnız hareket halinde ve yüksek süratlerde N konumuna alındıktan sonra yeniden D konumu seçilirse, her dişlinin/dişli grubunun özel kavramalarında aşınma söz konusu olabilir.
  • carliston  (06.11.13 13:47:53) 
@carliston: Her benzin alacağım zaman ortalama hızıma bakıyorum.. O depoyu genelde 18-20 km hızla harcadığımı görüyorum.
Tamam bir depo 2 hafta gidiyor belki az kullandığım için.
Ama hakikatten de 200 tl ile 350 km gitmek saçmalık geliyor.
Yapabileceğim birşey yok mudur?
  • quaker  (06.11.13 13:54:19) 
eğer genelde motor normal sıcaklığına gelebilecek kadar ısınamadan gideceğin yere varıyorsan ve/veya sürekli yoğun ve/veya yokuşlu trafikte kullanıyorsan yapabileceğin çok da bir şey yok aslında. benim şu sıralar civic'le ancak 80 kuruş/km yapabilen arkadaşım otomobilini kağıthane - ortaköy arasında kullanıyor.

aracın düzgün bakımlı olduğunu varsayıyorum bu arada. yoksa kirli hava filtresi, gereğinden az hava basılmış lastikler, normalde de sıkı tutan fren balataları vs.. işin içindeyse önce bunları düzeltmek gerekir.

sürüş stilinde de sürekli gaz+fren yapmaktan kaçınarak, yokuş aşağı gaza basmayarak, ileride durman gerektiği belliyken (kırmızı ışık, trafik vs..) gaza basmaya devam etmeyerek, normalde de mümkün olduğunca sabit hızlarda giderek yani herkesin bildiği klasik ekonomik sürüş davranışlarından başka yapabileceğin bir şey yok.

lpg de çok uzun vadede yatırımını geri kazanabildiğin bir uygulama. ancak ne kadar gelişirse gelişsin, astarının yüzünden pahalı geldiği çok değişik durumlar olabiliyor.

eğer biraz dikkatli gider, fren mesafemin uzadığına ve virajlarda yol tutuşumun azaldığına bundan sonra dikkat ederim dersen lastik havalarını limitler dahilinde biraz arttırabilirsin.
  • carliston  (06.11.13 14:30:19) 
@carliston: Açıkçası şehir içine girmeye daha başlamadan evvel mutlaka bir 15 km yol yapıyorum. (Ümraniye-Şişli arası)
Ama diyelim ki bu yolda ortama 8-9 litre harcıyorum.
Şehir içine girip 25-30 dk araç kullanınca cart diye 10-11 litrelere geliyor değer..
Bundan sonrada yeni depo doldurana kadar düşüremiyorum ortalamayı..
  • quaker  (06.11.13 14:56:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.